MR. RESPECT HNS-ov "elitni sudac" godinama upropaštava utakmice

Screenshot

TIHOMIR PEJIN (34) derbi Dinamo - Hajduk (0:1) obilježio je očajnim suđenjem. Pripadniku "elitne skupine" sudaca HNS-a ovo je posljednja u nizu utakmica na kojima se istaknuo nevjerojatnim greškama.

Najgore suđenje u derbijima

U 78. minuti sudac je višestruko teško oštetio Hajduk, penalom za Dinamo i posljedičnim crvenim kartonom za igrača Hajduka. Ćorić je ubacio iz kornera, na loptu u Hajdukovom petercu idu Soudani i Lopez. Dinamov napadač tom prilikom s obje ruke vješa se o rame suparniku i tako gura Hajdukovog braniča, koji je onda rukom odbio loptu.
Pejin vidi samo posljedicu, a ne uzrok, te dosuđuje kazneni udarac za Dinamo zbog igranja rukom Hajdukovog igrača u njegovom kaznenom prostoru. Hajdukovci žestoko prosvjeduju. Prednjači Borja Lopez, koji je dobio drugi žuti, odnosno crveni karton. Gavranović nakon toga iz penala gađa donji desni kut Hajdukovog gola, ali puca pokraj stative.
Pet minuta prije kraja Pejin je isključio i Hajdukovog trenera Željka Kopića, koji je protestirao nakon još jedne "čudne" odluke glavnog suca. Ohandza je u kontri sam išao prema Dinamovom golu, srušio ga je Doumbia i za to dobio tek žuti karton. Sudac je dakle, umjesto da isključi Dinamovog igrača, potjerao Hajdukovog trenera. 
 
Tu nije kraj Pejinovim velikim kiksevima. U finišu utakmice, dok je Dinamo jurišao na gol za izjednačenje, visoka lopta poslana je pred Hajdukova vrata za Soudanija. Preskočila je Dinamovog napadača i došla do Andrea Fomitschowa.
 
Hajdukov lijevi bočni loptu tada odnosi "odbojkaški", s obje skupljene ruke, što se jasno vidi na priloženoj snimci. Pri tome ga nitko nije ometao, niti mu je položaj ruke bio prirodan. Pejin je tako Dinamu poklonio nepostojeći penal, ali mu nije dosudio onaj koji je bio očit.
 
Ali, svemu ovome prethodila je situacija iz 51. minute, kada je sudac, kako se činilo, teško oštetio Dinamo i tako započeo vjerojatno najgoru sudačku predstavu u povijesti derbija. 
 
Moro je oduzeo loptu Saidu i proigrao Soudanija, koji izlazi sam pred Leticu. Hajdukov golman ispred Dinamovog napadača odnosi loptu rukom, ali van kaznenog prostora. Dinamovci žestoko prosvjeduju, ali Pejin i njegovi pomoćnici ne dosuđuju ništa. A trebali su crveni karton za Hajdukovog golmana. 
 
Odmah nakon ove situacije, Hajduk zabija pobjednički gol, pa se Pejinova greška na štetu Dinama činila još gorom.
 
Ali, pojavila se snimka koja dokazuje da je Moro prilikom oduzimanja lopte na Saidu na desnom boku Hajdukovog napada, faulirao suparnika i tako došao do lopte. 
 
Kao što možete vidjeti, Moro je krenuo na loptu, ali nakon toga tijelom i rukama nekažnjeno ruši Saida. Kada je nedopuštenim sredstvima došao do lopte, proslijedio ju je za Soudanija i tada Letica rukom nekažnjeno izbija loptu tamo gdje se golmana za to kažnjava crvenim kartonom.
 
Međutim, kako sada vidimo, Dinamo se nema što žaliti za nedosuđeno isključenje Hajdukovog vratara, jer tome je prethodilo ovo:

via GIPHY

Sudac je još propustio kazniti dinamovca Sosu za udaranje Ohandze laktom, kao i što je Hajdukov kamerunski napadač prošao lišo za gaženje Dinamova stopera Benkovića. 
 
Zašto se nemamo pravo čuditi kako netko s Pejinovim referencama uopće može biti sudac elitne skupine i voditi najveći derbi u državi?
 
Da smo u nekoj drugoj državi i da govorimo o natjecanju u nadležnosti nekog drugog saveza, sada bismo se mogli zapitati "Pa kako netko s ovakvim procjenama i odlukama može uopće biti sudac, a kamoli onaj 'elitne skupine' i k tome voditi najveći derbi u zemlji?"
 
Ali pod HNS-ovom kapom sve je moguće, pa tako i da netko s Pejinovim "impresivnim" referencama vodi utakmicu Dinama i Hajduka. 
 
Štoviše, najvišu čast koju sudac može dobiti u Hrvatskoj, Pejin je doživio jako rano, mjesec dana prije 30. rođendana. U rujnu 2013. na Poljudu prvi put je vodio derbi Hajduk - Dinamo. 
 
Pejinu je jamstvo ulaska u HNS-ovu "elitnu" skupinu sudaca bilo to što pripada osječkom lobiju. Taj kružok drma sudačkom organizacijom na temeljima koje je udario Željko Širić.
 
Pod zaštitom Širkanovog lobija i okružen pomoćnicima s pravca Osijek - Valpovo - Miholjac, vodi derbije od prije 30. rođendana do danas
 
"Zanimljivo", Pejinu iz Donjeg Miholjca na debiju u derbiju u rujnu 2013. asistirali su Dalibor Conjar i Miro Grgić, obojica iz Osijeka, dok je četvrti sudac bio Tomislav Petrović iz Valpova.
 
Pišemo zanimljivo pod navodnicima jer u hrvatskom nogometu povijest ima osobinu da se ponavlja, pa su tako sada, u veljači 2018, Damiru Pejinu iz Donjeg Miholjca, na derbiju asistirali Tomislav Petrović iz Valpova i Miro Grgić iz Osijeka. Rođenje u tih 50 kilometara podravskog pravca u Hrvatskoj je jamac sudačke izvrsnosti.
 
Prije točno četiri godine, Hajdukov direktor Goran Vučević dobio je disciplinsku prijavu od povjerenika HNL-a Josipa Breznog jer je Vučević kao primjer suđenja protiv Hajduka naveo Pejinovo dijeljenje pravde na utakmici Lokomotiva - Hajduk (0:3): "Suđenje je bilo na granici normalnog. Doduše, bili smo puno bolji protivnik od Lokomotive, kojoj se radilo sve ne bi li uzela bodove, ali nije."
 
Pejinu ovo nije penal
 
Ali točno dvije godine kasnije, 2014. Lokomotiva je uzela bodove protiv Hajduka (2:1) i zlobnici bi mogli reći da je pri tome sudac "radio sve" da tako i bude. Nevjerojatne slučajnosti su da se i tom prilikom radilo o skandaloznom suđenju na utakmici u veljači, kao i da je tada "pravdu" dijelio Tihomir Pejin.
 

Pitanje za Oko sokolovo: O čemu se ovdje radi?a) penalb) penalc) penal

Posted by HNK Hajduk Split on 20. veljače 2016

U 90. minuti Lokomotivin igrač Borna Barišić u svom kaznenom prostoru odnosi loptu rukom ispred hajdukovca Jeffersona. Pejin ne sudi očiti jedanaesterac za Hajduk. 

Splićani ogorčeni traže da utakmice polufinala i finala kupa vode inozemni suci, ali dobivaju odbijenicu Komisije nogometnih sudaca HNS-a s obrazloženjem: "Izražavamo čvrst stav da su usprkos pojedinačnim pogreškama, kakve se događaju i u drugim ligama, hrvatski suci i više nego dovoljno kvalitetni suditi ključne utakmice Hrvatskog kupa i prvenstva." 
 
Kako je HNS kaznio Pejina: Sudačka komisija utvrdila je da je oštetio Hajduk za nedosuđeni penal, pa ocjenu njegova nastupa poslala na reviziju kontroloru suđenja, ujedno sportskom novinaru koji piše o nogometu
 
Ali Sudačka komisija utvrdila je da je Pejin teško oštetio Hajduk protiv Lokomotive. "U 23. kolu, na utakmici Lokomotiva - Hajduk, sudac Tihomir Pejin, 2. pomoćni sudac Hrvoje Barišić, te 2. dodatni pomoćni sudac Dario Bel (obojica iz Osijeka, op.a.) počinili su više grešaka u primjeni disciplinskih i tehničkih mjera, a ocjena je dana na revidiranje kontroloru suđenja". 
 
Taj kontrolor suđenja bio je inače tada upravo nagrađeni sportski novinar Branko Stipković koji je paralelno s novinarskom, u kojoj je pisao o hrvatskom nogometu, gurao karijeru sudačkog kontrolora u HNL-u. Na ovoj utakmici očito jedan od dva posla nije dobro napravio, pa je morao revidirati ocjenu "sudačkom timu koji nije djelovao kao tim iz čega su proizašle pogreške, uključujući nedosuđeni kazneni udarac za Hajduk."
 
Pejin gleda kako mu pomoćnici ne daju Slavenu da zabije Dinamu 
 
Evo nas u veljači prošle, 2017. godine, a to znači da je vrijeme za Pejina. Na utakmici Dinama i Slaven Belupa, on kao glavni sudac gledao je kako njegovi pomoćnici Zobenica i Šarić dva puta na Maksimiru teško oštećuju goste iz Koprivnice. 
Dinamo je gol za pobjedu 1:0 postigao iz nedvojbenog jedanaesterca, ali tri minute prije penala, neopravdano je zaustavljen opasan napad gostiju. I bez usporene snimke bilo je vidljivo da nema govora o zaleđu i da je pomoćni sudac teško pogriješio. Igrač Slavena bio je barem dva metra iza zadnjeg suparnika u obrani. "Ovo je sigurno najveća pogreška pomoćnog suca u ovom prvenstvu", komentirao je Matko Beusan.
 
Deset minuta prije kraja utakmice Slavena je oštetio pomoćni sudac na drugoj strani - i on je zaustavio obećavajući napad gostujuće momčadi pred Livakovićevim golom i opet zbog nedvojbeno nepostojećeg zaleđa.
 
Dva mjeseca kasnije više nismo u veljači, ali je Pejinu dobro poznata pozornica u Kranjčevićevoj mjesto njegove nove, do jučer najpoznatije predstave.
 
Interni klupski derbi Dinama i njegove Filijale igrao se  25. put, a Dinamo je do očekivane 24. pobjede (2:1) došao daleko teže od očekivanog.
 
Podružnica, za koju su igrala čak četiri igrača iz maksimirske Središnjice, povele ja Grezdinim golom u 5. minuti, a Dinamo je igrao i izgledao očajno, dok je Lokomotiva napadala, probijala i pucala. U 18. minuti Dinamo je trebao ostati s igračem manje. Točnije, bez daleko najboljeg igrača.
 
Pejin je postao Mr. Respect tako što je spasio Mr. Derbyja
 
El Arbi Hillel Soudani trebao je dobiti crveni karton zbog prljavog i grubog napada na "suparnika". Nakon Capanova prekršaja na njemu koji je sudac Tihomir Pejin označio, Soudani ležeći, s trave, Capana udara kopačkom visoko u natkoljenicu. Sudac je to vidio, ali na tragove Soudanijevih čepova na Capanovoj nozi samo je prstom pokazao na slogan "respect" na svom dresu.
 
Da mu je Pejin dao žuti karton, što je morao, Soudaniju zvanom Mr. Derby, to bi bio karton koji ga eliminira iz derbija protiv Hajduka u idućem kolu. Da mu je Pejin dao crveni karton, što je trebao, Soudani bi propustio ne samo derbi s Hajdukom, nego i 72 minute ovog, Dinamovog klupskog derbija. Ali za ovaj grubi napad koji možete vidjeti od 1.55 minute snimke, dobio je tek usmeno upozorenje. 
 
Filijala nikako nije mogla protiv slobodnog sudačkog uvjerenja
 
Osam minuta kasnije, nova "čudna" odluka sudaca. Capan ide sam na Dinamova golmana Livakovića, ali suci sude nepostojeće zaleđe. Kao što možete vidjeti na snimci, ne samo na usporenoj, nema govora da je prilikom slanja lopte prema njemu bio u nedozvoljenoj poziciji, kao što je na snimci od 2.17 minuta pa nadalje očito da Pejinov pomoćnik ne diže zastavicu niti u trenutku odigravanja lopte za Capana, niti kada je on prima, nego tek kada pobjegne Schildenfeldu i krene prema golu.
 
Pejinova reakcija na Soudanijev prekršaj priskrbila mu je nadimak Mr. Respect i izazvala gnušanje u nogometnoj javnosti. Ne samo zato što je bila tko zna koji dokaz sudačkog navlačenja za Mamićev klub, nego je još i njegov čin izgledao cinično. A tako je stvorio i aferu.
 
Soudanija je Respect spasio za derbi s Hajdukom, ali nakon što ga je HNS-u prijavio nogometaš istarskog niželigaša, najbolji Dinamov igrač ipak je dobio utakmicu suspenzije. Naravno, HNS je brzo preinačio odluku i pomilovao ga, tako da je igrao protiv Hajduka. 
 
HNS-ov nemilosrdni obračun s onima koji su ispravljali Pejinove greške: Smijenjen disciplinski sudac koji je kaznio Soudanija, njemu je ukinuta kazna, a Savez promijenio statut!
 
Zato što je naknadno kaznio Soudanija zbog tog poteza, smijenjen je disciplinski sudac HNL-a Saša Pavličić Bekić. HNS je njegovu odluku poništio i Alžirac je igrao sljedeću utakmicu protiv Hajduka.
 
Šukerov savez dodatno se osigurao da se ovakvi nemili incidenti više ne događaju, pa je promijenio statut. Grubi sudački propust kako bi igrač naknadno bio kažnjen, više ne može prijaviti bilo koji član HNS-a, nego samo oni odabrani i lojalni.
 
Eto što je sve Pejin napravio svojim "respectom". 
 
Poštujte respect
 
A da se to ne zaboravi, na derbiju četiri mjeseca kasnije, u petom kolu ovog prvenstva Rijeka - Dinamo (0:2) pobrinuo se Rijekin stoper Dario Župarić. U 50. minuti utakmice s Dinamom, Pejin mu je dosta vremena nakon što je napravio prekršaj pokazao žuti karton. Sudac derbija je i ovaj put, kao i u dvije ključne situacije, prilikom crvenog kartona Lecjaksu i penala za Dinamo, reagirao s odgodom, nakon dogovora s pomoćnicima.
 
Ljut što je žutim kartonom kažnjen s otklonom i za prvi ozbiljniji prekršaj na utakmici, Župarić je došao do suca i sarkastično pokazao na rukav, govoreći "Respect!".
 
Pejin nije prestao izazivati kontroverze. Štoviše, član HNS-ove elitne sudačke skupine to je radio na najosjetljivijim zadacima. Na primjer, na zadnjem derbiju Hajduka i Dinama prije jučerašnjeg, u listopadu prošle godine u 13. kolu HNL-a.
 
Ni predzadnji derbi nije mogao proći bez #respecta
 
Domaćini su na Poljudu vodili 1:0 do 88. minute. Tada Dinamo izjednačava Benkovićevim golom iz ofsajda, a u zadnjoj minuti Henriquez preokreće na 1:2 za Dinamo. U četvrtoj minuti sudačke nadoknade Pejin pokazuje na penal za Hajduk, iz kojeg Erceg izjednačava na 2:2.
 
I onda u šestoj minuti sudačke nadoknade Pejin ne sudi jedanaesterac za Hajduk nakon što je Sigali pred Dinamovim golom startao na Ercega. Na fotografiju spornog dvoboja vidi se kako Dinamov stoper s leđa koljenom u butinu pogađa napadača Hajduka, dok ga istovremeno odguruje rukom, uslijed čega Erceg pada. Hajduk je ovu scenu objavio na Instagramu uz #respect:

Pročitajte više