"Na Maksimiru se teško vraćamo kad primimo pogodak"

DOK SE Hajdukovi čelnici na jugu bore s uklanjanjem negativnog imidža mafijaške podružnice, Dinamo se bez puno manje pompe priprema za povijesnu utakmicu koja se, nakon dugo vremena, zaista može takvom nazvati.

Basel u hrvatsku metropolu stiže u srijedu oko 11 i pol sati. Trening i press konferenciju na Maksimiru Švicarci će odraditi u kasnim popodnevnim satima, a na terenu će se Dinamu na otvaranju europske jeseni suprostaviti u četvrtak, s početkom u 20.15 minuta.

O važnosti susreta, specifičnostima Basela, prednostima i slabostima Dinama progovorili su preporođeni Tomo Šokota i nezamjenjivi Ognjen Vukojević. Materijala ima na pretek, pogotovo jer je dvojac prilično dobro upoznat s ka a dvojac je prilično dobro upoznat s švicarskom ekipom. Trener Branko Ivanković, tvrde igrači, još nije dao pojedinačne upute, ali neke se stvari generalno znaju.

Utakmica će se lomiti na sredini terena

"U zraku se osjeća da na Maksimir dolazi velika ekipa. Vidim po navijačima, traži se karta više... Sve mi to miriše na prelijepu jesen. Utakmica sa Baselom je najbitnija. Igramo prvi susret kod kuće i mislim da to može biti ključ našeg sna, da konačno dočekamo proljeće u Europi." - kaže Vukojević.

"Gledao sam Basel protiv jako dobrog Rennesa, momčadi koja stoji visoko u francuskom prvenstvu. Švicarci imaju čvrstu, discipliniranu, agresivnu, a ponajprije radnu momčad. Ekipa u kojoj svaki pojedinac radi za kolektiv. Nemaju nekog izrazitog individualca poput Suareza u Ajaxu ili Diega u Werderu, ali su sjajna klapa. Baš sam nedavno tijekom okupljanja reprezentacije pričao s Ivanom Rakitićem, koji također tvrdi da nije zahvalno uspoređivati Basel, Ajax i Werder. No, Basel je momčad na kojoj su zapinjali veliki klubovi, momčad koja zna igru u Ligi prvaka. Možda ne spada  u onaj vrh europske elite, ali svakako spada među visokorangirane klubove. Mi moramo biti pametni i strpljivi. Mogu obećati da će Dinamo biti spreman..." - dodao je Dinamov maratonac.

Posebno je Vukojević upozorio na hitru veznu liniju Basela, srce momčadi koje čine Ergić i Chipperfield. Svakako treba markirati i Majstorovića, defanzivca koji nerijetko dolazi naprijed i zabija nakon prekida. Uočili su to i Dinamovi skauti.

"Također imaju i dobrog vratara, vratio se Streller u napadu... No, utakmica će se dobivati na sredini terena." - dodaje Ogi.

Šokota: Gol Parmi najdraži

Dinamov povratnik za početak se prisjetio svog najdražeg eurooskog gola u Dinamovom dresu. Bilo je to u Uefinu kupu, 2000/01, kada je Dinamo na Maksimiru krenuo u nemoguću misiju stizanja minusa od 2:0, koji je u Parmi, u prvoj utakmici kreirao Amoroso. Šokota je podgrijao nadu navijača Dinama u 32. minuti uzvrata, ali nedostajalo je sreće.

"Naravno da europske utakmice više motiviraju i da su pogoci u Europi posebno dragi. Još ako su odlučujući... Uvijek ću se sjećati tog pogotka Parmi, ipak su u to vrijeme imali najjaču obranu svijeta. Thuram, Cannavaro, Buffon. Na kraju smo mogli i proći dalje, da je bilo malo više sreće." - prisjeća se Šokot te okreće na priču o Baselu;

"Ekipa koja kontinuirano dobro igra u Europi. Imao sam priliku više puta gledati Basel jer sam se tri puta operirao baš u tom gradu. Onda je to bila druga momčad, s braćom Yakin. Basel se, baš poput Dinama, stalno izgrađuje i neće nam biti nimalo lako. Ali svjesni smo što nam pobjeda može donijeti. Nije floskula, zaista mislim da Dinamo ima realne šanse proći skupinu. Igramo prvu utakmicu kod kuće, a dobro je što na Maksimiru igramo i sa HSV-om.. No, ne opterećujemo se previše tim stvarima." - kaže Dinamov napadač.

"Dinamo ima pozitivan karakter i ne treba nam nikakva posebna motivacija od ovoga što imamo. No želim ukazati da publika može biti presudan faktor u ovakvim utakmiama,. Stoga naše navijače molim da budu strpljivi i da nas bodre 90 minuta. Neka ne budu nezadovoljni ako ne krene po zlu, ili ako ne zabijemo u prvoj minuti. Treba nam njihova bezrezervna podrška jer se utakmice dobivaju i u 90. minuti. Upravo zbog nervoze koja se u našim redovima osjeća kad igramo kod kuće, bitno je da nas publika razumije. Na Maksimiru se zaista teško vraćamo kad primimo pogodak, u takvim situacijama teško pronalazimo samopouzdanje. Trebamo podršku i kad gubimo..." - priznaje Šokota.

D.R.
Foto: I.L.

Pročitajte više