Na krilima Markote do teških euroligaških bodova

CIBONA je u 4. kolu Eurlolige uspjela pobijediti neprepoznatljivu momčad Armani Jeansa iz MIlana u vrlo izjednačenoj, teškoj i, slobodni smo reći, lošoj euroligaškoj utakmici rezultatom 67:60(13:20, 20:11, 17:17, 17:12).

Milanesi su u Draženov dom stigli pod velikim psihološkim pritiskom; osim loše pripremljenosti i uigranosti, trener Lino Lardo bio je pod imperativom pobjede, što se pokazalo pogubnim za redove talijanskih "šminkera".

Cibona je samopouzdanje izgradila i gostima kod aktualnih prvaka u prošlom kolu, no bodovi su izostali. Iako zagrepčani nisu odigrali spektakularnu utakmicu protiv Armani Jeansa, a imali su i veliku naklonost sreće prilikom poena, bodovi su Tornju bili prijeko potrebni.

 Milanovi centri u utakmicu su krenuli žestoko, serija od 7-0 uspjela je razdrmati Anzulovićevu startnu petorku. Davison je u tom dijelu već uspio izgubiti 4 lopte i promašiti nekoliko šuteva, dovoljno će reći i podatak da je prvi puta poentirao iz devetog pokušaja.

Penn u prvih deset minuta nije bio razigran, iako se njegovo vodstvo tražilo tijekom cijele četvrtine. No, u to su vrijeme gosti tricama uspijevali kazniti Ciboninu neodlučnost, te su u drugih deset minuta ušli sa sedam koševa prednosti. 

Tafa je proradio Davor Kus i serijom od pet koševa vratio Anzulovićevu momčad u susret. Do kraja susreta gledali smo seriju promašaja s obje strane, kod gostiju su poentirala samo četiri igrača, no Cibona je ipak pokazala više odlučnosti i strpljivosti

Na krilima briljantnog Markote koji je u ključnim trenutcima utakmice pogodio dvije trice sa izuzetno teških pozicija Cibona je uspisala i drugu domaću euroligašku pobjedu, a skupi talijanski doprvak ubilježio je treći poraz, uz samo jednu pobjedu. 

Cibona je do pobjede došla uz 12 promašenih slobodnih bacanja, 12 izgubljenih lopti, svega 35 posto šuta za dva, te 43 posto šuta za tri poena, što dovoljno govori o igri "vukova".

Najbolji igrač u redovima zagrebačke momčadi bio je Markota sa 17 koševa i 5 skokova, a više od deset koševa ubacio je i Penn (13 koševa i 5 asistencija). Davison (11 skokova) i Marcelić su dodali po 8 koševa. Goste su predvodili Fajardo (19) i Shumpert (18).

U drugom susretu skupine B, Lietuvos Rytas, kojeg predvodi hrvatski izbornik Neven Spahija, porazio je grčki Olympiakos 78:67. Prvi strijelac Lietuvosa bio je Haris Mujezinović (13), dok Ivan Tomas nije nastupio.

Grčku momčad predvodili su Edney Tyus (12) i hrvatski reprezentativac Andrija Žižić (11 koševa i 10 skokova). Nakon četiri kola Lietuvos ima dvije pobjede i dva poraza, a Olympiakos jednu pobjedu i tri poraza.

Pročitajte više