Navijačko ludilo u Splitu: Helikopter dopratio Boyse, Torcida zapalila ulice

U SPLITU od sinoć vlada derbi-atmosfera. Riva i grad prepuni su šalova, zastava, uobičajenog šušura koji dodatno uveseljava lijep dan u Splitu. Navijači Hajduka skupljaju od ranog jutra na  svim frekventnijim gradskim punktovima, ludo je i nezaboravno u gradu bilo s noći petka na subotu, a danas je ludnica krenula s Cankareve poljane ispred Kluba navijača gdje se torcidaši zagrijavaju za utakmicu.

Boysi su u Split stigli pod pratnjom helikoptera i mnogobojnih policijskih snaga koje su zaposjele i zaustavna mjesta na autocesti Zagreb-Split. U popodnevnim satima ulice su se zapalile; bakljada Torcide može se vidjeti na svakom koraku.

> Asanović i BIlić složni: Hajduk je u prednosti

> Na Maksimiru smo ih razbili sa slabijom momčadi, u nedjelju nemaju što tražiti!

> Video: Vlak napada s Mandžukićem i Slepičkom

> Miše: Mirno spavam, uigraniji smo!

> Posjetitelji Indexa: Derbi ide Hajduku

"Očekujem pobjedu Hajduka , definitivno. Jednostavno smatram da smo jači. Već se spremam za utakmicu, dolaze svi rođaci iz Zadra i prijatelji. Uigraniji smo od Dinama, imamo bolje navijače, i Poljud.", kaže Šime, Zadranin koji studira u Splitu.

Šalovi i zastave preplavili su rivu i grad, karusel je odrađen već sinoć, no to ne znači da se automobilima neće tradicionalno ludovati prije derbija, iz svih pravaca Dalmacije. Puno je detalja koje vrijedi vidjeti i uličnih podbadanja koja vrijedi čuti. Kombi sa slovenskom "regom" i zastavom Torce, možda i zato da se sačuva od kršenja i loma.

Nareda za sada nema; potvrđeno je to oko podneva i iz policijskih redova. Boysi i Torcida imaju svoje rituale, napetost je na vrhuncu.

No, priče koje donosimo iz Splita, svega pet-šest sati uoči derbija, nešto su drugačije od onih iz krugova navijača Dinama koji organizirano stižu u Split - i upozoravaju na nedostatak ulaznica.

"Došlo nas je petorica još sinoć iz Zagreba, i imamo samo jednu namjeru; slaviti pobjedu Dinama u Splitu.", kaže 35-godišnji Zagrepčanin Marko.

"Utakmicu će osiguravati 800 policijskih službenika, a očekujemo oko 30000 navijača" - istaknula je glasnogovornica splitsko-dalmatinske PU MArina Kraljević-Gudelj dodavši kako je to sve što ima za reći: "Nikad ne objavljujemo koliko zaštitara i interventnih policajaca će sudjelovati u organiziranju utakmice. Također, kada je riječ o dolasku Bad Blue Boysa mogu samo reći kako imamo neke informacije o tome koliko ih se očekuje, ali ne bih s njima izlazila u javnost."

Glušić: U Hajduku namjeravaju sve Dinamove navijače smjestiti u kavez od 1463 mjesta!

Shodno ovome, odgovor smo odlučili potražiti kod predsjednika Kluba navijača Dinama kojeg smo zatekli na putu prema Splitu. Glušić nam je rekao kako na Poljudu očekuje između 2000 i 2500 navijača Dinama:

"Hajduk nije odigrao fer. Propisi HNS-a kažu kako gostujući klub ima pravo na 5 posto kapaciteta stadiona plus, što je jako bitno, još onoliko koliko to zatraži gostujući klub. Splitski klub ima prijavljen kapacitet stadiona od 34 tisuće mjesta što znači da nam pripada minimalno 1700 ulaznica, ali su u Hajduku planirali sve Dinamove navijače smjestiti u kavez."

Taj "kavez" odnosi se na A ulaz splitskog stadiona i njegov je kapacitet 1463 mjesta, ali će Bad Blue Boysa biti nešto više od te brojke.

"Dosta ljudi ide u Split bez ulaznice i na sve moguće načine će pokušati ući na stadion, a neki imaju karte za zapadnu tribinu. U svakom slučaju, u Hajduku nisu bili korektni" - završio je Glušić.

Lekić: Ne zanimaju nas Bad Blue Boysi, nama je Hajduk u prvom planu!

U razgovoru za Index tajnik Torcide Stipe Lekić nam je rekao kako njih Bad Blue Boysi ne zanimaju te kako su fokusirani jedino i isključivo na utakmicu:

"Nije nas briga koliko će Bad Blue Boysa doći, ne vodimo računa o tome. U prvom planu nam je Hajduk i jedva čekamo da počne utakmica:"

Lekić nam je nakratko opisao i atmosferu koja vlada na ulicama Splita u iščekivanju derbija:

"Stvarno je ludilo po cijelom gradu. Nemam riječi, sreli smo ljude iz Kanade i Australije koji su došli samo zbog ove utakmice. Sinoć smo napravili i tradicionalni karusel i sada je sve spremno za utakmicu.

Marko Čeko, Dea Redžić
Foto:Dea Redžić, Index/Vladimir Dugandžić/ Paun Paunović/Cropix

Pročitajte više