Najbolji event u povijesti UFC-a i najluđi nokaut

Foto: Screenshot

IZA NAS su luda večer u Vegasu i jedan od najspektakularnijih evenata u povijesti UFC-a. Nevjerojatni nokauti, rekordi, borbe za naslov, nadljudska srčanost i ustrajanje - sve ono zbog čega volimo slobodnu borbu vidjeli smo noćas na UFC-u 239. 

Prva borba na "main cardu" bila je ona između legendarnog veterana Diega Sancheza i Michaela Chiese. Šest godina mlađi Chiesa kontrolirao je borbu od početka do kraja i dobro naplatio veliku razliku u visini, snazi, ali i pretrpljenoj šteti u dosadašnjem dijelu karijere. Sanchez ga je uporno pokušavao rušiti zbog velike razlike u dosegu, ali Chiesa se pokazao mnogo boljim u parteru i upisao jednoglasnu sudačku odluku (sva tri suca presudili su 30:26 u njegovu korist). Pritom je cijeli svijet još jednom ostao oduševljen Diegom Sanchezom koji je u nekoliko navrata bio vrlo blizu toga da bude ugušen, ali se svaki put izvukao posljednjim atomima snage, a batine koje je pretrpio obični smrtnici sigurno ne bi izdržali i predali bi se prije kraja meča. 

Sljedeći je na redu bio Luke Rockhold, nekadašnji prvak u srednjoj kategoriji, koji je noćas debitirao u poluteškoj kategoriji. Tamo je imao težak posao u vidu Poljaka Jana Blachowicza, šestog borca na svijetu po renkingu u toj kategoriji, koji je na UFC-ovom eventu u Zagrebu pobijedio našeg Igora Pokrajca. Od početka je Rockhold bio tipičan Rockhold - pretjerano samouvjeren, bahat i bezgranično neoprezan. To ga je gotovo koštalo glave kada ga je Poljak u posljednjoj sekundi prve runde dobro uzdrmao, ali je Amerikanca spasilo zvono. U drugoj rundi mu nije bilo spasa - nakon jednog klinča Rockhold je ponovno ruke držao prenisko, a Blachowiczev kroše odsjeo je točno na njegovoj bradi i instantno ga nokautirao. 

Povijesni nokaut

Znali smo da nas u sljedećem meču čeka spektakl jer mržnja između dosad nepobijeđenog Bena Askrena i Jorgea Masvidala generirala se tjednima, pa i mjesecima uoči borbe. Ali nismo mogli ni sanjati da ćemo vidjeti jedan od najspektakularnijih trenutaka i nokauta u povijesti UFC-a. Gong je označio početak meča, Askren je htio srušiti Masvidala, ali naletio je na leteće koljeno suparnika koje ga je u petoj sekundi poslalo u carstvo snova. Nevjerojatan prvi poraz Bena Askrena u karijeri nakon 19 pobjeda. Najbrži nokaut u povijesti UFC-a, nagrada za najbolji nokaut i izvedbu večeri te jedan od najšokantnijih trenutaka u povijesti UFC-a, sve to u samo pet sekundi okršaja koji je već sada ušao u legendu slobodne borbe. 

I kada smo mislili da je poslasticama i spektaklu kraj, dočekali smo sunaslovnu borbu večeri, onu između Holly Holm i Amande Nunes za titulu u bantamweight kategoriji. Dvije udaračice ušle su u meč s golemom dozom respekta i prve dvije minute gledali smo uglavnom odmjeravanja s distance. Ali onda je Lavica i braniteljica naslova eksplodirala i desnom nogom, u stilu Cro Copa, nokautirala Holly Holm te je dokrajčila s nekoliko udaraca na podu. Bio je to fantastičan kraj borbe, koji je potvrdio titulu Amande Nunes kao najbolje borkinje u povijesti sporta te istovremeno jedine koja drži pojas u dvije različite težinske kategorije. 

Santos se ozlijedio

Nakon toga je uslijedila i glavna borba večeri, ona za titulu u poluteškoj kategoriji između prvaka Jona Jonesa i Thiaga Santosa. Brazilski izazivač krenuo je sjajno, ali i pametno te je odmjerenim kombinacijama i niskim low-kickovima uništavao Jonesove noge i uzeo prvu rundu. U drugoj rundi se dogodio ključan trenutak - Santos je uputio još jedan udarac nogom, ali mu je po doskoku propalo koljeno i ozlijedio se. I takav je uspio borbu dovesti do kraja, iako se sve teže i teže kretao, ali je i dalje nanosio štetu Jonesu i u nekoliko ga navrata ozbiljno uzdrmao.

Prvak se zadovoljio inicijativom i pritiskom te udarcima u tijelo i ozlijeđenu nogu, ali borbu nije uspio završiti. Jedan sudac dao je pobjedu Santosu (3:2) u rundama, ali su preostala dva presudila Jonesu u čast. Koliko je ovo težak meč bio za Jonesa dovoljno govori i intervju poslije meča u kojem je pohvalio sjajnog i srčanog Brazilca, a do svlačionice nije mogao hodati, nego su ga timski kolege tamo odnijeli. Jonesu, koji još nije imao pravi poraz u karijeri (protiv Matta Hamilla, kojeg je dominirao, diskvalificiran je zbog sudačke pogreške), ovo je bila prva pobjeda u životu podijeljenom odlukom sudaca. 
 

 

Pročitajte više