NAKON OBJAVE INDEXA Istraga na HRT-u zbog prijenosa sumnjivog meča Luke Pupeka!

Foto: Hina 

NAKON što je Index Sport donio priču o sumnjivom meču za titulu prvaka WBC Mediteran, održanog u Kristalnoj dvorani hotela Westin 19. veljače, uz supokroviteljstvo Milana Bandića i Kolinde Grabar Kitarović te direktan prijenos na Drugom programu HTV-a, na javnoj televiziji pokrenuta je interna istraga! 

>>> OVDJE POGLEDAJTE MEČ I SERIJU SUMNJIVIH UDARACA KOJIMA JE U POBIJEDIO LUKA PUPEK 

Riječ je o meču između sina hrvatskog poduzetnika, 18-godišnjeg Luke Pupeka i francuskog boksača Jean-Michela Hamilcara. Osim sumnje u namještanje meča, o čemu je Index pisao, sporna je činjenica da je relativno nepoznati borac, sa svega deset borbi u karijeri, dobio priliku da bude predstavljan u živom prijenosu javne televizije.

Index traži odgovore od Bandića i Kolinde 

Sumnjiva je kompletna organizacija meča koji se, prema službenoj najavi, održao u čast pokojnog WBC predsjednika Josea Sulaimana i Muhammad Alija te povodom stote godišnjice islama u Hrvatskoj. Index podsjeća na to da se sto godina islama u Hrvatskoj obilježavalo 2016. godine, a upite o troškovima supokroviteljstva poslali smo gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću te predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović. 

 

Događaj je najavljen kao neviđen spektakl, ali se pretvorio u skandal. Boksačka javnost burno je reagirala. Mnogima se nakon borbe zgadio boks, druge je bilo sram gledati meč, treći su frustrirano reagirali na društvenim mrežama, a boksačka zajednica čudi se iznenadnom interesu HTV-a za sport koji su godinama ignorirali usprkos uspjesima hrvatskih boksača. Luki Pupeku koji je već sa 16 godina stekao profesionalnu licencu, pojas je dodijelio Kolindin savjetnik Tomislav Madžar u izravnom prijenosu na HTV-u (slika gore). 

Nadzorni odbor pita ravnatelja i urednike: Krije li se iza prijenosa privatni, a ne javni interes? 

Nadzorni odbor HRT-a danas je pozvao Ravnateljstvo HRT-a i glavnog ravnatelja Kazimira Bačića da u roku petnaest dana dostavi detaljnu informaciju o troškovima produkcije i prijenosa boksačke priredbe "Zagreb Boxing Explosion", uključujući podatke o broju radnika HRT-a i tehnici koja je bila korištena za prijenos priredbe, posebno naglašavajući to da traže informaciju radi li se o javnom ili komercijalnom programskom sadržaju.

Također je zatraženo obrazloženje nadležnih urednika o sportskoj vrijednosti i značaju te boksačke priredbe, s obzirom na javno objavljene ograde predsjednika Hrvatskog boksačkog saveza i nekih drugih istaknutih boksačkih djelatnika. Savez amaterskog boksa preko Indexa je znakovito poručio Luki Pupeku da slobodno dođe na državno prvenstvo, ali da nisu sigurni kako će se na njemu provesti.

Hrvatski savez profesionalnog boksa koji je zadužen za profesionalni sektor ovog sporta, Ministarstvo financija likvidiralo je prije nešto manje od godinu dana, doznao je Index. Osoba koja u rukama drži profesionalni boks u Hrvatskoj je Harry Gorian, promotor sumnjivog meča u Westinu kojeg je u svom uredu nedavno u vezi supokroviteljstva događaja ugostio Milan Bandić. 

NO HRT-a tako posebno upozorava na "novinske napise da se iza organizacije i prijenosa te priredbe kriju privatni interesi organizatora i promotora, a ne javni interesi, kako su utvrđeni Zakonom o HRT-u i Ugovoru sklopljenom između HRT-a i Vlade". Predloženi zaključak bio je usvojen većinom glasova NO-a.

>>> AFERA PUPEK: EVO SNIMKE JOŠ JEDNOG SUMNJVOG MEČA PRVAKA KOJEG SPONZORIRA KOLINDA 

>>> JAVIO SE KONTROVERZNI PRVAK KOJEG SPONZORIRA KOLINA: ŽAO MI JE ŠTO DRUGI NISU DOBILI OVAKVU PRILIKU 

Pročitajte više