HRVATSKA KOŠARKA

Mršić: Simona klub ne pušta u reprezentaciju. Ukić: Svi znamo koliko i što mogu

Screenshot: Index

HRVATSKA košarkaška reprezentacija sprema se za prvu kvalifikacijsku utakmicu za Euro 2021., koju će odigrati protiv Švedske u petak 21. veljače od 18 sati (KC Dražen Petrović).

Danas je održana konferencija za medije HKS-a na kojoj su se novinarima obratili izbornik reprezentacije Veljko Mršić, kapetan reprezentacije Roko Leni Ukić, koji se u redove Hrvatske vratio prvi put nakon Eura 2017. godine, i Marin Marić.

"Dečki su jako motivirani, jedva čekamo prvu kvalifikacijsku utakmicu. Želimo izaći na parket pred punom dvoranom Dražena Petrovića, dati sve od sebe i nadam se da će to biti dovoljno", rekao je Veljko Mršić na otvaranju, a nakon njega je mikrofon dobio Roko Leni Ukić:

"Slažem se s Veljkom, mi igrači smo prvi koji bismo trebali izgraditi pozitivu u kadru, mislim da je u prošlom ciklusu bilo puno negativnih stvari koje su utjecale na našu ekipu. Momci koji su tu imaju iskustvo i kvalitetu, sad samo moramo napraviti sve da pobijedimo, tko god da je na drugoj strani, ne moramo se opterećivati i možemo se nadati dobrim stvarima", rekao je Ukić. 

Kako gledate na našu grupu? 

"Grupa je zahtjevna, sve tri reprezentacije imaju određenu kvalitetu i pojedince koji igraju na visokom nivou. To su reprezentacije koje te u jednom danu, ako nisi na razini, mogu pobijediti i doma i u gostima. Naravno, također mislim da su i sve te ekipe pobjedive, nema smisla sad ulaziti u detaljne analize. Generalno mislim da ako smo mi pravi, sve možemo pobijediti, ali svaku bahatost ili loš dan ti protivnici neće propustiti kazniti", rekao je Ukić.

Kakav je osjećaj nakon povratka u reprezentaciju?

"Uzbuđen sam, jedva čekam zaigrati, jako sam pozitivan oko svega i jedva čekam sutra 18 sati i početak utakmice", naglasio je Ukić.

Što znamo o Švedskoj? 

"Imaju nekoliko opasnih pojedinaca u dobrim klubovima, posebno u Španjolskoj, ali ono što je najbitnije je da mi moramo parirati u svakom segmentu igre, moramo nametnuti svoj plan i onda neće biti problema protiv Švedske. Večeras ćemo znati koja će momčad nastupiti protiv Švedske", rekao je Mršić.

Što se može napraviti u tako kratkom vremenu?

"A gledajte, imamo nekoliko igrača tu koji su prošli dobre pripreme, imamo četiri-pet igrača koji mogu momčad dići na veći nivo, a taktički nema puno mogućnosti da se automatiziraju neke kretnje. Ipak, zadovoljan sam kako smo zasad postavili stvari, postavili smo neke temelje igre, došli smo do toga da se neke osnovne stvari poštuju", rekao je Mršić.

Ponovno je riječ dobio Ukić, koji je pojasnio svoju situaciju u reprezentaciji. 

"Svi znamo što mogu i koliko mogu, igrat ću kao što igram i u klubu, mislim da mi je iskustvo jak adut. Imamo dosta igrača koji su gotovo pa debitanti u reprezentaciji, dobro će im doći da imaju nekoga tko im može reći nešto na račun svog dobrog ili lošeg iskustva u karijeri. Imaju oni puno želje, to nije upitno, ali prava poruka u pravom trenutku može ih napraviti još boljima", rekao je Ukić, nakon kojeg je ponovno riječ dobio Mršić:

"Najbitnije je da svi od najstarijeg, što je Roko, do najmlađeg, to ćemo vidjeti tko će biti, daju sve od sebe da momčad pobijedi. Moramo biti momčad, moramo svima pokazati da smo momčad i napraviti naše navijače ponosnima. Svaki od naših igrača ima svoju kvalitetu, zato su tu. Ovo je početak, želimo unutar reprezentacije izgraditi pobjedničku kulturu kojoj će se približavati svi članovi, ne samo oni na parketu nego i oni u organizaciji. Tako smo birali i igrače, tražili smo one koji imaju taj karakter. Moramo podržati mlade dečke jer prva utakmica uvijek nosi pritisak. Ja se sjećam da sam imao dobru sezonu u Ciboni, a onda kad sam došao igrati prvu utakmicu za reprezentaciju, malo me zakočilo. Ali zato moramo imati iskusne igrače koji pomognu u tim situacijama", rekao je Mršić.

Koliko je važno da publika bude aktivna? 

"Sinergija između publike i terena je od neprocjenjive važnosti. Kad si na parketu i vidiš podršku s tribina stvara se povezanost, vidjeli smo u prošlosti što u svim sportovima znači ta sinergija tribina i terena. Moramo biti čvrsto na zemlji i dati sve od sebe, a onda će i publika imati elan koji se očekuje", rekao je Mršić. 

Kruno Simon?

"Mislim da je sada 99% da neće igrati, propustio je zadnja dva treninga zbog ozljede lakta i klub je stava da ga ne pušta za utakmicu. Pravila su takva da klubovi koji igraju Euroligu imaju to pravo tako da mi nećemo moći ništa napraviti. Imao je veliku želju, prije pet dana je rekao da sigurno dolazi, ali onda su se pojavili problemi s laktom. Stav kluba je da ga ne puštaju i to je to", kazao je Mršić. 
 

Pročitajte više