Modri potopili Hajduk već u prvoj finalnoj utakmici

DINAMO je visokom pobjedom (3:0) u prvoj finalnoj utakmici Hrvatskog nogometnog kupa već jednom rukom zgrabio Rabuzinovo sunce i prije uzvrata na Poljudu koji se igra za tjedan dana. Visoka pobjeda mogla je biti i uvjerljivija jer je Soldina momčad odigrala jednu od boljih svojih utakmica u posljednje vrijeme i razmontirala potpuno nemoćni, ali mora se priznati i desetkovani Hajduk koji je odigrao bez većine svojih prvotimaca.

>Sablić završio na Rebru

Žalosno je to da je jednu dobru nogometnu predstavu i pretposljednju utakmicu Luke Modrića pred maksimirskim tribinama došlo pogledati samo 5 tisuća gledatelja.

Nevolje za Jarnija započele su već u 8. minuti kada je zalječeni, ali i neuvjerljivi Sablić poklonio jednu loptu Mihaelu Mikiću koji u šansu gura ponajboljeg Dinamovog nogometaša na današnjoj utakmici Josipa Tadića. Modri napadač bez većih problema provlači loptu ispod Balića za rano vodstvo Modrih.

Gol je unio još više nemira u ionako nesigurnu Hajdukovu obranu, pa su Splićani u prvih 20 minuta visili na ivici katastrofe. Nakon nekoliko izglednih prilika, Mandžukić je kapitalizirao Dinamovu premoć poslije još jedne velike greške u "bilim" redovima i povisio vodstvo na 2:0.

Show Modrića u drugom dijelu

S ovim se rezultatom otišlo na poluvrijeme, a u drugom dijelu maksimirska publika imala je prilike vidjeti pravi show Dinamovog kapetana Luke Modrića koji je odlučio pokazati zašto je Tottenham dao silne milijune za njegove noge. Modrić se zajedno s odličnim Tadićem poigravao se zelenom Hajdukovom obranom, a jedino je izvrsni Balić spašavao Hajduk od potpunog potopa. Treći pogodak i konačan rezultat uslijedio je nakon solo akcije Marija Mandžukića u 88. minuti. 

U Hajdukovim redovima jedino su Kalinić i Rukavina na momente pokazivali zašto su silni skauti stranih klubova pohodili maksimirske tribine.

Uzvrat se igra za tjedan dana na Poljudu.

Dinamo: Koch, Etto, Mikulić, Drpić, Čale, Mikić, Vukojević, Vrdoljak, Modrić, Tadić, Mandžukić

Hajduk: Balić, Maloča, Sablić, Živković, Jozinović, Linić, Gabrić, Ljubičić, Čop, Rukavina, Kalinić

Prvo poluvrijeme:

Samo 5 tisuća navijača došlo je pozdraviti prvake Hrvatske. Uistinu žalosna slika praznog Maksimira u prvoj polufinalnoj utakmici finala Hrvatskog kupa. Hajduk će po prvi put nastupiti u novoj garnituri dresova za gostovanja.

Počelo je poprilično žestoko. Hrvoje Čale je već u prvom proboju prema Balićevom golu stradao u dvoboju sa Živkovićem, ali se vraća u igru bez posljedica. I odmah u sljedećem napadu Modri su se našli u izglednoj situaciji. Modrić je proigrao Tadića koji je pokušao prebaciti Hajdukovog vratara, ali je pucao previsoko.

Gol za Dinamo! U 8. minuti Modri su već u vodstvu. Mikić je oduzeo jednu loptu na 30- ak metara, gurnuo u šansu Tadića koji je  provukao loptu ispod nemoćnog Balića.

Dinamo je u 13. minuti mogao povećati vodstvo. Mandžukić je odlično prošao po lijevoj strani, gurnuo za kapetana Modrića, koji je potegnuo još nekoliko metara i oštro ubacio u peterac. Tadić je pola metra prekratak i ostaje 1:0.

Samo dvije minute kasnije velika prilika za Hajduk. Mikić je neoprezno izgubio jednu loptu u dvoboju s Kalinićem. Odlični splitski napadač izborio se za poziciju i šutirao po zemlji, ali Koch čudesno brani. Gabrić je natrčao na odbijenu loptu i pucao visoko iznad vratiju.

Gol za Dinamo! Bolju igru Modri su kapitalizirali povećanjem vodstva već u 20. minuti. Modrić je izveo udarac iz kuta, lopta je preskočila cijelu Hajdukovu obranu uključujući i golmana Balića, a Mandžukić nije imao težak posao glavom ubaciti loptu u praznu mrežu.

Uz dva gola manjka, Splićani su u 24. minuti trebali ostati i s igračem manje. Danas vrlo rastrčani Tadić ukrao je jednu loptu i krenuo sam prema Baliću. Sablić ga poteže s leđa, ali mu sudac progledava kroz prste i dodjeljuje samo žuti karton.

Igra se u posljednjih desetak minuta primirila, a u nedostatku uzbuđenja treba spomenuti dalekometni pokušaj Luke Modrića, koji je preslab da bi ugrozio Hajdukovog vratara.

U tijeku je posljednjih pet minuta prvog poluvremena. Nakon drugog gola čini se da je Dinamo malo stao na loptu, a Hajduk nikako ne uspijeva ugroziti Kocha.

Do kraja poluvremena rezultat se nije mijenjao, pa će Modri u nastavak krenuti s 2:0

Drugo poluvrijeme:

Započeo je i drugi dio prve polufinalne utakmice. Umjesto očajnog Sablića, Jarni se odlučio  za Juricu Buljata. U Dinamovoj momčadi nema izmjena.

Prvo uzbuđenje u drugom dijelu vidjeli smo u 51. minuti. Mandžukić je lijepo probio desni bok i pokušao uposliti Tadića koji je izbijao sam pred Balića. Hajdukov golman je za dijelić sekunde brži i izbija loptu ispred Dinamovog napadača.

Taman kad smo mislili konstatirati kako se nastavio uspavljujući ton iz prvog dijela, Luka Modrić je maksimirskoj publici priredio najbolju akciju na utakmici. Na sredini terena se jednim potezom riješio dvojice Hajdukovih braniča, probio se na rub kazenog prostora i topovski šutirao. Balić odlično skida njegov udarac i spašava čisti pogodak.

Minutu kasnije Modrić još jednom pokazuje zašto je Tottenham dao silne milijune za njegove noge. Opet je sam izigrao cijelu Hajdukovu obranu, prošao u kazneni prostor i odigrao odličnu povratnu loptu na koju kasni Vukojević.

Majstorski potezi Dinamove desetke izmamili su pljesak doduše malobrojne zagrebačke publike koja pretposljednji put ima priliku gledati Luku na Maksimiru.

Dinamo je u 73. minuti imao najveću priliku u drugom dijelu. Danas uistinu izvrsni Tadić napravio je više od pola posla i s dva Hajdukova braniča na leđima uposlio Mikića kojem je jedino preostalo da svlada Balića. Hitri Mikić nije loše šutirao, ali Balić još jednom spašava svoju momčad.

Ponajbolji Dinamovac danas, Josip Tadić, izašao je uz gromoglasni pljesak s tribina, a zamijenio ga je iz naftalina izvađeni Tomo Šokota. I odmah kako je ušao, Šokota je pokazao da još uvijek može biti opasan. Doslovce iz ničega si je stvorio poziciju i odlično šutirao. Balić još jednom potvrđuje da je najbolji Hajdukov igrač u ovoj utakmici i krajnjim naporom skida udarac.

Gol za Dinamo! Velemajstorski potez Marija Mandžukića donio je Modrima uvjerljivo vodstvo. Dinamov napadač koji je donedavno bio u kombinacijama čak i za Euro, sam se probio po lijevoj strani, ušao u kazneni prostor i odličnom fintom potpuno izbacio zelenog Marija Maloču. Slijedio je ubojit šut na koji niti Balić nije mogao reagirati i Dinamo od 88. minute vodi 3:0.

Kraj.

M.P.
Foto: L.T.

Pročitajte više