Mravi protutnjali Gripama

NEGDJE se mora vratiti – tvrdio je danima direktor KK Zagreb, Ivan Božanić. Njegov optimizam zarazio je očito i igrače, koji su napokon odigrali odličnu utakmicu i u najkritičnijem trenutku izborili vrlo vrijednu pobjedu. Na Gripama je doslovno razbijena momčad aktualnog prvaka Hrvatske i pobjednika Kupa Krešimira Ćosića, rezultatom 67:82 (5:26, 31:22, 12:14, 19:20)...

Krenulo je odlično, Zagreb je u prvih deset minuta Splićanima odigrao hakl do 21 – do 21 razlike. Momčad koja je prije samo dvadesetak dana odnijela bodove iz Trnskog ubacila je u svojoj dvorani razigranim Mravima svega pet poena. I usput inkasirala šest trica. Zagreb je odigrao odličnu obranu, Zoran Pehar je bio iznenađenje za domaće centre. Braća Tomas i Krunić apsolutno su izolirali Ukića, Oršulića i Rančića od Kedže i Pašalića, prepolovili igru Splićana i dalekometnim projektilima dali do znanja domaćoj publici da se neće radovati uspjehu svojih ljubimaca.

Druga četvrtina je ipak ponudila malu nadu domaćoj momčadi, obrana Zagreba je popustila i Splićani su ubacili čak šest puta više koševa nego u prvih deset minuta. Međutim, ni to im nije bilo dovoljno da ugroze visoko vodstvo Mrava. Napad je i dalje funkcionirao bez greške i razlika se niti jednog trenutka nije spuštala ispod petnaest poena. Splićani su tek tricom u zadnjim trenucima prvog poluvremena došli na -12 (36:48).

U trećoj četvrtini Zagreb je opet zaigrao čvršću obranu, limitirao domaće snajpere na svega 12 poena i praktično uveo utakmicu u mirnu završnicu. Situacija na terenu nije nudila mogućnost da Split ponovi ovosezonsku utakmicu iz Goodyear lige, kad su nakon sličnog razvoja događanja nekako uspjeli izboriti produžetke i pobjedom diskreditirati odličnu igru Mrava tijekom 38 minuta. Zagreb je dobio dvije zadnje četvrtine, istina minimalno, ali ipak ih je dobio. Što potvrđuje da ova momčad do sada tijekom sezone nije pokazala ni približno od onoga koliko stvarno može.

Treba naglasiti da na Gripama, iako je bio u momčadi, nije izlazio na parket kapetan Miljković, kao ni crnoputi centar Nnaji. Petorka s Peharom i Piplovićem na petici i četvorki odlično je funkcionirala, a s klupe je svoj doprinos dao i Joško Garma. Zagreb je utakmicu dobio dalekometnom paljbom, Mravi su ubacili 15 od 24 trice (62%). Uz puno bolji postotak šuta, Mravi su imali i više skokova, a uspjeli su se suzdržati i od većeg broja nepotrebno izgubljenih lopti.

Za razliku od utakmice u Trnskom, na Gripama je blistao samo jedan od bisera hrvatske košarke – Marko Tomas. Njegov pandan s druge strane, Roko Ukić, utopio se u skromnom prosjeku svoje momčadi. Ova je pobjeda vratila Zagreb u aktivnu poziciju u borbi za doigravanje. S druge strane, Split se doveo u situaciju koja nikako ne nudi razlog za optimizam.

U subotu u Trnsko dolazi Šibenka. Nakon visoke pobjede u Splitu, trijumf nad Šibenčanima, Mravima bi osigurao dobitnu poziciju u slučaju zatvaranja bilo kakvih krugova između ove tri momčadi. Šibenka je u naletu, s visoko postavljenim ambicijama, ali ni oni nisu bez problema. Dakle, bit će to utakmica koju se mora, ali i može dobiti. Valjda će i našim igračima baterije biti pune samopouzdanja nakon odlične partije u Splitu...

U ostalim dvobojima 9. kola Lige za prvaka Ožujsko košarkaške lige Cibona VIP je u Šibeniku pred više od 2.000 gledatelja pobijedila Šibenku 116:79.

Najefikasniji u redovima zagrebačke momčadi bili su Popović (22) i Žižić (15), dok je prvi strijelac Šibenke bio Dixon (20). 

Zadar je pobijedio Triglav osiguranje 97:67, dok je Hermes Analitica na gostovanju porazila Svjetlost Brod 77:76.

Na ljestvici vodi Zadar sa devet pobjeda, na drugom mjestu je Cibona VIP (8-1), Hermes Analitica je treća (5-4), Šibenka četvrta (5-4), a zatim slijede Split CO (4-5), Zagreb (4-5), Svjetlost Brod (1-8), te Triglav osiguranje (0-9).

www.kk-zagreb.hr

Pročitajte više