transferi

Na najvećem talentu Rijeke lomi se budućnost kluba

Screenshot: HNK Rijeka/Youtube

"IVANA Lepinjicu prati dosta klubova, ali nema žurbe s transferima. Neke ponude smo već odbili, najbitnije je da se Ivan pravilno razvija u Rijeci i napreduje u nogometnoj karijeri", rekao je Indexu zamjenik sportskog direktora HNK Rijeka Ivan Mance na upit o tome ima li istine u navodnom interesu Chelseaja za darovitog veznjaka riječkog prvoligaša.

Jutros se hrvatskom nogometnom javnosti proširila priča o tome da 20-godišnjeg veznjaka želi moćni Chelsea i to točno za iznos koji bi Rijeci financijski zatvorio godišnji budžet. Nijedan relevantni engleski list, pa ni tabloidi, nemaju ni slova o mogućoj ponudi londonskog velikana za Lepinjicu, što ne znači da u toj glasini nema istine. Često europski velikani vole takve poslove odraditi u tišini.

Mance nije ni potvrdio ni opovrgnuo tu glasinu, ali je izrekao da je "najbitnije da se Ivan pravilno razvija u Rijeci i napreduje u nogometnoj karijeri". Ako je tako, onda bi mladom igraču poput Lepinjice ovako veliki transfer u ovom trenutku karijere trebao biti na posljednjem mjestu prioriteta.

Lepinjica je na početku prošle godine bio potpuni nogometni anonimac, a danas mu Transfermarkt vrijednost procjenjuje na čak milijun eura.

Nedavno dobio prvi profesionalni ugovor kao nagradu za odlične partije u dresu Rijeke

Podsjetimo, Rijeka je nedugo nakon tjeranja trojice iz kluba (Lorenzo Šimić, Petar Mamić, Roberto Punčec) krajem studenog potpisala veliki broj profesionalnih ugovora s perspektivnim mladim nogometašima. Među njima bio je i Ivan Lepinjica kojeg je kao standardnog prvotimca afirmirao Igor Bišćan.

"Jako smo sretni što smo produžili ugovore, odnosno aktivirali opciju o produženju s našim mladim igračima. Pravilnim razvojem vjerujemo da će uskoro biti i prvotimci Rijeke. Idu u dobrom smjeru, imaju pozitivan stav, dobar mentalitet i vole raditi.  Ono što je najvažnije vezani su za naš grad i klub. Neki već igraju, a neki će vrlo skoro igrati važne uloge u prvoj momčadi Rijeke i vjerujem veseliti sve naše navijače", rekao je tada Mance.

Mladi veznjak bio mu je nezamjenjiv veznjak ispred zadnje linije u sustavu igre s trojicom u veznoj liniji. Nakon što je Bišćan otišao s Rujevice i preuzeo Hrvatsku U-21 reprezentaciju, nastavio ga je i tamo pozivati što govori da u njemu vidi ogroman potencijal, ne samo u klupskim okvirima, već ga vidi kao potencijalnog nasljednika nekoga od (pre)velikih hrvatskih imena u seniorskoj reprezentaciji za nekoliko godina.

Lepinjica imponira izuzetnom zrelošću u odnosu na vršnjake, Bišćan ga je posebno hvalio nakon jedne utakmice

Imponira njegova mirnoća pri kontroli lopte, posebice uzme li se u obzir da je visok 190 centimetara. Lepinjica pokazuje sve naznake modernog veznog igrača koji je sposoban igrati u oba smjera igre i neumornim trkom pokrivati ogroman prostor na terenu. 

Iako je za prvu momčad debitirao kao 19-godišnjak, u njegovoj igri se od prvog dana vidjelo da je znatno zreliji od ostalih vršnjaka, a ono čime je zadivio mnoge je razina na kojoj je posvećen nogometu. Skroman je, tih, ne izdvaja se iz ekipe kao neka velika zvijezda, iako neki europski velikani ne skrivaju interes za njim, već sve odrađuje u tišini. Ivan je prošao sve selekcije omladinskog pogona Rijeke, ali je izvorno iz Pazina.

Da će uspjeti u sportu, očito mu je zapisano u genima jer je njegov otac Dragan bio igrač Dinama, Osijeka, pa kasnije i portugalske Madeire. Majka Marinella Foško svojevremeno je u devedesetima popravljala jugoslavenski rekord u skoku u vis, dok je njezin brat Marinko bio stoper Pazinke. Ivanov brat Igor također je nogometaš i završio je Školu nogometa HNK Rijeka, ali danas nosi dres Pazinke.

Jednom prigodom Bišćan je izjavio da Lepinjicu uopće ne smatra juniorom ili mlađim igračem, već punopravnim prvotimcem Rijeke. Ogromno je to priznanje ako se u obzir uzme velika konkurencija koju Lepinjica ima u veznom redu - Halilović, Pavičić, Lončar, Capan.

"Igra jako zrelo i odgovorno i jako kvalitetno u toj jednostavnosti. Svi znamo da treneri kažu da je najteže igrati jednostavno, a kod njega je to izgledalo jednostavno. Treba ga pohvaliti u svakom slučaju jer ovo je njegova druga utakmica i on svojom zrelošću odskače na razini seniora, a kamoli juniora, što je velika kvaliteta za mladog igrača. Bit će zanimljivo pratiti njegov razvoj", rekao je tada Bišćan nakon utakmice protiv Osijeka u kojoj je Lepinjica postigao prvenstveni prvijenac u dresu Rijeke.

Tottenham, Udinese, engleski drugoligaš...

Za Lepinjicom od prvih minuta u dresu Rijeke veliki interes pokazuju europski klubovi, a između ostalih i Tottenham koji ga je nekoliko puta i gledao na Rujevici, o čemu su engleski mediji izvještavali. Talijani su jedno vrijeme pisali o navodnom interesu Udinesea za mladog veznjaka Rijeke kada je na klupi bio sadašnji trener Hajduka Igor Tudor. Index doznaje i da se za Lepinjicu interesira jedan engleski drugoligaš koji već neko vrijeme pomno prati njegov razvoj u Rijeci i čeka savršen trenutak za transfer.

Nije tajna da je predsjednik Damir Mišković jednom izjavio da ponude ispod pet milijuna eura za Lepinjicu neće ni razmatrati, a sudeći prema izjavi Mancea za Index, to je ostalo na snazi. Međutim, problem koji Rijeka može potencijalno imati s Lepinjicom je činjenica da je mladom reprezentativcu minutaža značajno pala dolaskom Simona Rožmana na klupu.

Ima li Lepinjica budućnost kod Rožmana? 

Slovenski stručnjak ima bitno drugačije poglede na nogomet nego Bišćan, pa je tako promjenom formacije iz 4-3-3 u 4-2-3-1 Rijeka ostala bez jednog igrača u veznoj liniji - upravo bez Lepinjice. U prvih sedam utakmica ove sezone Lepinjica je odradio cijelih šest, a onda je od Bišćanova odlaska više sjedio na klupi nego što je igrao. Nastupio je na svega pet od 11 utakmica od čega je jedna bila cijela. Bio je to težak poraz u Gradskom vrtu kad su Riječani prosuli 2:0 na poluvremenu i na koncu izgubili 3:2.

Jedno od gorućih pitanja na Rujevici trebalo bi biti - ima li Lepinjica budućnost kod Rožmana? Odnosno, kako ukomponirati najveći klupski projekt u protekle dvije godine u zamisli novog trenera koji je i sam u velikom intervjuu za Index istaknuo da "Rijeka ne može živjeti drugačije osim od prodaje igrača". No postavlja se pitanje može li klub zakoračiti u prostor rizika, odbiti izdašne ponude za mladog igrača i prodati ga za dvostruko ili možda trostruko više novca u godinama koje slijede?

Lepinjica je primjer svim mladima u riječkom i istarskom bazenu da se može uspjeti napornim radom

Rijeka se nalazi na prekretnici. Dugo su vremena spočitavali Miškoviću da stvara igrače kroz omladinski pogon na što su on i njegovi suradnici djelomično dobro argumentirali dosadašnji izostanak mladih imena koji su izašli iz riječkog pogona. No prošla i ova sezona po tome su znatno drukčije. Rijeka sada ima ne jednog, nego nekoliko darovitih mladića čije talente valja razvijati unutar kluba ili preko posudbi, a koji su proizašli izravno iz vlastite nogometne škole. 

Klub se prvi put našao u situaciji da ima prigodu razvijati talent do određene mjere i tek onda ga prodati, nešto na čemu Dinamo živi dugi niz godina, a Hajduk je pokazao natruhe takve politike prodajom Ante Palaverse u Manchester City. Naravno, svatko u skladu sa svojim mogućnostima.  

Rijeka je u Lepinjici dobila primjer mladog igrača i top talenta kojeg se može proizvesti iz vlastite škole. On može poslužiti kao primjer svoj ostaloj djeci iz riječkog i istarskog bazena da vrijedi naporno trenirati i nadati se velikom uspjehu do kojeg mogu doći kroz klub s Rujevice. Pitanje je samo koliko su u Rijeci spremni na zaokret svoje politike poslovanja u tom smjeru i je li ova posvećenost mladima došla sasvim slučajno kada im je prošle godine ekipu poharala serija ozljeda ili je posrijedi nešto pomno osmišljavano godinama unazad čiji rezultati su tek sada vidljivi. 

Krenuti novom "no risk no profit" strategijom ili se držati provjerenog i relativno recepta?

Matjaž Kek za svog mandata pokazao je da u svom trenerskom opusu nema mjesta ni vremena za razvoj mladih igrača. Igor Bišćan dobio je, bez pitanja, na raspolaganje te klince i s njima je učinio najviše što je mogao. Produkt je Lepinjica, ali i ostali koje je dovukao do statusa prve momčadi. Simon Rožman je možda prekratko na klupi Rijeke da bi mu se sudilo po tom pitanju, ali prema dosad viđenom više naginje provjerenim igračima koji donose rezultat nego mladima koje bi trebalo razvijati.

Na Rijeci je sada "samo" da odluči sačuvati i nastaviti razvijati veliki potencijal te u narednim godinama zaraditi toliko koliko sada traže, a možda i duplo, što uključuje određenu dozu rizika, ili prodati sada, zatvoriti financijsku konstrukciju, pustiti mladog igrača da ode Palaversinim putem te nastaviti svojom transfernom politikom koju njeguju otkako je Mišković preuzeo klub.

Pročitajte više