Na gostujućim utakmicama bez municije: Cibona u Le Mansu traži prekid negativne tradicije

LE MANS je sljedeći Cibonin protivnik u Euroligi. Sudeći prema prošlogodišnjim izdanjima Cibone na gostujućim terenima, momčad Velimira Perasovića mora jako upregnuti želi li doći do pobjede.

Cibona u četvrtak u 20.30 igra utakmicu drugog kola Eurolige u Francuskoj protiv Le Mansa. Obje momčadi dočekuju susret u sličnom raspoloženju. Vukovi su stigli do pobjede protiv favoriziranog Maccabija dok je Le Mans odigrao jednu jako dobru utakmicu u Malagi protiv Unicaje te s time može biti zadovoljan. Ipak, Le Mans nije donio u Francusku pobjedu iz tog prvog susreta.

Kontrola skoka ključna za pobjedu

Trener Cibone Velimir Perasović je već proučio Cibonina protivnika te pripremio taktiku za Francuze. Iako, s njima se nikada ne zna. Igraju "run and gun", imaju odličan skok te su u svakom slučaju skloni oscilacijama.

"Ja sam gledao utakmicu protiv Unicaje (pobjeda Španjolaca) te su oni u tom susretu pokazali svu ozbiljnost. To je potpuno nova momčad, novi igrači i novi trener. Imaju karakteristike tipične francuske momčadi. Odlični atlete, koji u napadu znaju izgledati kao da igraju divlje, no znaju imati odličnih momenata", kaže Peras o sljedećem protivniku.

Skakački su vrlo jaki, te im igra ovisi o trojici igrača, dva Amerikanca i jednom Izraelcu.

"Radi se o Chaseu, Spenceru te Izraelcu Blutenthalu. Naravno tu su i odlična dva skakača Koffi i Badiane. Oni su momčad koja kada se razigra, vrlo brzo radi rezultatsku razliku i može otići na veliku prednost. Protiv takvih ekipa treba igrati kontrolirano, ne sporo, ali se ne smije dopustiti da oni nametnu svoj ritam. Bitno je zatvoriti njihov napadački skok u kojem su najjači".

Andrić o Le Mansovim nebeskim skakačima: Skaču svi, nisu ovi ništa posebno

Lukša Andrić će imati puno posla s odličnim centrima Le Mansa u četvrtak, te će ključ za pobjedu ležati upravo u prevlasti pred koševima. Naime, Francuzi su odlični skakači te na to treba obratiti posebnu pozornost. Prvenstveno se to odnosi na 211 centimetara visokog centra Papa Badiana te 205 centimetara visokog krilnog centra Alaina Koffija.

"Za sada nismo gledali momčad Le Mansa, to ćemo učiniti danas poslijepodne. No, ova se utakmica ne razlikuje puno od drugih koje igramo. Oni imaju dobre skakače, no imaju i druge momčadi. Pamtim da smo prošle godine izgubili u toj utakmici, sigurno neće biti lako", rekao je centar Cibone.

Da, Cibona je prošle godine izgubila u Le Mansu i tada si praktički zatvorila vrata drugoga kruga. Prošle je godine Le Mans bio očajan, upisali su tek pobjedu protiv Cibone u 14 susreta.

Dugogodišnji problem su slaba izdanja u gostima

Cibona je proteklih sezona imala dosta problema s utakmicama u gostima, Vukovi su rijetko pobjeđivali.

"To se ponavlja i ove sezone. Imamo dosta problema s igrama u gostima, ali sve momčadi na strani uvijek igraju slabije nego na vlastitom terenu. To je prednost domaćeg terena, poznaješ koševe, poznaješ teren... Naravno, to nam ne može biti nikakav alibi u slučaju poraza. Ovo je za nas vrlo važna utakmica", kaže Velimir Perasović.

Da, Cibona je izgubila i protiv FMP Železnika ovoga vikenda, te je izgubila na otvaranju NLB lige protiv Hemofarma u Vršcu. Jedina gostujuća pobjeda ove sezone je ona vrlo tijesna protiv Zagreba u Trnskom. Čini se kako se problemi igranja u gostima ponavljaju i ove sezone.

Cibona ima problema s Vedranom Vukušićem koji niti danas neće odraditi trening te je upitan za susret u Le Mansu.

"Još uvijek ne znamo hoće li biti spreman za put u Francusku, upitan je, više ćemo znati nakon treninga. Tada ćemo znati tko će otpasti za put u Le Mans".

Dok rukometaši Zagreba putuju charterom, Cibonaši idu redovititim linijama i vlakom

Ritam europske utakmice - NLB liga je uistinu naporan pogotovo kada se igraju utakmice u sistemu četvrtak - subota. Postavlja se pitanje, treba li Cibona neke od utakmica žrtvovati kako bi u onima koje su važnije izvolijevala pobjedu.

"Teško je o tome tako govoriti. Utakmica protiv Le Mansa je jednako za nas važna kao i dvoboj s Crvenom Zvezdom u subotu. Ne možemo u jednoj utakmici odmarati igrače, da bi onda oni bili spremni u drugom susretu. To tako ne ide", kaže Perasović.

Također, nametnulo se i pitanje načina putovanja Cibonaša na gostujuće utakmice. Naime, Cibona za razliku od primjerice RK Zagreba, koji je također gradski klub, nema sredstva za plaćanje charter letova koji bi znatno olakšali putovanja i vraćanje u Zagreb. Tako će primjerice u Francusku prvo ići redovitom linijom, a zatim vlakom u Le Mans. U Zagreb će se vratiti u petak poslijepodne, dakle, manje od jednog dana prije ogleda s Crvenom Zvezdom.

"Nisam se raspitivao zašto mi to nemamo, no rečeno mi je da su financije ograničene, pa sam shvatio da se podrazumijeva da putujemo na ovaj način. Mada, ovako se stvarno ne stignemo pripremiti kako bi htjeli. Puno bi nam značio taj dan više".

Prema računici, ako bi išli na put charterom, platili bi oko deset tisuća eura više, no pitanje je hoće li čelnici kluba, u prvom redu, novoustoličeni "apsolutni vladar" Ivo Jelušić.

Derbi sa Crvenom Zvezdom na Dan mrtvih u 16 sati

Inače, Cibona je zbog TV prijenosa opet dobila nepovoljan termin odigravanje svoje utakmice u NLB regionalnoj ligi. Tako će Cibonaši veliki derbi protiv prvoplasirane Crvene Zvezde igrati već u subotu (na Dan mrtvih) i to u terminu od 14 sati. Naime, upravo TV prijenosi diktiraju termine odigravanja utakmica. Radi li se TV prijenos, automatski se klubovi podređuju zahtjevima prijenosa.

Cibona je odlično otvorila Euroligu, pobjedom protiv jednog od favorita natjecanja Maccabija. No, sada za Vukove slijedi pravi ispit, uspiju li preskočiti Le Mans u gostima napravit će vrlo velik posao već na početku ovoga natjecanja. U svakom slučaju, od svih gostovanja na koje će ići, ovo bi trebalo za njih biti jedno od najlakših. No, gledajući rezultate na gostovanjima proteklih godina, neće biti sigurno šetnje.

M.Š.
Foto: K.H.

Pročitajte više