NBA

Najdjetinjastiji NBA igrač primio šampionski prsten pa zaradio isključenje

AP Photo/Mark J. Terrill/Guliver

BIVŠI prvi izbor drafta, trostruki najbolji defenzivac godine, peterostruki član idealne NBA postave i osmerostruki All-Star igrač Dwight Howard prošle je jeseni konačno osvojio svoj prvi naslov NBA prvaka.

U svojoj 16. sezoni, s 34 godine, prihvatio je ulogu rotacijskog centra i pomogao LA Lakersima da iz balona Disney Worlda izađu kao pobjednici.

Nakon toga Howard je prešao u Philadelphiju, a sinoć se prvi put vratio u Los Angeles, na utakmicu protiv bivšega kluba. On i suigrač Danny Green primili su šampionske prstenove za lanjski naslov. Bila je to lijepa svečanost u čast dvojice veterana.

Samo nekoliko minuta kasnije Howard ju je upropastio. Igru je morao napustiti nakon samo šest minuta na parketu zbog dvije tehničke pogreške.

Prvu je dobio zbog naguravanja s Montrezlom Harrellom, centrom koji ga je zamijenio u Lakersima. Već tada je bilo jasno da bi takvih sukoba moglo biti još.

Samo minutu kasnije, kad su igrači nakon isteka prve četvrtine krenuli prema klupama, Howard se zabio u Harrella.

VIDEO: Arena Sport

Teško je reći je li to učinio namjerno ili ne, ali suci su ga nagradili još jednom tehničkom i poslali u svlačionicu.

Tako je Howard svoju veliku večer, na kojoj je i formalno primio najpoželjniju nagradu u NBA ligi, završio nakon šest minuta igre sa šest poena, dva skoka i dvije blokade.

"Klaunovi. Nije mi se to svidjelo", prokomentirao je trener Sixersa Doc Rivers.

Howard je u svojih prvih osam sezona bio jedna od najvećih zvijezda NBA lige, legitimni nasljednik Shaquillea O'Neala koji je dominirao snagom i atleticizmom. Orlando je s njim 2009. čak došao do finala, u kojem su ih zaustavili upravo Lakersi, no nakon odlaska iz Magica 2012. karijera mu je krenula nizbrdo. Eksperiment s Lakersima propao je nakon jedne sezone, zatim je proveo tri godine u Houstonu, a nakon 2016. je svake sezone mijenjao klub.

Nigdje se nije uspio zadržati jer ga prati glas djeteta koje nikad nije odraslo i stalno upada u nezavidne situacije, poput ove sinoćnje.

Howard se u međusezoni želio vratiti u Lakerse, čak je na Twitteru to i objavio, ali onda je vrlo brzo i obrisao tu objavu te potpisao za Sixerse. Ispostavilo se da je bio u uvjerenju kako je njegov ugovor od tri milijuna dolara već dogovoren, no kad mu je agent objasnio da ga uprava kluba tek treba odobriti, naglo je prihvatio ponudu Philadelphije, a Lakersi su umjesto njega doveli Harrella. To može donekle objasniti ovu netrpeljivost.

Inače, Philadelphia je i bez Howarda rezultatom 109:101 pobijedila okrnjene Lakerse, koji će do daljnjega biti bez LeBrona Jamesa i Anthonyja Davisa, te se učvrstila na prvoj poziciji Istoka s omjerom 32-13. Lakersi su četvrti na Zapadu s 28-17, ali do povratka svojih superzvijezda mogli bi se opasno srozati u poretku.

Pročitajte više