Rijeka u Europa ligi

Na Rujevicu stiže senzacija iz ukrajinskog sela

Foto: HNK Rijeka

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. Na gostovanju kod Index Sporta danas je Artur Valerko, kolumnist ukrajinske Sportarene i poznate ukrajinske televizije Football 1 koji nam otkriva sve o protivniku Rijeke u 3. pretkolu Europa lige Kolosu iz Kovalivke (20:45).

Kolos je vrlo mlad i relativno nepoznat klub na ukrajinskoj sceni. Osnovan je 2012. godine, a u proteklih pet godina se iz četvrte lige probio sve do prve. Prvi put je u najvišem rangu ukrajinskog nogometa nastupio 2019. godine i odmah izborio izlazak u Europu.

Kovalivka je selo blizu Kijeva u kojem živi samo 1500 ljudi, a kapacitet stadiona je 5000. Svoj uspjeh Kolos je ostvario zahvaljujući obitelji Zasuka, ukrajinskim oligarsima koji su se obogatili kroz poljoprivrednu industriju, a sada su uložili mnogo novca u Kolos, ali i cijelo selo. 

Trener Kolosa je Ruslan Kostišin, poznati ukrajinski veznjak koji je igrao za Dnjipro i Arsenal iz Kijeva te neke druge ukrajinske klubove. Nogometnu karijeru je završio u Kolosu i onda u tom klubu odmah započeo trenersku karijeru. To mu je prvi i jedini klub u trenerskoj karijeri. Kostišin je prije dvije sezone, kada je uveo Kolos u prvu ligu, bio trener godine. U svom stožeru ima dosta bivših nogometaša Kolosa. To su sve mladi dečki koji su donedavno igrali nogomet, a sada su dio njegovog stručnog stožera. Svi skupa funkcioniraju kao jedna velika obitelj. Kolos ne preferira velike zvijezde u momčadi, nego igrače koji će na terenu ginuti za klub, grb, dres i navijače.

Moram reći da Kolos ima vrlo zanimljive navijače. Nedavno je u selu Kovalivka otvoren i novi stadion, s kapacitetom od pet tisuća ljudi. Prije toga Kolos je igrao u Kijevu. Prije pandemije, golem broj navijača dolazio je na utakmice, pjevali su i svirali na svakoj utakmici, što baš nije uobičajeno za Ukrajinu. Inače nemamo neku razvijenu navijačku kulturu na stadionima, a Kolos je po tome poseban. U Europa ligu su se plasirali kroz doigravanje za Europu u ukrajinskom prvenstvu. Na tom putu izbacili su Mariupol i Dnjipro, koji su bogatiji klubovi od Kolosa. Znali su iznenaditi i ponekog jačeg suparnika u prvenstvu prošle sezone.

Rijeku napada igrač koji želi srušiti rekord ukrajinske lige

Što se tiče momčadi, ona je sastavljena većinom od Kijevljana. Puno je tu igrača s iskustvom igranja u Dinamo Kijevu, ali ima ih i koji su igrali za Dnjipar i Šahtar. Glavna zvijezda Kolosa je nedavno pridošli napadač Jevgen Seleznjov, bivši reprezentativac Ukrajine i igrač koji ima bogato iskustvo igranja europskih utakmica. Igrao je za Šahtar, Dinamo Kijev, Dnjipro, ruski Kuban, turske Karabükspor, Akhisarspor i Bursaspor te španjolsku Malagu. Sa Šahtarom je osvojio Europa ligu prije nekoliko godina. Vratio se u Ukrajinu i sada želi srušiti rekord po broju postignutih pogodaka u povijesti lige. Ima ih 111, a ispred njega su Rebrov (123) i Šackih (124). Predsjednik Kolosa izjavio je da bi bio izuzetno sretan ako bi Seleznjov dostigao taj rekord baš u Kolosu.

Osim Seleznjova, Kolos ima još nekoliko poznatih ukrajinskih imena u svom sastavu. Tu je i Andrij Bogdanov, koji je dugo godina igrao za Dinamo iz Kijeva, osvajač je i Superkupa Poljske te je bio reprezentativac Ukrajine. Najperspektivniji igrač je 22-godišnji veznjak Jevgenij Smirni, koji može igrati i na desnom krilu. Zna pogoditi suparničku mrežu, srčan je i može donijeti razliku na terenu bez obzira na godine. Ipak, lideri Kolosa su braniči. Cijela zadnja linija sastoji se od igrača s trideset i više godina. Kapetan i apsolutni vođa je Vitalij Gavriš, koji je sjajan na lopti, može zabiti iz igre, puca penale...

Kolos igra vrlo specifičan nogomet. Vrlo su energični, protiv jačih ekipa forte su im kontre, ali znaju igrati i napadački nogomet protiv slabijih od sebe, kada je to potrebno. Mogu reći da je to skupina ratnika, karakterno su izuzetno jaka momčad. Aris ih je možda malo podcijenio pa je zato i izgubio. U svakom slučaju, Kolos je ekipa koja zna namučiti svoga protivnika, neugodni su, pa stoga Rijeci, kao i drugima, neće biti lako.

 

Pročitajte više