Mravi kod Gravelinesa traže prolaz među 16

KOŠARKAŠI francuskog Gravelinesa, vikend između dvije utakmice sa Zagrebom u drugom pretkolu FIBA kupa iskoristili su za odrađivanje redovnog programa u nacionalnom prvenstvu. Frustracije nakon poraza u Trnskom iskalili su na Paris Levalloisu i pobjedom dohvatili svoju četvrtu ovosezonsku pobjedu.

Gravelines je još jednom odigrao svoju klasičnu utakmicu ove sezone - kao i sve ostale, i ova je igrana na mali broj poena. Publika u Dunkerqueu 'rijetko' je pljeskala koševima svojih ljubimaca. Pobjeda od 69:63 još je jednom potvrdila osnovne teze ovosezoske igre Gravelinesa -jednostavno njihov je osnovni postulat primiti manje koševa od suparnika. S obzirom na visoku prednost Zagreb Croatia osiguranja iz prve utakmice, matematika govori sljedeće: Mravi u Francuskoj moraju ubaciti sedamdesetak koševa i to bi trebalo biti više nego dovoljno za prolaz među 16 u FIBA kupu.

Jer, francuska momčad ove sezone nije niti jednom ubacila u regularnom tijeku utakmice više od 90 poena. S druge strane, Mravi jedino u dvoboju protiv Partizana nisu ubacili 70 ili više poena i jedino tu su utakmicu izgubili s većom razlikom od one s kojom smiju izgubiti od Gravelinesa.

U prilog optimizmu Mrava ide i pogled na završnu statistiku utakmice koju je francuska momčad odigrala u petak protiv Parisa - ponovo je u njenim redovima najučinkovitiji i najzaslužniji za pobjedu bio bivši igrač podgoričke Budućnosti, Tony Stanley. Za 36 minuta na parketu ubacio je 16 poena, četiri od osam trica, osam asistencija, pet skokova, tri osvojene lopte...

Ali, Stanley će na parket tek sljedećeg vikenda, u utorak ima slobodni dan budući nije u rosteru Gravelinesa za ovu fazu FIBA kupa!

Od igrača koji su bili u sastavu na utakmici u Trnskom i koji bi također trebali igrati u utorak u Dunkerqueu, najučinkovitiji je bio Amerikanac Joe Bunn koji je ubacio 15 poena i uhvatio 11 lopti. Istina, poentirao je tek šest puta od 17 pokušaja. Uz njega najbolji učinak ostvario je Crnogorac Đuro Ostojić - 13 poena i 7 skokova, za samo 18 minuta provedenih na parketu, što daje naslutiti da ga je trener Gravelinesa dozirano koristio i pokušao čuvati za uzvrat protiv Zagreba.

Ostalih šest igrača koji su izlazili na parket, ostvarili su skroman zbir - tek 25 poena. Protiv Parisa u kojem igra naš Jurica Golemac (6 poena, 4 asistencije, 2 skoka...) to je bilo dovoljno za pobjedu, protiv Zagreba u utorak, poželjeli bi da ostanu u istim okvirima jer to sasvim sigurno neće biti dovoljno da nadoknade zaostatak od 23 poena prednosti iz prve utakmice.

Pobjedom nad Parižanima, Gravelines se usidrio u sredini poretka francuskog prvenstva, na diobi od osmog do desetog mjesta, u krugu momčadi sa četiri pobjede i pet poraza. Dakle, kao što tijekom proteklog tjedna neumorno ponavlja trener Jusup, oprez u utorak mora biti prva misao vodilja njegovih igrača u uzvratu protiv francuskog sastava. Po povratku iz Podgorice, trener Zagreb Croatia osiguranja je rezimirao dojmove s utakmice protiv Budućnosti i najavio dvoboj u Dunkerqueu:

"Bili smo u utakmici veći dio vremena, objektivno imali smo veliku šansu dobiti Budućnost. Vidljivo je da smo napravili još jedan veliki korak prema naprijed u našoj igri, da smo sad već u kontinuitetu za vratom suparničkim sastavima i na gostovanjima. Nažalost, nekoliko banalnih grešaka koje smo napravili u zadnjoj četvrtini, upravo u trenucima kad nismo smjeli griješiti, koštalo nas je pobjede. Ohrabruje činjenica da smo i u ovoj gostujućoj utakmici prijetili do samoga kraja, da nismo nadigrani, ali isto tako žao mi je što naša dobra igra ni ovaj put nije nagrađena bodovima. Dečkima nemam puno za prigovoriti, borili su se, odradili su posao na visokom nivou i to zalaganje, taj trud, mora nam se u jednom trenutku vratiti..."

Jedino sami sebe mogu izbaciti

Vremena za evociranje uspomena na podgoričko gostovanje nema puno. Dapače, nema puno vremena niti za pripremu uzvratne utakmice s Gravelinesom:

"Umorni smo od puta u Crnu Goru, vratili smo se kući u nedjelju poslije podne, a već u ponedjeljak rano ujutro putujemo za Francusku. Svjesni smo da nas čeka teška utakmica u kojoj ćemo morati odigrati jako dobro da potvrdimo rezultat iz Zagreba i prođemo u sljedeći krug natjecanja. U našim medijima Gravelines je jako potcijenjen nakon utakmice u Trnskom, ali za naše igrače to može biti vrlo opasno. Nema mjesta euforiji, oni su u sredini francuskog prvenstva koje je izuzetno jako i kvalitetno i nikako ih ne smijemo podcijeniti. Prednost koju smo ostvarili u Zagrebu jest velika, ali još uvijek nije jamstvo prolaska, za to ćemo se morati dobro potruditi. Znamo da nas čeka vrući teren, znamo da su iskusna momčad i to je kombinacija koja nam ne ostavlja prostor za opušten pristup utakmici u utorak."

Nadamo se da su naši igrači dovoljno napaljeni da i ovoj utakmici pristupe kao i većini dosadašnjih. Bez obzira na sve kvalitete Gravelinesa i njegovih košarkaša, dojam je da jedino Mravi mogu sami sebe izbaciti iz natjecanja po skupinama FIBA Eurokupa. Bude li njihov pristup utakmici pravi, pitanje konačnog pobjednika neće uopće biti pitanje.

Foto: M.P.

Pročitajte više