rukomet

Najbolji igrač Europe: Čast Hrvatskoj, mi u Srbiji smo zapeli u vremenu i prostoru

Foto: Epa

SRBIJA je uvijek bila zemlja rukometa. Metloplastika je 80-ih harala muškim europskim rukometom, Radnički iz Niša ženskim. Nakon raspada bivše države Srbija je imala slične rezultate. Generacija Nenada Peruničića i Dragana Škrbića je osvojila europsku broncu (1996.) i dvije svjetske bronce (1999. i 2001.), ali od tada je sve stalo.

Jedini bljesak je bilo europsko srebro na domaćem terenu prije osam godina. Srbija je i nakon toga imala vrhunske igrače koji igraju u najboljim europskim klubovima, no do pravog rezultata ne može. Treneri se nakon svakog turnira mijenjaju, a posljednji je ceh lošem plasmanu platio baš Peruničić.

Srbija je na posljednjem Euru u siječnju zauzela zadnje mjesto u skupini iza Hrvatske, Bjelorusije i Crne Gore. Tri utakmice, tri poraza. Peruničić je sam otišao.

Da je puno toga trulo u toj ekipi, dokaz je da za Srbiju ne igra najbolji europski igrač za 2019. Petar Nenadić. Prvi igrač Starog kontinenta po izboru EHF-a za 2019. gostovao je u podcastu na Balkan-Handballu kod povremenog Indexovog stručnog komentatora Žike Bogdanovića i dao je niz zanimljivih teza o krahu srpskog rukometa.

''Od 2006. godine, dakle zadnjih 14, mi nismo imali dobrog izbornika. Hajde, bio je tu Sead Hasanefendić, kratko i Ljubo Vranješ, ali svi su drugi bili da ne kažem što. Stranac nam je jedino rješenje, nema drugog izlaza jer 95 posto srpskih trenera stalo je u vremenu i prostoru. Bilo koji će nam donijeti boljitak. Oni se bave rukometom, zovu naše izbornike, raspituju se od igračima, a naše to baš i ne zanima. Je li to zbog ega ili netko misli da je najpametniji, ne znam'', kazao je igrač Veszprema pa je usporedio srpski i hrvatski rukomet.

''Zabrinjavajuće je što nama igrači i ne dolaze, Hrvatska konstantno uvodi nove talente, daje im šansu i svaka čast. Vrhunski Hrvati rade s novim igračima, a kod nas ih je jako malo, a i oni koji valjaju, otići će negdje gdje ne bi trebali'', kazao je Nenadić i dodao je da za razliku od Srbije Hrvatska ima kult reprezentacije.

''Postoji i kod nas igrača krivnja zašto je to tako, nije sporno. Ali nervira me jer nitko neće preuzeti odgovornost, već se sve radi od danas do sutra, nitko nema viziju.''

Pročitajte više