"Najtužnija nogometna liga u Europi"

NAJVEĆI njemački tjedni list "Bildunterschrift" objavio je istraživanje naslova "Najtužnija liga u Europi" u kom novinar Christoph Biermann opisuje fenomene bosansko-hercegovačkog nogomet poput korupcije, financijskih malverzacija, podmićivanja sudaca, dogovaranja rezultata i namještanja utakmica.

Sve to rezultiralo je interesantnom činjenicom po kojoj nigdje na globusu gostujuće momčadi ne pobjeđuju rjeđe. Naime, za razliku od Bundeslige, Premierlige ili La Lige, u kojima gostujuće momčadi pobjeđuju u otprilike 28 posto odigranih susreta, u BiH ta kvota iznosi samo 11 posto. Samim time sumnje o podmićivanju sudaca i unaprijed dogovorenim utakmicama po principu "tri za tri" potpuno su opravdane.

Radi se i tezi da se šefovi klubova dogovore o podijeli bodova. Svakome po jedna pobjeda, odnosno po tri boda, što je za bilancu puno bolje od "gubitka" bodova uslijed eventualnog remija. Sve to povezuje se pak s kriminalom, gdje je opet Bih nogomet prva figura. Naime, tamo je upravo u tijeku proces protiv glavnog tajnika i financijskog direktora državnog nogometnog saveza, koje se tereti za utaju poreza i neisplatu socijalnih davanja zaposlenicima.

V.B.
Foto: Bljesak

Pročitajte više