MOO: Lewis oslobođen optužbi za doping

Na sastanku Izvršnog odbora Međunarodnog olimpjskog odbora (MOO) održanom ovoga vikenda u Madridu i definitivno je otklonjena bilo kakva mogućnost oduzimanja medalja deveterostrukom olimpijskom pobjedniku, američkom atletičaru Carlu Lewisu.

No, Članovi IO-a MOO-a zaključili su kako Olimpijski odbor SAD-a (USOC) nije bio transparentan u svojim izvještajima u vezi dopinških kontrola, te će MOO stoga USOC-u poslati pismo u kojemu će tražiti objašnjenja za skrivanje doping-afera.

Također, na sastanku u Madridu MOO je privremeno suspendirao Iračaki olimpijski odbor, kojega je prije američke invazije vodio Uday Hussein, Saddamov sin. No, bez obzira formira li se novi Irački olimpijski odbor prije Olimpijskih igara u Ateni ili ne, irački sportaši imat će pravo nastupa na OI sljedeće godine.

Afganistanski olimpijski odbor, koji je prije godinu dana također privremeno suspendiran, bit će ponovno primljen u punopravno članstvo na sljedećem kongresu MOO-a koji će se održati u srpnju u Pragu.

Članovi IO MOO-a pozvali su i organizatore sportskih priredbi da se prema sportašima koji dolaze iz zemalja u kojima je SARS najrašireniji ponašaju jednako kao i prema svima ostalima. Takvu reakciju čelnika MOO-a izazvala je odluka irske vlade da sportašima iz zemalja pogođenih SARS-om zabrani nastup na specijalnoj Olimpijadi.

Pročitajte više