Velikog Andersona Silvu srušio je njegov ego

Screenshot: UFC / Youtube

VJEROJATNO jedino Anderson Silva zna što se odvijalo Andersonu Silvi u glavi tijekom meča protiv Michaela Bispinga proteklog vikenda na UFC priredbi u Londonu. Za one koji nisu pratili, Englez je slavio jednoglasnom odlukom sudaca nakon pet rundi prilično zanimljivog meča koji će se još dugo prepričavati. Rezultat je to koji je malo tko očekivao, ali i koji bi legendarnog Brazilca možda mogao otjerati u mirovinu.

S obzirom da smo već u prvoj rečenici rekli da je teško ući u glavu takvog sportskog genijalca, možemo samo postavljati teorije koje su, dakako, neprovjerljive i prilično špekulativne.

Silva više nije Silva…

Ono što se ipak može analizirati i što jest jasno primjetno jest velika razlika današnjeg Andersona Silve i onog od prije par godina. Prije svega razlika u brzini, posebno brzini eskiviranja udaraca, a zatim i nedostatku brzine kod kontriranja. Sjetite se Silve koji je ponizio Forresta Griffina i natjerao ga da pobjegne iz kaveza i usporedite to s Andersonom koji je u subotu bio u londonskom kavezu. I dok je prije bio neuhvatljiv, gotovo nadrealno pronicljiv u svom predviđanju protivnikovih udaraca, sada je dosta tih udaraca sjedalo na glavu, pa čak i na njegovu bradu. Prava je sreća za Brazilca da je Bisping poznat kao borac "pilećeg udarca" koji svoje protivnike pobjeđuje udaračkim volumenom, a ne udaračkom snagom. Inače bi sve bilo gotovo već u prve dvije ili tri runde, a ishod bi bio kao u meču s Weidmanom.

Ono što je također nesumnjivo primjetno jest i nedostatak samopouzdanja kod bivšeg UFC prvaka. I dok je prije bahato izlagao svoju bradu kako bi namamio protivnika da krene naprijed i onda ga filigranski točno kontrirao. Sada to Brazilac čini puno opreznije i mnogo više kalkulantski što mu u konačnici onda ne donosi uspjeh kao ranije. Tu se pak vraćamo na nedostatak nekadašnje brzine koji je vjerojatno uzrok pomalo konzervativnijeg pristupa i smanjenog rizika.

Silva je u nemogućnosti da ponudi nešto više u vidu borilačkog šoua vlaastite kvalitete, odlučio ponuditi samo njemu simpatične pokrete rukama u stilu "kung fu, wing chun…" majstora. To je na momente izgledalo gotovo komično, pa čak i potcjenjivački prema Bispingu. A zapravo je bilo samo izraz velike nemoći ovog borilačkog genijalca. Umjesto da prilagodi svoj stil borbe današnjim mogućnostima i dođe do pobjede što je realno mogao učiniti, Silva nije htio samo pobjediti Bispinga, on je htio demonstrirati da je i dalje moćan i genijalan kao prije. Što naravno nije slučaj jer se radi o borcu koji je zagazio u peto desetljeće života i iza kojeg je vrlo teška i neugodna ozljeda. Vlastiti ego ga je uništio…

Nažalost, kada izgubite brzinu, eksplozivnost i moć, zbog kojih ste bili najbolji borac svijeta, jednostavno se morate prilagoditi. Morate probati iskoristiti neke druge kvalitete kao što su iskustvo, mirnoća, taktika…koje ste stekli u dugogodišnjem borilačkom stažu. Ako to ne učinite, onda će vas pobjediti borac koji je nakon meča izgledao kao da nije imao sudar s drugim borcem, nego s kamionom koji ga je pregazio!

I protiv Maie odradio bizaran meč

Nije ovo prvi Silvin "čudan" nastup. Možemo se prisjetiti i obrane naslova protiv Demiana Maie na UFC-u u Dubaiju 2010. godine. U jeku svoje najveće dominacije srednjom kategorijom UFC-a, Brazilac se odlučio na potpuno pasivan pristup u tom meču. Razlog je bio strah od partera svog sunarodnjaka i svjetskog BJJ prvaka. I tada je u svojoj nemoći slomljen vlastitom psihom, baš kao i proteklog vikenda u Londonu, izgledao bizarno i smiješno. No, tada mu se to ipak nije osvetilo osim u vidu kritika javnosti i šefa Dane Whitea.

Na koncu par riječ o “spornoj” sudačkoj odluci koja svakom tko zna kako funkcionira sistem bodovanja u unificiranim MMA pravilima nije nimalo sporan. Da, Bisping je nakon meča izgledao kao da ga je pregazio teretni kamion. Da, Silva je nakon meča izgledao kao da je bio na “beauty” tretmanu. Da, Bisping je na kraju meča jedva preživljavao te je bio potpuno slomljen od strane realno puno boljeg borca. No, kada brojite po rundama, što uostalom pokazuje i statistika, Bisping je dobio prve tri, a Silva naredne dvije runde. Tu je sve čisto.

Na Silvi je odluka…

Ono što nije čisto jest trenutačno stanje psihe nekadašnjeg UFC prvaka. Zadnja četiri meča su zorno pokazala da se Silva više ne može boriti kao što je to nekad činio. To mu ne dopuštaju njegove godine. Na njemu je odluka hoće li se pomiriti s "dosadnim" nastupima u kojima će pokušati pobjeđivati, a ne ponižavati svoje protivnike. Ili će se nastaviti kao proteklog vikenda u Londonu. Ili će otići u penziju nakon četiri dvoboja bez pobjede u nizu…

Odluka je na ovom borilačkom genijalcu, što god da učinio, bit će upamćen kao GOAT! (greatest of all time, op.a)

Pročitajte više