Na Sljemenu nitko neće ostati gladan: U dva dana podijelit će se 42 tisuće sarmi

ZA SVE ljubitelje skijanja Raiffeisen grupa će tijekom Vip Snow Queen Trophy 2012. na Sljemenu pripremiti pravu zimsku poslasticu, svježe skuhanu, toplu sarmu. Gledateljima će u dva dana biti podijeljeno čak 14.000 porcija, odnosno 28.000 sarmi, uz koje će biti posluženo i 2.000 štruca kruha.

Svi koji poznaju put obitelji Kostelić, znaju važnost sarme koju je pripremala mama Marica u počecima njihove skijaške karijere. Upravo sarma je, kako je rekao i sam Ivica Kostelić,  jedan od „tajnih recepata“ njegove uspješne karijere.

Ova sarma je doista prava poslastica za sve sladokusce, potvrdile su Ana Jelušić i Nika Fleiss nakon degustacije u društvu predsjednika Uprave Raiffeisen Consultinga Dražena Nikolića te sa smješkom potvrdile dobro znanu poslovicu „Neki jedu zelje, neki jedu meso, a u prosjeku svi jedemo sarmu!“: ''Upravo po mom ukusu, kao da ju je kuhala moja mama'', kazala je Nika i u slast pojela tri sarme. ''Prava zimska hrana za nas skijaše, okrepljuje i jača, savršen omjer sastojaka i začina'', dodala je Ana, koja je također s guštom pojela nekoliko komada.

U projekt Sljemenska sarma uključeno 50-ak ljudi

Sarma je dio tradicije hrvatskog skijanja, s obzirom da  lonac sarme spada u obaveznu skijašku opremu prilikom pakiranja za skijanje u inozemstvu. Na tragu te ideje Raiffeisen grupa je svoju marketinšku komunikaciju za projekt sponzorstva Vip Snow Queen Trophya i ove i prethodne godine bazirala upravo na sarmi, koja je osnovni motiv promidžbenih spotova. Tajna Sljemenske sarme, je pravi tradicionalni vojnički recept, po normativu Hrvatske vojske, što znači i po normativu NATO saveza. Sastojci RBA sljemenske sarme su sljedeći: na 1.900 kilograma mesa i 1.000 kg sarme ide još 400 kg riže, 200 kg suhog mesa i 250 kg začina.

Sarma će se pripremati na dane ženskog i muškog slaloma, 3. i 5. siječnja, od ranog jutra do poslijepodne i dijeliti na četiri lokacije na Krumpirištu. Kako bi sve proteklo sa što manje gužve, sarme će posluživati 26 osoba, a kad im se pribroje kuharice, kuhari i vozači, u projekt Sljemenska sarma' uključeno je oko 50 ljudi.

Zašto sarma? Za to su tri razloga, pojašnjava Dražen Nikolić: ''Jedan je kreativni koncept koji proizlazi iz sarme kao najvažnije sporedne stvari u skijanju, drugo je uloga sarme u razvoju karijere Ivice Kostelića, a treći je razlog sarma kao slika vremena u kojem živimo“. Uz strogo poštivanje normativa Hrvatske vojske, Catering Lisak, koji je zadužen za pripremu sljemenskih sarmi provodi i maksimalnu kontrolu kvalitete uz primjenu međunarodnih HAACP standarda. Sve namirnice za sarmu su svježe i od hrvatskih dobavljača, osim naravno, riže. Zelje je, primjerice, izvorno varaždinsko, s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom.

Pročitajte više