LEO MESSI

Messi mora dobiti Zlatnu loptu ili ona nema nikakvog smisla

Foto: EPA

PREMDA je Nizozemac Virgil van Dijk na kladionicama prvi favorit za osvajanje Zlatne lopte, bit će velika sportska nepravda ako ona šesti put ne ode u ruke Leu Messiju. Razlozi za to su jednostavni. On je najbolji nogometaš na svijetu i nitko u ovoj kalendarskoj godini nije igrao kao on.

Najbolji je gotovo u svemu

Messi je odigrao još jednu nevjerojatnu kalendarsku godinu. Cijeli Barcelonin ofenzivni sustav igre vrti se oko njega i on je ključna figura španjolskog prvaka. Iako ima 32 godine, još uvijek je sposoban svakim dodirom napraviti razliku u igri. Lakoća u driblingu, nevjerojatno precizna i kvalitetna rješenja u zadnjoj trećini terena i nemilosrdnost u završnici tek su malo pali u odnosu na prošle sezone. A čak je i u takvoj formi najbolji igrač na svijetu. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Njegova statistika golova i asistencija donekle je umanjena zbog problema s ozljedama kojih je imao mnogo više nego prethodnih sezona, pa je propustio ili naknadno ušao na čak 13 utakmica. Kada bismo kao mjerilo uzeli dinamiku kojom postiže golove, bio bi najbolji strijelac u ligaškim i europskim nastupima te treći najbolji asistent.


Grafika: Sofascore za IndexSport

Ali svi znaju kakav je Messi igrač i što su mu najveće vrline u igri. Ono što smo nedavno saznali bilo je to kakva je Barcelona ekipa kad on ne igra.

Barcelona bez Messija je srednja žalost

Barcelona je aktualni prvak Španjolske i svoju 26. titulu zaradila je suvereno, s devet bodova više od Atletico Madrida. Bila je to deseta Messijeva titula otkad je standardni prvotimac katalonske momčadi u posljednjih 13 sezona. S obzirom na to da je Real Madrid ovog ljeta bio u fazi velike rekonstrukcije nakon post-Ronaldo ere, činilo se kako Barceloni ništa ne može stati na putu prema novom naslovu, ali početak sezone to ipak nije pokazao. Messi je ozlijeđen ušao u sezonu, a Barcelona je u prvih sedam utakmica imala dva poraza i dva remija te zauzela šestu poziciju. To joj je bio najlošiji ligaški start u 25 godina.

Otkako se Messi vratio, šest utakmica i pet pobjeda kasnije, Barcelona drži prvo mjesto na tablici, bodovno poravnata s Real Madridom. Uistinu je nevjerojatno koliko je Barcelona lošija momčad bez svojeg najboljeg igrača i nijedan od legitimnih kandidata za Zlatnu loptu ne čini svoju ekipu toliko boljom.

Grafika: Sofascore za IndexSport

To je ujedno i glavni razlog zašto bi Messi trebao dobiti Zlatnu loptu ispred Virgila van Dijka. Njegova prošla sezona bila je jedna od najboljih u povijesti, ako govorimo o izvedbama nekog braniča, a tituli Lige prvaka dodao je izvrstan start u Premiershipu, u kojem Liverpool suvereno kroči prema naslovu. Ali to nije dovoljno da bude ispred Messija.

S obzirom na to da kao branič igra u dominantnoj momčadi, Van Dijk u nekim utakmicama i ne može imati velik utjecaj na zbivanja na terenu i ishod, a to je luksuz koji ofenzivni igrači uvijek imaju. Bez Van Dijka, Liverpool bi vrlo vjerojatno i dalje bio izrazito dominantan protiv srednje i niže klase svoje lige, a Barcelona bez Messija to nije. 

Konačno, ova dva igrača funkcioniraju u bitno drukčijem kontekstu. Van Dijk igra u fantastično posloženom Kloppovom sustavu u kojem se brani sa svih 11 igrača. Van Dijkova klasa i forma su ono što im daje dodatnu vrijednost, ali uvjeti u kojima igra gotovo su savršeni. S druge strane, Messi to u Barceloni nema jer on u njoj funkcionira izvan smislenog sustava. Jedini Barcelonin ofenzivni mehanizam je dati njemu loptu i nadati se da će izmisliti šansu, što on uporno radi. Ključno pitanje je stoga čiji utjecaj treba više valorizirati - onog koji u relativno nepovoljnim uvjetima nosi svoju momčad ofenzivno ili onog tko briljira u posloženom sustavu? 

Odgovor je mnogima jasan i tek zasićenost duopolom Ronaldo-Messi može utjecati na stav da itko zaslužuje Zlatnu loptu više od argentinskog igrača.

Simultanka protiv Borussije kao konačan odgovor

Prije nekoliko dana Messi je odigrao najbolju individualnu partiju jednog igrača ove sezone. U 3:0 pobjedi protiv Borussije postigao je gol i imao dvije asistencije, ali ono što je radio u tom susretu samo se donekle može izraziti brojkama.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Barcelona je protiv Borussije igrala susret prije dva mjeseca, kada je Messi ušao u igru pola sata prije kraja susreta. Borussia je u tom susretu u potpunosti deklasirala Barcelonu koja je bila onakva kakva je često bez Messija - grozna. Tek su promašen penal Reusa i briljantni Ter Stegen pomogli Barceloni da teško ne nastrada. Prije nekoliko dana na Nou Campu, to je bila sasvim druga utakmica. Messi je još jednom djelovao kao dječak iz osmog razreda koji igra protiv petaša i kojeg se ne može zaustaviti. 

Od razbijenog tima iz prvog susreta i momčadi koja strahuje da neće proći skupinu, Barcelona je ponovno postala momčad koja može otići do kraja u Ligi prvaka. To se može zahvaliti isključivo Messiju. Tko god je gledao tu utakmicu, vjerojatno je pomislio istu stvar - dajte mu tu prokletu nagradu i šesti put ili ona nema nikakvog smisla. Jednostavno je najbolji.

Pročitajte više