MOO: bez promjena u sportovima Olimpijskih igara?

POSEBNA Programska komisija Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) završila je sa detaljnom analizom svih 28 olimpijskih sportova, te još pet sportova koji su kandidati da to postanu, no izviješće te komisije, u kojem se o svakom sportu ponaosob zaključivalo o njegovima prednostima i manama, ostalo je nepoznato za javnost.

Izviješće će u naredna tri dana biti pred Generalnom skupštinom olimpijskih sportova MOO-a i Izvršnim odborom MOO-a, koji ima i pravo na odluku koji će sportovi ispasti, odnosno koji će postati dijelom Olimpijskim igara.

Prema izvorima bliskim MOO-u, pretpostavlja se da će svih 28 olimpijskih sportova ostati na programu OI, ali i da nijednom od pet predloženih - golfu, ragbiju, squashu, karateu i rolanju - neće uspjeti ući u olimpijsku obitelj.

Konačnu odluku Izvršni odbor MOO-a će donijeti na sjednici u Singapuru u srpnju, a ako i dođe do kakvih izmjena one će vrijediti za OI 2012, dok će u Pekingu 2008. biti svi sportovi iz Atene 2004.

Važna je i uloga predsjednika MOO-a Jacquesa Roggea, koji je kazao kako će broj sportova na OI ostati 28, te da nijedan novi sport neće ući, ukoliko drugi ne otpadne. Rogge se 2002. zalagao za brisanje baseballa, softballa i modernog petoboja sa programa Olimpijskih igara, te uvođenja golfa i ragbija, ali je naišao na žestoko protivljenje članova MOO-a, koji o tome nisu ni glasovali.

Nije nevažno da je zadnji sport koji je brisan sa programa OI bio polo i to davne 1936.

Pročitajte više