Može li Nadal zaustaviti Federera i na travi?

DOŠLI smo i do posljednjeg čina 120. izdanja Wimbledona - muškog finala. Igraju dva najbolja tenisača svijeta - prvi i drugi nositelj Roger Federer i Rafael Nadal.

Tko može zaustaviti Federera na travi? To je bilo pitanje kojim smo se svi bavili od samog početka turnira kada je Federer lakoćom krčio put kroz "težak" ždrijeb (Gasquet, Henman...) bez izgubljenog seta prošavsi kroz polufinalni meč protiv Bjorkmana za samo sat i četvrt izgubivši 4 gema, nedozvolivši Mariju Ančiću, po mnogima jedinom igraču koji bi ga na travi mogao ugroziti, ni break, a kamoli set.

Istovremeno Nadal je kao novorođenče oprezno koračao wimbledonskom travom. U drugom kolu ga je kvalifikant Kendrick skoro poslao kući. Nadal je spasio 0-2 u setovima i break u trećem i onda je krenuo sigurno autoritativno kao da mu je pod nogama zemlja. Legendu i ikonu svjetskog tenisa Agassia je nemilosrdno otpratio u mirovinu sa glatkih 3-0. Labadze i Nieminen su bili sjajni sparing partneri za potpuno prilagođavanje travi koja je u ovih dva tjedna bitno izmjenila karakteristike. Lopte skaču drugačije i znatno su sporije. Nadal se definitivno adaptirao. To je najbolje osjetio u polufinalu Baghdatis. Možda njegovo viđenje današnjeg finala najbolje objašnjava status Federera i Nadala.

"Dvojica najboljih igraca današnjice. Teško je reći tko je najbolji, obojica su tu. Igraju sjajan tenis i za klasu su ispred ostalih u top 10"- objašnjava Baghdatis (s Federerom igrao finale Australian Opena, a sa Nadalom polufinale u Wimbledonu). Rafael Nadal je jedina tamna mrlja u savršenom teniskom CV-ju Rogera Federera.


"Volio bih da je drugačije, kroz nekoliko zadnjih godina morao sam popravljati negativan u pozitivan bilans sa nekolicinom igrača. I evo opet. I to protiv igrača broj 2" - kaže Federer.

U šest dvoboja Švicarac je uhvatio  samo jednu pobjedu i to u finalu Miamija prošle godine, kada se nakon 0-2 u setovima vratio i osvojio trofej.
Sve ostalo uključujući posljednja četiri meca, je na strani "uličnog borca "kako je Jimmy Connors nekadašnji dvostruki pobjednik Wimbledona nazvao Nadala.

"On će se boriti za svaki poen za svaku loptu, ako treba ostavit će i zadnju kap krvi na terenu. To mi se sviđa" - rekao je čovjek koji je na isti način pristupao svakom meču i svakom poenu, borba do posljednjeg daha.

Roger Federer se sigurno nerado sjeća posljednjeg finala u Roland Garrosu. Kada je nakon prvog seta razbijeni Nadal izniknuo iz pepela kao feniks. Upravo zbog toga, čini se da je Federer više od svega želio ovo finale.

"Roger je na središnjem terenu u svom domu, pobijedio je tri puta za redom. Uživao je u luksuzu tog statusa. No sada je  Nadal  blizu, razmak se smanjio. Roger će morati uprljati svoj bijeli sako. Znam da Roger može u finalu pokazati nešto posebno. Sad je trenutak za to" - kaže Connors. 

Nadal nije došao do finala da bi rekao, sretan sam i zadovoljan što sam tu .

"Roger je daleko veći favorit, ovo je njegova podloga, najbolja. Ali ja ću kao i obično dati  sve od sebe. Morat ću odigrati najbolji meč u životu da probam doći do pobjede i ja ću to pokušati…" - rekao je Nadal između ostalog na pressici pred današnje finale.

Bit će to prvi put u novoj eri Grand Slama  da se finalisti iz Roland Garrosa nađu i u završnici Wimbledona iste godine. Tu postoji još mnogo zanimljivih statističkih podataka no svi se brišu kada Federer i Nadal danas u 15 sati udare prvu loptu.

Za Index iz Londona, Momir Jelovac

Pročitajte više