Messi četvrti put dobio Zlatnu kopačku i objasnio zašto je protiv Juventusa bio na klupi

Foto: Tvitter Barcelona

LEO MESSI je još jednom dokazao da nije s ovog svijeta. Čudesni Argentinac je četvrti put u karijeri, prvi put od 2013., dobio Zlatnu kopačku, nagradu koja se daje najboljem strijelcu europskih liga.
 
Messi je prošle sezone zabio 34 gola u 37 odigranih utakmica i zauzeo je prvo mjesto ispred Sportingova Nizozemca Basa Dosta koji je postigao 34 pogotka te Pierre-Emericka Aubameyanga koji je u dresu Dortmunda 31 put tresao mreže u Bundesligi.
 
Messi se četvrtom Zlatnom kopačkom izjednačio s Cristianom Ronaldom. Iza njih su se s po dvije nagrade poredali Luis Suarez (jednom podijelio nagradu s Ronaldom), Gerd Muller, Thierry Henry, Eusebio, Mario Jardel, Diego Forlan, Ally McCoist, Dudu Georgescu i Fernando Gomes.
 
Lani je najbolji topnik Europe bio Luis Suarez, a baš je Urugvajac na svečanosti u Barceloni predao nagradu suigraču i prijatelju.
 
''Leo je čudo. Uvijek nas nečim iznenadi na terenu'', kazao je Suarez.
 
Na dodjeli u Barceloni novinari su Messija najprije pitali za komentar zašto je utakmicu protiv Juventusa počeo na klupi. Bilo je to prvi put nakon pet godina da Argentinac utakmicu Lige prvaka nije počeo od prve minute.
 
"Naravno da nikad ne volim biti na klupi, ali jasno mi je da je sezona duga i da se treba brinuti o sebi. Svake sezone sve je teže'', rekao je Messi pa nastavio:
 
"Nikad se nisam smatrao napadačem, ali imam sreće da zabijam pa osvajam i pojedinačne nagrade. Pojedinačne nagrade manje su važne od momčadskih, bez suigrača ne bih osvojio Zlatnu kopačku, ovo je nagrada za sve. Sazrio sam i na terenu i izvan, popravio sam neke detalje igre i uživam svaki dan."
Jedini Hrvat s tom nagradom je legendarni Josip Skoblar, koji je u sezoni 1970./71. postigao čak 44 gola za Marseille.
 
Inače, nagrada Zlatna kopačka dodjeljuje se od sezone 1967./1968. Pokrenuo ju je ugledni francuski magazin L'Equipe, a 1997. pridružili su se mnogi sportski mediji u Europi koji su osnovali udruženje European Sports Media.
 
Važeći bodovni sustav uveden je 1997., kad je nagradu uzeo Brazilac Ronaldo. Do 1991. nagradu je dobivao najbolji strijelac, neovisno iz koje je lige dolazio. Kako su do 1991. laureati često dolazili iz nogometno egzotičnih zemalja, ta se nagrada ukinula i punih pet godina nije se dodjeljivala. 1997. uveden je nov način bodovanja pa se tako svaki postignuti gol u najjačim europskim ligama vrednuje s dva boda, u ligama drugog razreda s 1,5 bodom, a u ostalima vrijedi po bod.
 

Pročitajte više