MEĐUNARODNI NOGOMET

Mijenja se plan za Euro 2021. Uefa popušta pod pritiskom nekoliko reprezentacija

Foto: EPA

UEFA JE smislila novi plan za nastavak priprema za Europsko prvenstvo koje je odgođeno i odigrat će se tek 2021. godine.

Prema prvom planu, razigravanje za završnu smotru najboljih europskih reprezentacija trebalo se igrati krajem ožujka, međutim zbog pandemije koronavirusa, susreti će se, prema svemu sudeći, igrati čak šest mjeseci kasnije.

Nekoliko odgoda

Uefa je prvo doigravanje odgodila za srpanj, a nakon toga je na posljednjoj konferenciji odlučeno da se sve reprezentativne utakmice prolongiraju za rujan. 

Nova sezona trebala bi početi u rujnu, a neke reprezentacije od 16 koje sudjeluju u play-offu zatražile su da se njihove prve natjecateljske godine igraju u godini u kojoj neće biti baraža. 

Nakon toga je Uefa održala sastanak s predstavnicima reprezentacija Škotske, Sjeverne Irske i Irske te s njima počela raditi na novim terminima za doigravanje. 

Čeka se da se odredi termin

Zasad nije potpuno jasno kad će biti održano doigravanje, ali spekulira se da će to biti u listopadu ili studenom ove godine, no datum nije definiran. 

"Sve će biti jasno 30. travnja kad ćemo saznati koji će gradovi ostati domaćini, a koji će odustati od domaćinstva", izjavio je Aleksej Sorokin koji je predsjednik Organizacijskog odbora za utakmice koje će biti odigrane u Sankt Peterburgu.

Kao i ostali sportski događaji u 2020. koji su trebali biti održani nakon ožujka, i nogometni je Euro odgođen zbog pandemije koronavirusa, a novi termin je od 11. lipnja do 11. srpnja 2021.

Rusija nudi pomoć

Taj je Euro trebao biti poseban, s čak 12 gradova domaćina, a utakmice su trebale biti igrane u Amsterdamu, Bakuu, Bilbau, Budimpešti, Bukureštu, Kopenhagenu, Dublinu, Glasgowu, Londonu, Münchenu, Rimu i Sankt Peterburgu.

"Sa svima smo u kontaktu. Svi gradovi imaju vremena do kraja mjeseca razmisliti o tome hoće li zadržati domaćinstvo. Ako netko odustane, nemamo puno opcija: ili ćemo pronaći novi grad ili ćemo rasporediti utakmice po ostalim gradovima. Druga opcija iziskuje manje posla", rekao je Sorokin te dodao da je Rusija spremna pomoći ostalim gradovima, što je bilo ponuđeno već i prije nego što je donesena odluka o odgodi.

 

Pročitajte više