DINAMO - HAJDUK

Mnogi mu ne znaju ime, a plan je da postane jedan od najvažnijih ljudi Hajduka

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

POSLJEDNJE kolo HNL-a ove godine obilježit će utakmica Dinama i Hajduka na Maksimiru. Jedno od najinteresantnijih pitanja uoči utakmice u nedjelju je Siniša Oreščanin. 46-godišnji Zagrepčanin u svom gradu prvi put vodit će Hajduk protiv Dinama. Odradio je puno takvih derbija drugoj ligi, ali to se sutra ne broji.

Oreščanin će debitirati u najvećem hrvatskom derbiju, ali za mnoge trener Hajduka velika nepoznanica. 

"Kakav će biti osjećaj? Ne znam, nisam još istrčao na teren. Valjda će biti dobar", nezainteresirano je odgovarao na pitanja o svojim osjećajima i pritisku prije najveće utakmice u karijeri. 

Bio je trener i dok je igrao 

Siniša Oreščanin rođen je 30. srpnja 1972. u Zagrebu, a iako je kadetski i juniorski staž proveo u Dinamu, većinu igračke karijere proveo je u drugim i trećim ligama Hrvatske i okolice. Kao veznjak igrao je za Lučko, ZET; Dugo Selo, Maksimir, Sesvete, Sesvetski Kraljevac, ali i za Ljubuški. Interesantno, Oreščanin se počeo baviti trenerskim poslom još dok je bio aktivan igrač, pa je tako, igrajući u dresu Sesveta, vodio mlađe klupske uzraste.

S vremenom mu se otvorila prilika raditi u netom izgrađenom Zagrebellu, koji će narednih godina postati najbolja nogometna škola u Hrvatskoj. Za nju je između ostalih zadužen bio talijanski menadžer, tadašnji direktor NK Zagreb Vincenzo Cavaliere, koji ga je povezao s talentiranim mladim trenerom Krešimirom Gojunom. Bio je to početak poslovnog odnosa na relaciji Gojun - Oreščanin koji će se razviti u neraskidivo prijateljstvo.

Dvije godine Gojun i Oreščanin radili su s mladim kategorijama Pjesnika, a onda ih je nazvao Romeo Jozak, Mamićev lovac na djecu. Kao neokrunjeni gazda struke u Rusanovoj Jozak se trebao pobrinuti da svi izbornici mlađih kategorija i njihovi popisi budu pod kontrolom, da se nepoćudne eliminira, a djecu koja s gazdom ne žele potpisati ugovor suspendira. 

Mamić mu je nudio reprezentaciju, a on se pokupio 

U takvom okruženju Oreščanin je preuzeo U14, pa U15, a zatim U16 selekciju Dinama, da bi jedno vrijeme asistirao Krešimiru Gojunu na klupi juniorske momčadi Modrih. Oreščanin je na Maksimiru proveo dugih pet godina i bio svjedok Mamićeve nesretne prakse, međutim oni koji ga poznaju kažu da ga Mamić nije obožavao te da je Oreščanin u više navrata bio na "ratnoj nozi" s čelništvom kluba.

"Ni Gojun ni ja nismo klimoglavci. Kad nam nešto ne paše, mi to jasno i glasno kažemo. Poslušnici nikada nismo bili, niti ćemo biti, ali smo zato jako kritički nastrojeni jer samo tako možemo ići naprijed. Djecu u Dinamu krivo odgajaju, njima je profit najvažniji, tamo menadžerstvo caruje, a to je priča koja mene i Gojuna ne zanima, zato smo i otišli. Nismo mogli podnijeti da netko upropaštava talentirane mladiće, da im umjetno ubrzava rast i razvoj", govori trener Hajduka. 

Kad je neslaganje došlo do vrhunca, Oreščanin i Gojun, koji su Dinamovu akademiju u međuvremenu pod paskom sveprisutnog Jozaka doveli na iznimno zavidan nivo, odlučili su otići. Mamić je želio da ostanu. Ponudio im je da zajednički preuzemu izborničku palicu mlade hrvatske reprezentacije, koju je tada privremeno vodio Zoran Vulić.

Gojun i Oreščanin rekli su ne i napustili klub. Gojun je uskoro preuzeo Akademiju Al-Nassra, dok je Oreščanin nakon polugodišnje pauze samostalno preuzeo momčad Dugog Sela koja se natjecala u Trećoj HNL. Međutim, čim je Gojun malo pustio korijenje u Saudijskoj Arabiji, pozvao je Oreščanina da mu se pridruži i preuzme U23 momčad.

Iako su mu nakon nepune dvije godine nudili produženje ugovora, Krešimir Gojun 2016. godine prihvaća ponudu Hajduka da postane šef Akademije, inzistirajući kako s njim mora doći i Siniša Oreščanin za kojeg je bilo predviđeno da preuzme U17 momčad. Godinu dana Oreščanin je solidno odrađivao posao, a onda je Gojun odlučio smijeniti tadašnjeg trenera druge momčadi Marka Lozu, koji je drugu momčad uveo u drugu ligu, te na njegovo mjesto postaviti Oreščanina.

Praksa je jednostavna, gdje god rade zajedno, Gojun svim silama gura Oreškovića, ponekad preskačući i više stepenica odjedanput. Na klupi Hajduka II Oreščanin je debitirao 20. kolovoza u utakmici s Kustošijom, da bi petnaestak mjeseci kasnije, ostavivši tu istu ekipu na petom mjestu drugoligaške ljestvice, preuzeo prvu momčad Hajduka, opet na inzistiranje Krešimira Gojuna, čija je riječ u međuvremenu prilično osnažila u poljudskim hodnicima.

Kako je Akademija, odnosno proizvodnja i orijentacija na vlastite mlade nogometaše, zacrtana kao glavni cilj narodnog Hajduka i glavni motiv donatorima i članovima, Gojunova pozicija na Poljudu je sve jača. U budućnosti bi mogao preuzeti čitavu klupsku struku, a Oreščanin postati njegov menadžer engleskog tipa.

Želi moderan Hajduk. Protiv Dinama će vidjeti koliko je daleko 

Oreščanin o sebi kaže kako je svoj, nitko ga ne štiti i sve je ostvario vlastitim rukama. Odaje dojam realnog čovjeka koji je s obje noge čvrsto na zemlji. Ima vidljivu ideju igre u radu koji je pokazao s mladima i što je još važnije, ima ideju kako do nje doći. No, u trusnoj splitskoj sredini treba teško je biti koncentriran samo na nogomet.

Što očekivati od njegovog Hajduka? Dvije i pol godine Oreščanin je okružen mladim igračima. Njegov prvi zadatak je promijeniti krvnu sliku momčadi i odstraniti višak stranaca koje su nagomilale prethodne garniture te isprofilirati pet, šest nogometaša koji će na proljeće postati standardni prvotimci. U trenucima kad nema ni novca ni rezultata, jedino što ovakav Hajduk može spasiti je forsiranje svojih igrača.

S taktičke strane, korak naprijed u odnosu na Vulića već je napravljen, Hajduk je napokon odustao od 4-3-2-1 formacije i okrenuo se igri s dva napadača i prepoznatljivim rombom u sredini koji je Oreščanin forsirao i u Hajduku B. Oreščanin želi da Hajduk igra moderan nogomet, s puno presinga u fazi obrane te pozicijskom igrom u fazi napada. Utakmica s Dinamom bit će odlična prilika da Oreščanin vidi odakle krenuti. 

Pročitajte više