Modrić postaje The Best? Evo koje su razlike između te nagrade i Zlatne lopte

Foto: EPA

LUKA MODRIĆ, najbolji igrač Svjetskog prvenstva i UEFA-in nogometaš godine (nagrada za najboljeg igrača u Europi po izboru novinara i trenera klubova iz Lige prvaka), večeras kreće po treće pojedinačno priznanje u 2018. godini. U Londonu bi se trebao okruniti nagradom The Best, priznanjem kojeg dodjeljuje FIFA.

Svjetska krovna nogometna organizacija je svoju nagradu prvi put dala 1991. godine, a od 2010. do 2015. godine nagradu je dodjeljivala u suradnji s France Footballom koji najboljem nogometašu svijeta daje Zlatnu loptu. Međutim, prije dvije godine FIFA i Francuzi odlučili su se razići pa je tako Cristiano Ronaldo 2016. i 2017. bio i The Best i Zlatna lopta. 

Najveća razlika između te dvije nagrade je razdoblje na koje se odnosi. FIFA-ina nagrada gleda prošlu sezonu (ovaj put od 3. srpnja 2017. godine do završetka Svjetskog prvenstva), a France Football daje nagradu najboljem igraču u kalendarskoj godini. 

Razlika je i u načinu izbora. Kod FIFA-e prvo žiri od 13 članova bira desetoricu najboljih igrača, a zatim navijači, novinari, izbornici i kapetani reprezentacija glasaju. Glasa se tako da se biraju trojica igrača kojem se daju pet bodova, tri i jedan bod. Trojica s najviše bodova su finalisti, a onaj s najviše bodova postaje The Best. 

"FIFA-ina nagrada je sranje. Mene zanima samo Zlatna lopta", rekao je nedavno razočarani Antoine Griezmann nakon što se nije našao među finalistima The Besta.

Prestižnija i starija nagrada, ali najboljeg biraju samo novinari

Zlatna lopta je, pak, najstarija i najprestižnija pojedinačna nagrada u svijetu nogometa. Do 1995. godine je nagrađivala samo europske nogometaše, a tada je zbog Georgea Weaha napravljen presedan pa je Zlatna lopta postala globalna nagrada. 

Osvajača Zlatne lopte biraju novinari koji petorici najboljih daju šest bodova, četiri, tri, dva i jedan. Ova nagrada će se dodijeliti u prosincu, a Modrić je i tu veliki favorit.

Povijest nas uči: Osvajač FIFA-ine nagrade ne mora osvojiti i Zlatnu loptu

Međutim, povijest nas uči da najbolji igrač po FIFA-i ne mora osvojiti i Zlatnu loptu. I obratno. Tako su početkom ovog stoljeća Michael Owen i Pavel Nedved osvajali Zlatnu loptu, a da nisu bili ni među trojicom najboljih u izboru FIFA-e, a Zinedine Zidane i Ronaldinho bili najbolji u izboru FIFA-e, ali ne i France Footballa.

Pročitajte više