10 mladića zbog kojih vrijedi gledati HNL

Foto: Getty Images, hajduk.hr/Miro Gabela
 
TEŠKO je prosječnog nogometnog pratitelja natjerati da pogleda HNL, osim ako se ne radi o čistoj prisnosti i emocionalnim motivima. Ipak, jedna od rijetkih pogodnosti je mogućnost gledanja i prepoznavanja mladih talenata koji bi već sutra mogli naganjati loptu na mnogo većim stadionima. Ovo je popis 10 mladih (do 20 godina) HNL igrača koje možda dosad niste primijetili, a svakako biste trebali:
 
1. Borna Sosa (Dinamo)
 
Mladi ljevak potencijalno je rješenje godinama najdeficitarnije pozicije u ekipi, one na lijevom boku. Fina motorika i tehnika mora još itekako stasati u seniorskoj konkurenciji i oštrim duelima, jer dosadašnjih 7 prvoligaških nastupa nije dovoljno da bi njegova prilagodba i usavršavanje došli što brže. Da Dinamo ima normalniju racionalu u kreiranju ekipe, prodao bi Pivarića koji je pozivom u reprezentaciju dobio solidnu tarifu i pružio šansu mladom reprezentativcu koji je debitirao i u Ligi prvaka. Ove sezone upisao je 8 nastupa i dvije asistencije.
 
2. Dani Olmo (Dinamo)
 
19-godišnji Katalonac je preko najpoznatije nogometne akademije u svijetu, La Masije, stigao u Zagreb. Profinjeni kreator i opasnost s bilo koje pozicije iza napadača trebao bi dobiti više šansi sada kada Junior Fernandes više nije u klubu jer ipak na krilu može najviše pružiti. U HNL-u je dosad upisao tek dva nastupa, dok je u mladoj Dinamovoj ekipi koja je bila blizu ulaska u osminu finala Lige prvaka bio nositelj igre.
 
3. Bojan Knežević (Dinamo)
 
Ulaskom mladog Gojaka i Kneževića u srce veznog reda Dinama, ona je itekako dobila na živosti i brzini. I dok je povratak Sammira jako loša vijest za Gojaka, mladi Knežević igra sve bolje i očekuje se da će dobiti solidnu minutažu u nastavku prvenstva. Bjelovarčanin u dresu Plavih još uvijek zna izgubiti loptu „dječački“, ali daje izniman doprinos u oba smjera igre i potencijalno je Dinamov kamen temeljac za sezone ispred nas.
 
 
 
4. Frane Vojković (Hajduk) 
 
Perspektivni Hajdukov veznjak (i krilo) prije tri sezone je imao seriju ozljeda koja ga je udaljila od terena na gotovo dvije godine, što je najčešće smrtonosno za mlade igrače. Ipak, ovaj se 20-godišnjak iz Hajdukove škole uspio oporaviti i upisati osam nastupa od početka utakmice. Iako nije opasan poput Vlašića, defenzivno svoju rolu odrađuje s više odgovornosti i lakše ga je uklopiti u plan igre. Pripreme je po riječima trenere prošao bez grešaka i s pravom se nada startnoj postavi Bijelih. 
 
 
5. Toma Bašić (Hajduk)
 
Stasiti centralni veznjak vjerojatno je najbolje što Hajduk od mladosti ima u ovom trenutku, ne ubrajamo li tu Nikolu Vlašića. Ove sezone već je na 14 ligaških nastupa postigao dva gola i dvije asistencije. Dijete NK Zagreba tehnički je kvalitetniji od Jeffersona i s njim napad ne gubi na protočnosti, a istovremeno pokazuje sjajan osjećaj za zatvaranja igrača isturenijim suigračima u veznoj liniji. Vrhunske fizikalije za ligu, uz dobar šut, pokazuju da se još itekako mora izbrusiti do svog punog potencijala.
 
 

 
6. Nikola Katić (Slaven Belupo)
 
20-godišnji stoper iz Ljubuškog zacementirao je svoje mjesto u startnoj postavi „Hrvatskih apotekara“, gdje je stigao prije godinu dana preko Neretvanca. 194 centimetra visoki branič sjajan je u igri glavom, ali i u nogometu koji gradi napad od svog gola koji trener Kopić potencira, a pokazuje i da odudara od stereotipa visokih stopera koji ne vole loptu imati u nogama. Najveće osvježenje lige u zadnjoj liniji svih prvoligaša.
 
7. Petar Bočkaj (Lokomotiva)
 
Rođeni Zagrepčanin na početku je sezone vraćen na Kajzericu, nakon sezone u zaprešićkom Interu. Prodorni „multipraktik“ može igrati na obje strane terena, uglavnom uz liniju, bez obzira na to radi li se o krilnoj ili bekovskoj poziciji. Osim dobre igre s obje noge, odlikuje ga velika brzina kojom je u pravilu velika opasnost iz drugog plana u (ove sezone) prosječnoj Lokomotivi. U 18 nastupa upisao je po gol i asistenciju igrajući na beku.
 
 

 
8. Luka Ivanušec (Lokomotiva)
 
Luka Ivanušec ima sličan nogometni put kao Marko Rog. Obojica su rođeni u Varaždinu, obojica su stasala u Dinamovu inkubatoru, obojica su brzi i opasni ofenzivci. Vrlo dobre igre ne prikazuje vjerno statistika od jednog gola i tri asistencije u 17 nastupa. Javnosti postao poznatiji kada je na nedavnoj epopeji u Kini debitirao i za seniorsku reprezentaciju, postigavši i gol protiv domaćina. Može igrati iza centralnog napadača, bočno ili dublje u veznoj liniji.
 
9. Lovro Majer (Lokomotiva) 
 
Treći igrač Lokomotive na ovom popisu vjerojatno je i najbolji mladi navalni igrač, barem što se prve polusezone tiče. Sjajan osjećaj za pas i prostor omogućili su mu da u 14 nastupa namjesti čak 7 golova i baš je on prevaga na vagi Lokomotive koja igra najslabiji nogomet u zadnjih pet sezona. Niskog težišta i finog prvog koraka, Majer je inicijator većine Lokomotivinih napada. Jedan od najvećih potencijala čitave lige.
 
 
 
10. Kristijan Jakić (Split)
 
Jedino što je vrijedilo od Splita protekle jeseni. Postao je standardan u srcu veznog reda i prototip je modernog zadnjeg veznog igrača, iako kao svoj uzor navodi Brazilca Kaku. Dobri nastupi gurnuli su devetnaestogodišnjeg Imoćanina (iz zaseoka Runovići, gdje su karijeru gradili Boban, Gudelj i Buljan)i u mladu reprezentaciju. Očekuje se vrlo skoro transfer u klub s izvjesnijom budućnošću od Crvenih. Defenzivno je iznimno dobar, brzo razmišlja i napreduje sve više i više. 
 

 

Pročitajte više