"Morao sam glumiti konobara da bih doveo Ronalda"

Foto: Getty Images / Guliver Image

U BARCELONI se i dan danas sjećaju legendarnog Brazilca Ronalda, koji je za klub s Nou Campa zabio 47 golova u 49 utakmica. Jedan od najboljih napadača u povijesti nogometa, a po mnogima i najbolji, nije bio prvi izbor čuvenog trenera Sir Bobbyja Robsona, koji je želio dovesti prije njega Alana Shearera...

"Neću lagati, zamalo sam kupio Alana Shearera, no Ray Harford iz Blackburna rekao mi je da Shearer nije na prodaju... Tjedan dana kasnije prodan je Newcastleu. I onda smo se okrenuli Ronaldu", Robsonov je citat u knjizi Barca: Strast ljudi.

S druge strane, nije bilo jednostavno dovesti Ronalda iz PSV-a. Nizozemski klub je pristao, a onda se predomislio, pa je brzo morao reagirati predsjednik Joan Gaspart...

"Morao sam se prerušiti kako bih osigurao njegov potpis. Nije nam trebalo dugo da se dogovorimo s PSV-om, no onda dok sam bio u Brazilu kako bih osigurao potpis, nizozemski klub htio je odustati. Shvatili su da ne žele izgubiti igrača, a ja sam morao što prije sve dogovoriti s Ronaldom. Bila su tu dva zaštitara koja nisu dala nikome da prolazi, a ja sam upoznao španjolskog konobara koji mi je posudio svoju radnu odjeću, dao mi pladanj i Coca-Colu. Onda su me pustili!. Pokucao sam na Ronaldova vrata i on ih je sam otvorio. Potpisao je ugovor odmah tamo na krevetu", otkrio je Gaspart. 

Međutim, Ronaldo se unatoč sjajnim igrama zadržao tek jednu sezonu u Kataloniji te je nakon toga otišao u Inter, a Barca sebi ni dan danas nije oprostila takvu pogrešku. 

Pročitajte više