Modrić se ovog tjedna oprašta od reprezentacije?

Foto: EPA

KAPETAN Hrvatske i najbolji igrač nedavnog SP-a do kraja tjedna napravit će isto što i Ćorluka i Mandžukić, doznaje se iz krugova bliskih Modriću.

Playmaker Reala i Hrvatske za manje od mjesec dana navršava 33 godine. Ispred njega su po broju nastupa za reprezentaciju samo Srna (134) i Pletikosa (114), a da će se Modrić nakon 113 utakmica oprostiti od nacionalne momčadi, dao je naslutiti nakon finala SP-a.

Oproštaj je dao naslutiti odmah nakon finala SP-a

Tada je na pitanje hoće li i dalje igrati za reprezentaciju, odgovorio: "Budućnost reprezentacije je blistava. Treba proći nekoliko dana i odmoriti se. Brzo će doći nove utakmice, ali bolje je odlučiti nakon tjedan ili deset dana, nego sada nakon ovog meča."

S obzirom na to da mu je tjedne nakon SP-a obilježila senzacionalna mogućnost da nakon šest godina napusti Real i ode u Inter, Modrićev odlazak u reprezentativnu mirovinu pao je u drugi plan. Jer samo se govorilo i pisalo o neočekivanoj prvoj zvijezdi prijelaznog roka, a Modrić i njegova svita svu energiju i vrijeme ulagali su u pregovore s Interom s jedne, te oko poboljšanja ugovora s Realom s druge strane.

Senzacionalna priča o odlasku u Inter privremeno je gurnula reprezentaciju u drugi plan

Ali nakon što je Modrić velikim interesom Intera i svojom "željom za novim izazovima" izborio novi, daleko bolji ugovor s Realom, koji mu je zadnji ugovor karijere, u fokus mu se vraća Hrvatska.

Modrić ulazi dakle u "Isusove godine" i postaje veteran, što je vrijeme, posebno nakon velikih natjecanja, kada se i stožerni igrači opraštaju od nacionalnih momčadi. Osim spomenutih Ćorluke i Mandžukića, to su zadnjih tjedana napravile španjolske legende Iniesta, Pique i David Silva, nositelji igre zlatne generacije koja je osvojila europski i svjetski naslov.

Vukao je Hrvatsku do finala SP-a i za to dobio Zlatnu loptu

Modrić je nakon 12 godina u reprezentaciji bez značajnijeg uspjeha konačno u jeseni vlastite i karijere ostalih nositelja Hrvatsku odveo do vrha. Generaciju koja je tek na svom kraju dala ono za što je odavno bila sposobna vukao je do finala SP-a, za što je dobio Zlatnu loptu kao najbolji igrač prvenstva.

U Rusiji je za Hrvatsku igrao i izgledao onako kako već godinama radi u Realu, kao najbolji veznjak svijeta. Odlično je organizirao igru Hrvatske, vodio je prema najvećem uspjehu u povijesti, pri čemu je tri puta izabran za igrača utakmice (Nigerija, Argentina, Rusija), dva gola je postigao, jedan namjestio, a pogodio je i oba puta u dramatičnim raspucavanjima penala u osmini finala i četvrtfinalu.

Odlazak na vrhu i debelo s pogrešne strane 30-ih logična je odluka

Uzimajući u obzir sve ovo, kao i da je na kraju izabran za najboljeg igrača SP-a i da je duboko s pogrešne strane 30-ih, odlazak iz reprezentacije nameće se kao logična odluka. Šampioni odlaze na vrhu, a Modrić više od ovog s reprezentacijom ne može postići. Idući SP naravno ne dolazi u obzir, a na Euru bi imao gotovo 35 godina.

Hrvatska srebrna generacija tako se raspada netom nakon što je na svom kraju postigla najveći uspjeh. 

Posljednjih tjedan dana kraj igranja za reprezentaciju objavili su 32-godišnji Vedran Ćorluka i Mario Mandžukić, a sada ostaje da to naprave i preostale dvije sastavnice kičme momčadi.

Nakon Ćorluke i Mandžukića, ostaje oproštaj još dva dijela kičme momčadi

Luka Modrić (33), ali i Danijel Subašić, koji za dva mjeseca navršava 34 godine. 

Na kraju, kapetan reprezentacije i njen najbolji igrač, ima još jedan veliki motiv zašto baš sada prestati igrati za Hrvatsku.

Nakon blamaže na suđenju Zdravku Mamiću, točno godinu dana prije SP-a, Modrić je, pod ogromnim pritiskom javnosti zbog skandaloznog iskaza koji se sastojao od odgovora "Ne sjećam se" na sva bitna pitanja vezana za malverzacije Dinamovog gazde, već tada, daleko prije SP-a, govorio da razmišlja o povlačenju iz reprezentacije. 

Modrić je i nakon blamaže na suđenju Mamiću govorio da razmišlja o povlačenju iz reprezentacije

Uostalom, tri mjeseca prije prvenstva osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije zbog lažnog svjedočenja na suđenju Mamiću, koji je Modriću bio poslodavac u Dinamu i menadžer prilikom prodaja u inozemstvo.

Modrića se tereti da je na Županijskom sudu u Osijeku na suđenju Mamiću svjesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju nogometa, kojima se regulira podjela transfernog obeštećenja u omjeru 50:50 između njega i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki put kada bi produžavao ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska u novi klub zbog navodne izmjene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen.

Kapetan reprezentacije i USKOK-ov optuženik

Okrivljenog se tereti također da je navedeno iskazivao iako je znao da to ne odgovara istini, jer je navedene anekse potpisao u vrijeme kada je već igrao za novi klub, nakon realizacije ugovora između tih klubova, pri čemu je cjelokupan iznos pripao matičnom klubu.

"Kad mu je predsjednik vijeća predočio dio zapisnika o njegovom ispitivanju u svojstvu svjedoka, koji je po dovršetku ispitivanja svojim potpisom potvrdio, okrivljenik je neistinito naveo kako kod prvog ispitivanja nije mislio na podjelu transfernog obeštećenja nego na reguliranje građanskopravnog odnosa, te da nikada nije rekao da je naknadno potpisan aneks ugovora kojim je stekao pravo na podjelu transfernog obeštećenja, iako svjestan da to što je iskazao na raspravi ne odgovara istini", stoji u optužnici.

Modrić se Hrvatskoj nogometaški "iskupio" za pravosudne grijehe, pa mu je i s te strane najbolje otići dok je svima u najljepšoj uspomeni i dok se njegove sramote sa sudom i USKOK-om više nitko "ne sjeća"

Ali, zahvaljujući magiji koju je prosipao po Rusiji godinu dana nakon sramotnog svjedočenja i samo tri mjeseca nakon što je postao USKOK-ov optuženik, više nitko ne govori o tim Modrićevim grijesima.

Spektakularni nastup na SP-u, te njegov individualni i momčadski podvig tamo, nabacio je naciji kolektivnu amneziju svega što je bilo u osječkoj sudnici.

Modrić se tako pred očima Hrvatske nogometaški iskupio za pravosudne grijehe, pa mu je i s te strane najbolje otići dok je svima u najljepšoj uspomeni, i dok se Modrićeve sramote sa sudom i USKOK-om više nitko "ne sjeća". 

Pročitajte više