Najbolji zakucavač NBA lige opet je tip koji uopće ne igra u NBA ligi

Foto: Profimedia

NBA LIGA dobila je nove/stare pobjednika natjecanja u tricama i zakucavanjima na All-Star vikendu u Indianapolisu, igrač domaćih Pacersa Bennedict Mathurin osvojio je drugi trofej vikenda, a Stephen Curry se u okršaju s WNBA superzvijezdom Sabrinom Ionescu dokazao kao najbolji šuter na svijetu.

U natjecanju u zakucavanjima drugu je godinu zaredom pobijedio Mac McClung, 25-godišnjak koji uopće ne igra u NBA-u, u kojem je u karijeri ostvario ukupno četiri nastupa, nego u Razvojnoj ligi. U finalu je pobijedio zvijezdu Boston Celticsa Jaylena Browna, koji je bio prvi aktualni All-Star igrač na ovom natjecanju nakon Victora Oladipa 2018.

Zvijezda Razvojne lige opet pokorila NBA

McClung je jedini u više navrata dobio pedesetice od sudaca, a za zadnje zakucavanje u finalnoj seriji sva petorica su mu dala maksimalnu ocjenu nakon što je preskočio Shaquillea O'Neala. Za jedno je zakucavanje dobio dvije pedesetice, a od sve ostale trojice natjecatelja samo je Brown dobio jednu.

Košarkaš Osceola Magica iz Razvojne lige postao je sedmi višestruki Slam Dunk prvak, a prvi koji je obranio naslov nakon Zacha LaVine 2016. godine. Nate Robinson jedini je trostruki pobjednik u povijesti.

Lillard s najlošijim postotkom do pobjede

U natjecanju u tricama također je slavio lanjskog naslova branitelj naslova, koji je u finalu pobijedio Karl-Anthonyja Townsa i Trae Younga. Sva trojica u prvom krugu imali su identičan rezultat (26), baš kao i Tyrese Haliburton, pa se pristupilo dodatnom raspucavanju od pola minute u kojem je zvijezda Pacersa ispala, a svi ostali prošli u finale.

Iako je od svih osam sudionika imao najlošiji učinak za trice ove sezone (samo 34%), Lillard je postao osmi višestruki pobjednik i prvi koji je osvojio natjecanje u tricama dvije godine zaredom nakon Jasona Kapona (2007. i 2008.). Larry Bird i Craig Hodges rekorderi su s tri titule. 

Curryju okršaj spolova

Jedan od dvostrukih prvaka je Stephen Curry, koji ovaj put nije sudjelovao, ali je nakon Lillarda preuzeo pozornicu sa Sabrinom Ionescu u posebnom natjecanju kojem je cilj bio dati odgovor tko je najbolji šuter na svijetu. Ionescu je na lanjskom WNBA All-Staru ostvarila nevjerojatnih 37 od 40 bodova, a Curry je surekorder NBA inačice s 31 bodom.

Zvijezda New York Libertyja gađala je u WNBA uvjetima (lakša lopta i manja udaljenost) te ostvarila 26 bodova, a Curry je do pobjede došao pretposljednjom loptom i završio s 29 bodova te za nagradu dobio pojas za najboljeg šutera, poput onih u borilačkim sportovima.

Drugi trofej za mladu zvijezdu domaće momčadi

Prvo natjecanje subotnjeg programa bio je Skills Challenge, u kojem tri tročlane ekipe odrađuju izazove u driblingu, dodavanju i šutiranju, a pobijedila je momčad domaćih Pacersa, koje su predstavljali Tyrese Haliburton, Bennedict Mathurin i Myles Turner.

Pacersi su tako i na treću godinu otkako se ovo natjecanje održava u aktualnom formatu, ekipno, prenijeli tradiciju da ga osvaja momčad kluba domaćina All-Star vikenda, nakon što su to učinili Cleveland Cavaliersi i Utah Jazz. Mathurin je tako osvojio drugi trofej ovog vikenda, nakon što je u petak postao MVP Rising Starsa, turnira najboljih mladih igrača lige.

Završni događaj vikenda, All-Star utakmica između Istoka i Zapada, igra se u noći s nedjelje na ponedjeljak u dva sata po srednjoeuropskom vremenu.

Pročitajte više