Milan i Real - posrnuli kraljevi

ARSENAL je u osmini finala Lige prvaka prekinuo fantastičan Milanov niz od 2002.: u prethodnih šest sezona, crveno-crni vragovi nisu nikad ispali prije četvrtfinala.

Milan je pet puta u zadnjih šest sezona igrao najmanje u polufinalu europskih kupova. Takav učinak postavio ga je na čelo uspješnosti u UEFA-inim natjecanjima u spomenutom razdoblju. Od 2002. kad ih je u polufinalu Kupa UEFA nadmašila Borussia iz Dortmunda s ukupnih 5:3, do prošle sezone u kojoj su osvojili sedmu Ligu prvaka, Milanisti su samo 2003/04 podbacili doživjevši eliminaciju u četvrtfinalu. I tada je bilo tijesno, dapače senzacionalno, jer su protiv Deportiva prokockali prednost iz prvog susreta od 4-1. U ostalim sezonama, 2003. i 2007.

Milan je isplivao kao pobjednik Lige prvaka, 2005. je za dlaku poražen u finalu od Liverpoola, a 2006. u polufinalu od kasnijeg pobjednika Barcelone.

Nakon povijesne večeri na San Siru vjerovalo se da je Milan na prekretnici. No, veliki gazda Silvio Berluscconi tvrdi da nema potrebe za velikom uzbunom. Ipak, vjerojatnije je da Berlusconi samo emitira takav stav. Dok uvjerava navijače i javnost da Ancelotti ostaje čak i ako se Milan dogodine ne plasira u Ligu prvaka, potajno se sastaje s Marcelom Lippijem koji kao uvjet dolaska u Milanello traži - 24-godišnju zvijezdu Quaresmu. Ancelotti možda svesrdno odrađuje kandidaturu za premijera, ali neće zaboraviti na najdražu igračku.

Drukčiju sudbinu proživljava Real Madrid, koji zaključno s 2003. nije otišao dalje od četvrtfinala Lige prvaka. Dapače, u protekle je četiri sezone redovno ispadao u osmini finala, što je najlošija serija u povijesti najuspješnijeg svjetskog kluba. Negativan je niz počeo 2004 porazom od Pršinog Monaca (4-2 i 1-3), a nastavio se 2005 protiv Juventusa (1-0 i 0-2), 2006. protiv Arsenala (0-1 i 0-0) i prošle godine protiv starog krvnika, Bayerna (3-2 i 1-2). Raulova čežnja da dovede Real do desete Lige prvaka morat će pričekati, bar još jednu godinu.

D.R./Totalsport
Foto: AFP

 

Pročitajte više