Najveći europski derbi kroz brojke: Barcini topnici u lovu na Ronalda

Foto: Guliver Images/Getty Images, Index Fotomontaža

PRED VRATIMA je 264. El Clasico, koji će se odigrati u subotu od 20:30 sati u sklopu 31. kola španjolske Primere. Sudar velikana na Camp Nou predstavljamo vam kroz zanimljivosti jednog od najvećih derbija na svijetu.

Barca uspješnija u međusobnim susretima
 
Barcelona i Real odigrali su ukupno 263 utakmice do sada. Katalonci su slavili 109 puta, uz 96 pobjeda Reala te 58 remija. Momčad iz Gaudijevog grada postigla je 458 golova, a sastav iz Madrida 431. Također, veliki rivali susreli su se 85 puta na Campu Nou, gdje je Barca 49 puta pobijedila, dok je Real slavio 19 puta iz 17 remija.
Katalonci love 40. utakmicu bez poraza
 
Momčad Luisa Enriquea posljednji put ove sezone izgubila je od Seville 10. listopada 2015. godine, a do danas je nanizala 39 utakmica bez poraza te 35 na svom travnjaku. Na drugoj strani Real je samo jednom poraz u posljednjih 17 susreta. Također, statistika otkriva da Barcelona nije izgubila utakmicu ove sezone kada je prva postigla gol.
Messi najbolji strijelac El Clasica
 
Argentinac je postigao 21 gol protiv Reala, što ga čini rekorderom, ispred Alfreda Di Stefana (18), te Ronalda i Raula sa 15.
Iniesta, Ramos i Messi imaju najviše nastupa
 
Andres Iniesta i Sergio Ramos igrali su El Clasico 21 put, a Lionel Messi 19. Daniel Alves je protiv Reala do sada nastupio čak 26 puta - u 15 utakmica za Barcelonu.
 
Ronaldo najizdržljiviji, slijedi Rakitić
 
Cristiano Ronaldo odigrao je čak 30 od 31 utakmice za Real ove sezone, a iza njega su Ivan Rakitić, vratar Keylor Navas i Luis Suarez sa 28 susreta.
Portugalac ispred Suareza i Messija
 
Portugalac je trenutačno najbolji strijelac natjecanja s 28 golova (šest iz jedanaesteraca), lovi ga Suarez s 26 (jedan iz penala). Slijede Messi s 22, Neymar 21 i Karim Benzema, koji je postigao 20 pogodaka. 
El Pistolero kralj asistencija
 
Barcelona ima čak tri vodeća igrača na ljestvici asistencija u Primeri. Suarez je 12 puta poslužio suigrače, a Messi i Neymar po 10. Slijede Ronaldo i Gareth Bale s devet. Zanimljivo, Neymar je stvorio najviše prilika (82), Messi (55) a Toni Kross 46.
 
Real ima bolji napad, Barca obranu
 
Momčad Luke Modrića i Matea Kovačića je u Primeri postigla do sada 87 golova, jedan više od Barcelone, koja je primila 24 pogotka, četiri manje od najvećeg rivala. Katalonci su sačuvali vlastitu mrežu u 13 utakmica, a momčad Zinedine Zidanea u njih 10.
 
Navas 18 obrana, Bravo 10
 
Vratar Reala Navas nalazi se na petom mjesto po obranama. Kostarikanac je do sada skinuo 18 opasnih udaraca, a Claudio Bravo 10.
Igrali za oba kluba: Ronaldo, Figo, Eto, Prosinečki...
 
Kroz dugu povijest dva kluba događalo se igrači igraju prvo za Real pa za Barcelonu i obrnuto. Ronaldo, Samuel Eto'o, Luis Figo, Robert Prosinečki, Michael Laudrup, Alberto Celades, Gheorghe Hagi, Javier Saviola neki su od njih. Čak 21 igrač prešao je iz Katalonije u Madrid, dok se njih 12 odlučilo za suprotni scenarij.
 
Čekajući finale Lige prvaka
 
Zanimljivo, unatoč brojnim naslovima u dvobojima u polufinalima Barcelona i Real nikada nisu igrali finale Lige prvaka. Osam puta su se sastali u najjačem klupskom natjecanju - Real je slavio tri, Barca dva put, uz tri remija.
 
Laudrup "Mister five"
 
Danska legenda Michael Laudrup jedini je igrač u povijesti El Clasica koji je uspio ostvariti pobjede s 5:0 i u dresu Barcelone i dresu Reala. Danac je to ostvario 1993. godine.
Gento, Sanchis i Xavi rekorderi
 
Dva bivša igrača Reala, Francisco Gento i Manuel Sanchis Martinez, te Barcin Xavi Hernandez odigrali su po 42 El Clasica, po čemu su rekorderi.
 
Barcinih 7:0 i Realovih 11:1
 
Najveću pobjedu u povijesti Barcelona je protiv Reala ostvarila 11. studenog 1913. godine, kada je bilo 7:0. No, 13. lipnja 1943. Real je svladao Katalonce s nevjerojatnih 11:1, što je najveća pobjeda u El Clasicima.
 

Pročitajte više