Miličić - košarkaški fenomen iz Jugoslavije

DARKO MILIČIĆ, sedamnaestogodišnji košarkaš iz Jugoslavije na meti je mnogih NBA managera. Talentiranog mladića uspoređuju s Nowitzkim, a smatraju ga najboljim mladim europskim košarkašem.

Miličić je košarku počeo igrati u Novom Sadu iz zabave, da bi se joj se kasnije ozbiljnije posvetio i počeo igrati za Hemoform iz Vršca gdje su ga primijetili američki skauti već prije nekoliko godina.

Nije sigurno hoće li Miličić nastupiti na ovogodišnjem NBA draftu, zbog godina, ali mnogi će se potruditi da progledaju kroz prste pravilima oko dovođenja mladih stranih igrača. Miličić bi po pravilima trebao biti dostupan NBA klubovima tek 2004. godine.

Naime, Miličić će 18 godina navršiti tek na sam početka drafta, a prema pravilima 18 godina bi trebao imati 45 dana prije izbora.

Ukoliko Miličić bude sudjelovao, već sada je sigurno da će biti drugi izbor na draftu.

Darko Miličić u jednom intervjuu je izjavio kako bi radije ostao u Jugoslaviji nego otišao na neki američki koledž. Ne zanima ga slava, želi dobro igrati, i ne osjeća nikakav pritisak sa strane NBA skauta.

Miličić je visok 210 cm, 97 kg težak, s rasponom ruku od 222 cm, ljevak, skočan, dobrog osjećaja za blokade, meke ruke, a motorički je sposoban igrati i vanjske pozicije. 

Miličić je sudjelovao na Global Games natjecanju gdje je pobudio zanimanje svih skauta koji su bili tamo. Marty Blake, direktor organizacije skauta, izjavio je da ni američki sedamnaestogodišnjaci nisu dobri kao Miličić.

Mnogi NBA manageri borit će se za njega, a gdje su naši talentirani košarkaši?

Ukić, Popović, i ostali nigdje se ne spominju. Navodno jesu potencijali za NBA, ali ne još.

Miličić je daleko ispred njih.

Pročitajte više