Najviše navijača ima – Dinamo!

UNATOČ katastrofalnim rezultatima koje je polučio ove sezone, Dinamo i dalje ima najviše navijača, barem ako je vjerovati rezultatima istraživanja koje je objavila agencija GfK.

Približno 33% ispitanika je navelo da navija za Dinamo, 24% za Hajduk, 4% za Rijeku, 8% za ostale regionalne klubove, dok ih je 31% navelo da ih nogomet ne zanima i ne navijaju ni za koga. Muškarce naravno više interesira nogomet - njih svega 18% nogomet ne zanima, dok je kod žena taj postotak 43%.

Kad se rezultati promatraju po spolu, 43% muškaraca navija za Dinamo, 27% za Hajduk, dok je kod žena situacija značajno drugačija: Dinamo 25%, Hajduk 22%. Interesantan je podatak da u Zagrebu i okolici 50% žena ne navija ni za koga, dok je u Dalmaciji taj postotak svega 20% - najniži od svih regija u Hrvatskoj. To potvrđuje činjenicu da je Hajduk u Dalmaciji snažan dio obiteljske tradicije i nasljeđa jer i "žene su za Hajduka".

Kad se rezultati promatraju regionalno, u Zagrebu i okolici 55% ispitanika navija za Dinamo, 7% za Hajduk, samo 1% za Zagreb, a 34% ni za koga. U Dalmaciji je naravno Hajduk broj 1 sa 76%, za Dinamo je 7% ispitanika, a svega 13% ne navija ni za koga. U Istri, Primorju i Gorskom Kotaru 29% navija za Rijeku, 18% za Hajduk te 11% za Dinamo.

U Slavoniji je najpopularniji Dinamo s 33% , hajdukovaca je 17%, a svega 11% ispitanika navija za Osijek. Niti predstavnik regije Sjeverna Hrvatska, NK Varteks nema neku snažniju potporu u svojoj regiji, svega 13%, dok za Dinamo navija 42% ispitanika. I u regiji Lika, Kordun, Banovina Dinamo je na prvom mjestu s 41%, dok Hajduk ima 17% svojih navijača.

Promatrajući rezultate po ostalim demografskim karakteristikama primijećeno je da starije ispitanike nogomet  zanima manje od mlađih. Nogomet manje interesira i osobe s maksimalno završenom osnovnom školom (46%), te osobe nižih primanja. Učenici i studenti podjednako navijaju i za  Dinamo (32%)  i za Hajduk (35%).

Rezultati istraživanja su pokazali da Dinamo i Hajduk imaju daleko najveći broj navijača te da su regionalni klubovi u svojim regijama, osim Rijeke, još uvijek daleko iza vodećeg dvojca. To se prvenstveno odnosi na Zagreb, Varteks i Osijek. Dalmacija je daleko "najnogometnija" regija koja maksimalno podržava svog Hajduka. Iako Hrvatska nogometna liga postoji više od deset godina, te usprkos pojavi i jačanju novih momčadi, nogometni zaljubljenici se teško odvajaju od svojih prvih ljubavi – Dinama i Hajduka.

Pročitajte više