MILANO JE OPET U MODI "Volimo Hrvate, večeras vas čeka 70 tisuća navijača!"

Foto: Getty images

U ČETVRTAK, u sklopu drugog kola natjecanja po skupinama Europa lige, Rijeka će gostovati na San Siru. O aktualnostima u legendarnom talijanskom klubu, situaciji u momčadi Vincenza Montelle te onome što Riječane očekuje u Milanu, za Index piše dugogodišnji novinar Tuttomercata te kroničar Milana Gaetano Moccario.

>>> Crveno i crno lice Milana 

Milan trese velika kriza 

Milan u ovom trenutku baš i nije u najboljem stanju. Rossoneri su proteklog vikenda poraženi u dvoboju sa Sampdorijom i trener Montella je pod velikim pritiskom. Milan trese kriza, jučer je Montella otpustio kondicijskog trenera, a o susretu s Rijekom još nitko nije ni progovorio. No daleko od toga da nisu optimistični. Vjeruju kako će Milan slaviti, preokrenuti ovu lošu situaciji i snažniji krenuti u nastavak sezone.

Ovo ljeto na San Siro stigao je veliki broj igrača i  trebat će još jako puno vremena dok se sva pojačanja prilagode, a Milan počne izgledati kao ozbiljna momčad. S 11 novih nogometaša iz svih dijelova svijeta koji su stigli u kratkom vremenu nije bilo za očekivati da će sve odmah funkcionirati. Ipak smatram da možemo reći kako je Milan puno jača momčad no što je to bila prošle sezone, posebice jer su doveli kvalitetnog desnog i lijevog beka te dva sjajna stopera Bonuccija i Musacchija. Napokon Rossoneri imaju i pravog playmakera Hakana Calhanoglua, koji može donijeti prevagu u igri, a ništa manje važno nije ni što su doveli dva vrlo kvalitetna napadača, Kalinića i Silvu. Prošlih godina Milan je igrao u samo jednoj formaciji i bio predvidljiv. Danas to nije slučaj jer po potrebi mogu igrati 4-3-3, 4-3-1-2, 3-5-2, 3-4-3, 3-4-1-2.

Protiv Rijeke očekuje se 70 tisuća gledatelja: još od ljetos nezapamćena euforija trese navijače Rossonera

Iako je Milan puno jači no posljednjih pet godina, nisam uvjeren kako mogu pomrsiti račune glavnim konkurentima za naslov Juventusu i Napoliju. Čak bih rekao da je u ovom trenutku i Inter jači od njih, tako da Rossonerima preostaje borba s Romom i Lazijom za četvrto mjesto u Serie A za plasman u Ligu prvaka sljedeće godine. Mislim da bi s tim rezultatom svi bili zadovoljni, od igrača, Uprave do navijača.

A koliko je euforija ovog ljeta, uslijed svih zvučnih dolazaka, uzela maha kod navijača Milana, bilo je jasno već u pretkolu Europa lige, kada je susret s U. Craiovom pratilo 65 tisuća gledatelja. Protiv Shkendije bilo ih je 40 tisuća. Nakon dugo godina Rossoneri su opet "in", tako da me ne bi čudilo kad bi utakmicu protiv Rijeke na tribinama gledalo više od 70 tisuća ljudi, gotovo 90 posto kapaciteta stadiona.

"Montella ima velikih problema sa slaganjem formacije i postave"

Kada govorimo o treneru Montelli, on voli napadački nogomet s tehnički potkovanim veznjacima koji mogu sudjelovati u ofenzivnim akcijama. Nije to onaj stari Milan s dva ili tri defenzivna vezna koji rade samo na destrukciji. Danas Milan igra brz nogomet i, jednom kada ubrzaju tranziciju iz obrane u napad, mogli bi biti jako opasni, s obzirom na kvalitetu kojom raspolažu.

Rekao bih da je u ovom trenutku najopasniji igrača Milana, Andre Silva, iako ga Montella ne koristi toliko u domaćem prvenstvu. Braniči Rijeke trebali bi obratiti pažnju i na Susa, riječ je o jakom, opasnom i nepredvidivom nogometašu koji je posebice opasan iz prekida. S druge strane, nekakva najslabija točna Milana je taj cjelokupni nered koji vlada u i oko momčadi nakon slabih rezultata.

Riječani, pazite se Andrea Silve i Susa

Montella još nije pronašao pobjedničku formulu, a problema ima i s napadom i s obranom jer je Bonucci puno bolji u formaciji s tri igrača u zadnjoj liniji no četiri. Istovremeno, ako se odluči za 3-5-2 sustav, onda gubi spomenutog Susa, koji se najbolje snalazi visoko na desnom krilu. To su ti problemi s kojima se talijanski trener muči i na koja nema pravi odgovor.

Ipak, za pretpostaviti je kako će Rijeci suprotstaviti momčad u formaciji 3-5-2. Na golu će biti Donnarumma, a u posljednjoj liniji Musacchio, Bonucci i Romagnoli. Petorku u sredini terena trebali bi činiti Calabria, Kessie, Locatelli, Calhanoglu i Rodriguez, dok će naprijed zaigrati Suso i Andre Silva, koji u Europi ima prednost u odnosu na Kalinića.

O Rijeci ne znamo puno, osim da je napravila senzaciju skinuvši Dinamo s trona

Što se tiče Rijeke, lagao bih kad bi rekao da se puno zna o hrvatskoj momčadi. Poznato je kako je vlasnik Rijeke vlasnik i Spezije te kako je Rijeka prošle sezone napravila pravo čudo zbacivši Dinamo s trona nakon dugih 11 godina. Rijeka je sigurno kvalitetna momčad i vjerujem kako će se s AEK-om boriti za drugo mjesto, iako Grcima dajem malu prednost. Austrijanci su bez dvojbe najslabija momčad skupine.

Hrvati su jako cijenjeni na Apeninskom poluotoku, volimo vaše nogometaše, a moram priznati kako me Mario Pašalić prošle sezone ugodno iznenadio. Uvjeren sam kako je morao dobiti priliku i ove sezone. Sjajan igrač. Sada imamo Nikolu Kalinića koji se jako svidio u Fiorentini. Prošle je sezone upravo protiv Milana odigrao sjajnu utakmicu, radio je dar-mar u posljednjoj liniji Rossonera i zbog te je utakmice posebno došao na radar Uprave. 

Kalinić nije golgeter od 20 i više golova po sezoni kakvog Milan nasušno treba, i to bi se moglo ispostaviti kao problem. Međutim, kompletan je napadač koji igra za momčad i koji uvijek daje svoj maksimum. Mislim da je on upravo igrač kakav Montella treba i kakav je idealan za njegov nogomet, ali da će biti prva violina Rossonera, u to sumnjam.

Pročitajte više