Najboljem klubu u UEFA Ligi prvaka čak 100 milijuna eura

ISTRAŽIVANJE o ekonomskim benefitima nogometnih klubova i gradova koji se natječu u UEFA Ligi prvaka pokazalo je da će se najbolji europski klubovi boriti za 100 milijuna eura u UEFA Ligi prvaka koja počinje 24. kolovoza 2007.

12 vodećih europskih nogometnih i poslovnih stručnjaka  iz akademskih i poslovnih organizacija kao što su Liverpool John Moore University, State Bank of Rhineland, University of Limoges, Capitalia, University of Vigo i nogometni klub Dinamo iz Zagreba, procijenili su koliko će vrijediti pobjeda u UEFA Ligi Prvaka 2007.

Njihove prognoze govore da bi klub koji pobjedi mogao profitirati od sponzorstava, televizijskog prihoda, ulaznica i povećane vrijednosti igrača-iako je procijenjena nagrada od 100 milijuna eura dosta manja u odnosu na vrijednost koju su europski top klubovi potrošili na transfere i plaće proteklih par sezona.

Istraživanje je u ime MasterCard-a, službenog sponzora UEFA Lige prvaka, proveo KRC istraživački centar.

Pobjednik UEFA Lige prvaka 2005.godine, Liverpool FC, uvidio je sve koristi koje je njihov grad dobio prošle godine, kroz povećanu potrošnju, turizam, sponzorstva i trgovinu, a koje se procjenjuju na 70 milijuna eura. Grad kluba FC Porto je također profitirao nakon pobjede 2004.godine zaradivši 12 milijuna eura.

Istraživanje je također pokazalo da manji pobjednički gradovi domaćini UEFA Lige prvaka više profitiraju od uspjeha svojih lokalnih timova, dok veći gradovi poput Barcelone, Milana ili Londona, na primjer, profitiraju manje od svojih lokalnih klubova.

UEFA Liga prvaka i UEFA Europsko prvenstvo doživjeli su nagli rast popularnosti od kada je MasterCard započeo svoju suradnju sa UEFA-om 1992. godine. Trenutno su rangirani među najveća sportska natjecanja na svijetu sa blizu 50% gledateljstva izvan Europe koje prati UEFA Ligu prvaka 2004/05.

Pročitajte više