Mir u kući: Lock-outa u NBA ligi neće biti sigurno do 2024. godine

Foto: Getty images/Guliver Image

VODSTVO NBA lige objavilo je u četvrtak navečer da je potpisalo novi kolektivni ugovor s udruženjem igrača NBA lige. Sedmogodišnji ugovor trajat će do kraja sezone 2023.-2024. i jamči da u tom razdoblju neće biti "lock-outa" kao prije pet godina kad je sezona skraćena s 82 na 66 utakmica.

Prema novom ugovoru igrači će i dalje dobivati između 49 i 51 posto prihoda koje liga ostvaruje. Povećava se i salary cap, pa će nekim igračima, ovisno o tipu ugovora i datumu kad je potpisan, plaća skočiti i do 45 posto, a toliko će se povećati i ugovori svih "rookieja" u ligi.

Najveća novost je novi "program vjernosti" igračima koji su najmanje sedam godina igrali u istoj momčadi i nikada nisu mijenjali klub, a ulaze u zadnju godinu ugovora. Oni će imati pravo na povećanje plaće u iznosu od 35 posto salary-capa kluba, ali samo ako su u posljednje tri godine bili imenovani u najbolju momčad lige ili proglašeni najboljim obrambenim igračem lige ili proglašeni MVP-jem.

Prema prvim najavama, to će se početi masovno iskorištavati, a prvi će biti DeMarcus Cousins, kojemu 1. srpnja ističe ugovor u Sacramentu. Najavljeno je da bi mu novi ugovor mogao donijeti ukupno oko 207 milijuna dolara.

Pročitajte više