Mirjana Lučić izborila glavni turnir u Wimbledonu

ODLIČNU formu potvrdila je 28-godišnja hrvatska tenisačica Mirjana Lučić plasiravši se u glavni ždrijeb najprestižnijeg svjetskog turnira, Wimbledona.

U odlučujućem, 3. kolu kvalifikacija Lučić je sa 6:3, 6:2 svladala Nizozemku Michaellu Krajicek, 13. nositeljicu i mlađu polusestru bivšeg pobjednika Wimbledona Richarda Krajiceka. Bio je to dvoboj dviju igračica koje su tijekom karijere ostvarile značajne rezultate u Wimbledonu. Lučić je 1999. godine igrala u polufinalu, u kojem ju je u tri seta zaustavila Steffi Graf, a Krajicek je 2007. godine igrala u četvrtfinalu.

Trenutno je 21-godišnja Krajicek plasirana na 121. mjestu WTA ljestvice, dok je Lučić 181. tenisačica svijeta.

Makaranka je, podsjećamo, prošlog tjedna na WTA turniru u Birminghamu, također na travi, prošla kvalifikacije i dva kola glavnog turnira, a u kvalifikacijama za Wimbledon nije ispustila niti jedan set. U tri meča izgubila je samo 17 gemova.

Lučić je, kao što je poznato, najveće uspjehe u svojoj karijeri ostvarila u tinejdžerskim danima, kada su je i mnogi svjetski stručnjaci vidjeli kao buduću broj 1 svjetskog tenisa. Nakon što je s 14 godina osvojila dva juniorska Grand Slam turnira u pojedinačnoj konkurenciji (US Open 1996., Australian Open 1997.), Mikica je kao seniorka osvojila dva WTA turnira u Bolu, 1997. i 1998. godine. Nakon drugog naslova na Braču postala je najmlađa tenisačica koja je uspjela obraniti naslov pobjednice na nekom WTA turniru. Tada je imala 16 godina, jedan mjesec i 24 dana. Usto je 1998. godine s nepunih 16 godina osvojila Australian Open u paru sa Švicarskom Martinom Hingis, a iste godine je bila i u finalu mješovitih parova u Wimbledonu s Maheshom Bhupathijem.

Nažalost, njezina karijera nije se razvijala u smjeru predviđanja, a posljednji rezultati koje je ostvarila doista se mogu tretirati kao pravi povratak. Ranije ove godine osvojila je ITF turnir u Jacksonu, što joj je bio prvi osvojeni turnir nakon 12 godina i drugog naslova u Bolu.

Posljednji nastup u glavnom turniru Wimbledona Lučić je upisala prije točno 10 godina, odnosno godinu dana nakon najvećeg uspjeha karijere, plasmana u polufinale u All England Clubu.

U glavnom ždrijebu Wimbledona Lučić će se pridružiti Petri Martić i Karolini Šprem. Ranije je, podsjećamo, 17-godišnja Ajla Tomljanović propustila tu priliku, jer je u 3. kolu kvalifikacija izgubila od prve nositeljice, Estonke Kaije Kanepi 6:1, 6:2.

 

Wimbledon, kvalifikacije, tenisačice, 3. kolo:

Kanepi (1) - Tomljanović 6:1, 6:2

Lučić – Krajicek (13) 6:3, 6:2

Pročitajte više