Najpoznatiji prozor u Napulju otvorio se drugi put u 30 godina

Foto: Profimedia,EPA,Screenshot

NAPOLI je došao do prvog naslova prvaka nakon 1990. i ere Diega Maradone, a pokojni Argentinac je centralna figura proslave u gradu u kojem je još tijekom igračke karijere zadobio status božanstva. Napulj izgleda kao veliki muzej Maradone na otvorenom.

Njegovi murali i dresovi su posvuda, kao i argentinske zastave. Grad s možda najluđom i najrazvijenijom navijačkom kulturom u cijeloj Europi nikada nije zaboravio legendarnu desetku koja mu je donijela prva dva naslova prvaka u povijesti kluba te Kup UEFA-e.

Najpoznatije Maradonino svetište u Napulju nalazi se u Španjolskoj četvrti u strogom centru grada. Usred labirinta uskih ulica smješten je trgić pod nazivom Largo Maradona, a na njemu se nalazi veliki mural Argentinca naslikan nakon osvajanja drugog Scudetta 1990. godine.

Mural je nacrtao lokalni slikar i tattoo majstor nakon puna tri dana rada, ali s godinama je počeo propadati. Obnovljen je 2016. godine i ubrzo je postao jedna od glavnih turističkih atrakcija u gradu. Maradonino lice nalazi se točno na prozoru na drugom katu zgrade uz koji se vezuje zanimljiva urbana legenda. 

Godinama je prozor stajao zatvoren i govorilo se kako će biti otvoren tek kada Napoli ponovno bude prvak države. Ciro, vlasnik stana na čijem se prozoru nalazi Maradonino lice, otkrio je kako je s druge strane njegova kupaonica te da nema problema s tim što prozor mora uvijek držati zatvorenim.

Preciznije, držao ga je zatvorenim do kraja prošle godine. Iako Napoli tada još nije bio prvak, odlučeno je da se prozor otvori usred proslave argentinskih navijača nakon što je Maradonina domovina osvojila naslov prvaka svijeta. Napoli je prošlog tjedna na gostovanju kod Udinesea osvojio naslov pa je prozor otvoren i drugi put u tridesetak godina.

 

Pročitajte više