Messi i Suarez na današnji dan zabili su najbezobrazniji gol, koji nije smio biti priznat

Screenshot: Youtube

PRIJE TOČNO godinu dana svi su poludjeli za golom koji je Barcelona postigla u pobjedi nad Celtom (6:1) iz penala koji je izborio i izveo Leo Messi. 

Nakon što je srušen, najbolji nogometaš svijeta uzeo je loptu, zaletio se, ali nije pucao na gol, nego je odigrao u prostor za natrčalog Luisa Saureza, koji je lako zabio, jer je golman gostiju Sergio Alvarez već legao na pod.
 
Sudac je morao poništiti gol zbog tehničke pogreške
 
Ali, vješta i pametna akcija koju se izvela dva velemajstora ima jednu veliku manu - ovako postignut gol nije smio biti priznat. Ne zato što Messi nije smio iz penala dodati suigraču koji je zabio, nego jer je Suarez prilikom izvođenja jedanaesterca bio unutar kaznenog prostora.
 
Sudac Alejandro Hernandez morao je poništiti ovako postignut gol zbog tehničke pogreške.

Ali, gol je priznat, a Messi i Suarez slavljeni kao domišljati majstori.
 
Barcelona: Ovakav penal posveta je Cryuffu
 
Iz Barcelone su poručili kako je akcija koju su izvele njene zvijezde hommage sličnom, davnom (remek)djelu klupske ikone Johana Cryuffa, koji je u suardnji s Jesperom Olsenom tako 1982. postigao gol za Ajax u pobjedi 5:0 protiv Helmonda u Eredivisie.
 
Iako tada već 35-godišnjak, Cryuff nije izgubio ono po čemu se proslavio kao nogometaš - smisao za vic i varku, pa je u suradnji s mladim danskim krilom izveo akciju koja je odmah postala slavna.
 
Postavio je loptu na bijelu točku, ali umjesto da opali na gol, proslijedio ju je na lijevu stranu za natrčalog Olsena, koji je vraća pred gol za Cruyffa, a ovaj lako zabija u praznu mrežu dok Helmondov golman Otto Versfeld zabezeknuto gleda.

Mnogi su tada bili jednako zaprepašteni jer je sudac priznao ovako postignuti gol, uvjereni da je neregularan. Ali nisu bili u pravu, jer penal je formalno izravni slobodan udarac koji može biti izveden i kao indirekt.
 
Originalni autor nije nizozemski, nego belgijski velemajstor
 
Originalno autorstvo ove smicalice odmah se pripisalo najvećem nizozemskom nogometašu, ali to nije točno. Penal je na ovaj način premijerno zabio veliki belgijski golgeter Rik Coppens i to 25 godina prije Cruyffa. To mu je uspjelo 1957. na utakmici Belgije i Islanda. 

Slavni Belgijanac postigao je gol davno prije sveprisutnosti i ključnog globalnog značaja televizije, pa se Cruyffu dugo pripisivalo da je izmislio navedenu varku prilikom izvođenja penala.
 
Cruyffovom penalu prethodio je i Šurjakov i Jerkovićev
 
Godinu dana prije njega, 1981. godine, povodom 70. Hajdukovog rođendana, revijalnu utakmicu igrali su Bili i reprezentacija Jugoslavije. Splićani su povod iskoristili i za službenu oproštajku od kluba za Rizaha Meškovića, Branu Oblaka i Dragana Holcera, tri sjajna i omiljena igrača sa strane, koji su već odavno otišli iz Hajduka u inozemstvo, ali bez oproštajne utakmice.
 
Bila je to proslava rođendana i oproštaja za pamćenje, jer na tom susretu Jerković, koji je već tri godine bio igrač Zuricha, za Hajduk je izveo penal poput Messija, a Šurjak zabio kao Suarez. 
 
Dragan Pantelić, legendarni golman Radničkog iz Niša, Bordeauxa i Jugoslavije, koji je na toj utakmici čuvao vrata reprezentacije, razbjesnio se na "podrugljivi" potez kojim je savladan. Iako i sam ekscentrik koji je sjajno izvodio penale, smatrao je da mu suparnici nemaju pravo ovako zabiti iz jedanaesterca.

Pročitajte više