Modre krune od perja

"UTAKMICA kao utakmica. Već u prvom susretu u Maksimiru napravili smo nedostižnu prednost, ali niti u jednom momentu nismo podcijenili Hajduk. Ostavka? Što tu imam objašnjavati, kada u ovom trenutku suradnja između mene i ljudi u Dinamu jednostavno nije moguća.", posljednje su riječi koje je Zvonimir Soldo rekao kao trener Dinama.

> Ivanković: Mamić me još nije zvao

> Ćiro: Ogorčen sam na javnost koja nijemo promatra Mamićevu samovolju

> Mamići se oglasili: Soldo je egoizmom pokvario ovaj veliki dan

> Jurčić: Dinamo je san svakog trenera

> "Vi niste Hajduk, okrenuta leđa kriju lice srama"

> Kalinić bacio kapetansku traku Jarniju pod noge

> Dinamu četvrta pobjeda nad Hajdukom u finalima Kupa

> Otužan kraj uz prazne mreže i 19 igrača

Tih i iritantno odmjereni Soldo mudro je šutio tijekom uranjene medijske hajke i smjenjivanja preko novina. A onda je, nakon obrane dvostruke krune nasred Poljuda, još mudrije napustio Mamiće i odlepršao iz osinjeg gnijezda. Čak je i Zdravko Mamić ostao u nedoumici: "Soldo je egoist! Nisam ovo očekivao. Kao papagaji smo javno govorili sasvim drugu priču." - govorio je Mamić nakon utakmice, koja je, ipak bila zadnja i za neke druge osim Luku Modrića.

Sezona je i službeno okončana, Dinamo je zaledio Hajduk na minus 30, pala je dvostruka kruna, a mrak je progutao još jednog trenera. Da, otišao je i Luka Modrić, pa je Dinamova sezona, uz pusti sjaj i kolajne, ostala nekako blijeda, beživotna. Od Sammira i Badelja neki će novi trenerski lik tesati nove Modriće, a Mamići će trubiti da Dinamo nije autobusna stanica. I tako u nedogled.

Otkako je preuzeo Dinamovu klupu, Soldo je izgubio samo jednu utakmicu. I to onu premijernu, u gostima kod Varteksa. Nakon toga njegov kratkoročni put bio je rezultatski besprijekoran. No, dojam je izostao i to je ono što Mamića, kao i svakog Dinamovca, baca u očaj. Sasvim sigurno se Mamić prisjetio Ivankovića, koji je bio ziheraš, ali je s Dinamom dočekao Ligu Uefe. Postoje informacije da je Mamić s Ivankovićem dogovorio sve uvjete oko povratka dan uoči utakmice s Hajdukom, a ukoliko je to točno, onda je Soldin "spektakl" zapravo montiran. No, nema sumnje, sve će se vrlo brzo doznati. Uvijek je tako sa Zdravkom Mamićem. Više zapravo intrigira hoće li i što Soldo reći za nekoliko dana, kada se stvari slegnu.

Kada je odlazio Branko Ivanković, bilo je to jer u maniri akademika, nije mogao otrpjeti Mamićeve divljačke i neodmjerene ispade. Soldo je, pak, otišao zbog tihog sapunanja daske, koje je opet poteklo od Mamića. Za razliku od Ivankovića, Soldo je dobio huk potpore s maksimirskog sjevera. Ali može biti da je skandiranje Boysa Soldo više bilo skandiranje protiv Mamića. Uvijek se sve vraća na lik i djelo nesretnog čovjeka čija je vizija velikog Dinama sve dalja i dalja. A on postaje sve umorniji.

Otkako se 2000. godine vratio u Dinamo giljotina u modrom Mamićevom uredu radi sto na sat. Redom su padale glave Marijana Vlaka (dva puta), Hrvoja Braovića i Ilije Lončarevića (dva put), Ćire Blaževića, Nikole Jurčevića, Đure Bage, Nenada Gračana, Zvjezdana Cvjetkovića, Josipa Kuže i Branka Ivankovića. No, Dinamova čekaonica stalno je puna. Na Mamiću je samo da bira...

Protjerani s titulom

Hrvatski je nogomet zaista poseban u svjetskim okvirima. Dobar dio te posebnosti srdačno daje Dinamo, na čelu sa svojim izvršnim dopredsjednikom.

Zvonimir Soldo upravo je postao osmi trofejni trener koji napušta klub ubrzo nakon osvajanja jedne ili više titula. Neobičnost datira iz vremena otprije današnje klupske vlasti. Prvi je nesretnik bio Cico Kranjčar, koji nije bio shvaćen dovoljno ozbiljno kad je 1995/96 doveo plavi brod do prve dvostruke krune u povijesti.

Zamijenjen je Ottom Barićem, koji je ponovio dvostruku krunu i pritom postavio rekord u broju bodova i bodovnoj prednosti nad drugoplasiranim. I on je odmah nakon sezone nadomješten - Zlatkom Kranjčarem! I opet je Cico pokupio oba trofeja, ali je izdržao samo deset tjedana sezone 1998/99 - presudili su mu porazi u Ligi prvaka od Porta i Olympiacosa.

Miroslav "Ćiro" Blažević vratio je prvenstvo u Maksimir 2002/03 nakon dvije sezone stanke, ali je ubrzo potjeran iz kluba zbog nesuglasica s dopredsjednikom i kumom Zdravkom Mamićem.

Popularni Josip Kuže bio je slavljen među navijačima kad je 2006. s plavima odnio osmo hrvatsko prvenstvo, no otkaz je dočekao već u listopadu iste godine zbog poraza od Auxerrea i Šibenika.

Njegov nasljednik Branko Ivanković bio je još uspješniji jer je nanizao 28 uzastopnih pobjeda u državnom prvenstvu i usput osvojio kup 2006/07, no klupski mu gazda nije oprostio neuspjeh u - dvoranskom prvenstvu Hrvatske!

Napokon, idući osvajač dvostruke krune, Zvonimir Soldo, sam se pokupio iz Maksimira, jer nije osjećao da ga uprava podupire u radu. Inače, Soldo je vodio plave na 20 utakmica, od kojih je dobio petnaest, a izgubio samo jednu, onu prvu, protiv Varteksa u prvenstvu. Uslijedilo je 19 susreta bez poraza, prvo mjesto u 1. HNL s 28 bodova prednosti i pobjeda u kupu, ali klupsko vodstvo u legendarnog reprezentativca nije imalo - povjerenja.

Dea Redžić
Foto: Index

Pročitajte više