GROZNE VIJESTI ZA MILAN NA DAN UTAKMICE U RIJECI Izbacit će ih iz Europe?

Foto: Getty Images/Guliver Image

RIJEKA, odnosno Milanovo večerašnje gostovanje od 19 sati na Rujevici, u nebitnoj utakmici zadnjeg kola skupine Europa lige, nakon crnih vijesti iz Nyona ne zanima apsolutno nikoga u Italiji.

Jer Gazzetta dello Sport "iz nekoliko izvora" donosi, a svi talijanski mediji prenose, vijest dana: UEFA je odbila Milanov plan "restrukturiranja", točnije financijskog ozdravljenja.
 
"UEFA 'ubila' Milan odbijanjem dobrovoljnog sporazuma" naslov je teksta na portalu najčitanijeg talijanskog i jednog od najuglednijih svjetskih sportskih listova ispod kojeg se ističe da je projekt kineskog gazde Li Yonghonga dobio veliku pljusku. 
Prema pisanju Gazzette, najgora posljedica po Rossonere je da neće biti moratorija na europske sankcije, koje su sada sasvim izvjesne.
 
Iako je sastanak u Nyonu zakazan tek za sutra, Talijani navode da je UEFA-ina komisija za financijski fair play njihovom klubu okrenula palac prema dolje. 
 
Milan je UEFA-i na preko 150 stranica predstavio novi poslovni plan. Njime jamči da će klub, za razliku od bjesomučne kupovine na kakvu se odlučio ovog ljeta, u budućnosti biti daleko oprezniji, a prihode temeljiti na raznim izvorima. Sve ovo kako bi bio u okvirima financijskog fair playa. 
Ali, UEFA zbog goleme nesigurnosti koja okružuje cijeli projekt Li Yonghonga plan nije odobrila. Podsjećamo, kineski gazda Milana je, nakon grandioznih najava o povratku Milana na svjetski vrh, upao u nemilost poreznika u domovini. 
 
Zato se nedavno bacio u potragu za "strateškim partnerom", što je eufemizam za to da se želi što prije riješiti Milana i naći kupca za klub. Ali, za sada neuspješno.
UEFA nije prihvatila predstavljeno izvješće jer im se ne sviđa što Li Yonghong budućnost Milana temelji isključivo na kineskom tržištu.
 
Talijani navode da UEFA neće Milan, koji je osigurao prolazak skupine EL-a, izbaciti iz Europe ove sezone, ali da će u slučaju plasmana u LP ili EL sljedeće sezone, tada sigurno biti "pod europskim sankcijama".
 
O tome i eventualnom oduzimanju bodova, UEFA će odlučiti na proljeće. Izgledno je u svakom slučaju da Milanu na ljeto, a možda već i za mjesec dana, slijedi prodaja najskupljih igrača.
Marco Fassone, glavni direktor Milana i pregovarač u Nyonu, žali se: "Čitajući danas talijanske novine, vidim da su nas svi pokopali. Užasan je to osjećaj. Nadam se da na kraju neće biti tako. Ali, moram priznati da je UEFA pred nas postavila neke nemoguće zahtjeve. Uostalom, krajnji rok za ozdravljenje klupskih financija je tijekom 2018. Uvjeren sam da to možemo ispuniti do polovice godine."
 
S obzirom na to da je Fassone u klub ljetos doveo cijelu jednu novu momčad i tako Milan uveo u crveno, postavlja se pitanje njegove odgovornosti za situaciju u kojoj se klub našao: 
 
"Sve te kupnje bih napravio opet. Napravio sam možda jednu ili dvije pogreške, što nije strašno kada znamo da smo doveli više od deset novih igrača."

Pročitajte više