HRVATSKI NOGOMETAŠI

Napadač koji nedostaje Daliću

Foto: EPA-EFE

TALIJANSKA Atalanta je i ove sezone jedna od najljepših priča nogometne Europe. Momčad iz Bergama igra dopadljiv napadački nogomet, u prvenstvu se ravnopravno nosi s puno skupljim momčadima, a pobjedom u posljednjem kolu grupne faze bi osigurala i plasman među 16 najboljih ekipa kontinenta u Ligi prvaka.

Jedan od ključnih igrača ove sezone je Mario Pašalić. U svojoj igri napravio je minimalne, ali vidljive promjene i to mu je pomoglo da igra najbolji nogomet života. To bi mogla biti velika vijest i za hrvatsku reprezentaciju.

Jedan od najefikasnijih igrača Atalante ove sezone

Bivši veznjak Hajduka već je godinama profilirani strijelac za igrača iz te linije. Već je u HNL-u pokazao iznimnu sposobnost čitanja prostora i ulaska iz drugog plana u završnicu gdje stalno dolazi kao igrač viška, izmiče pažnji obrane i zabija puno golova. 

Nije slučajno da mu je trener Gasperini u prvih 15 kola čak 11 puta dao povjerenje od prve minute, jednako kao u cijeloj prošloj sezoni (u kojoj je, doduše, 10 utakmica propustio zbog ozljede). Štoviše, treba mu još nešto više od 200 minuta da dostigne vrijeme provedeno na travnjaku prošle sezone, a ovim tempom bi trebao nadmašiti pretprošlu sezonu, najbolju što se minutaže tiče u inozemnoj karijeri.

Pašalić je zasad to vrijeme itekako opravdao. Već u prvom kolu asistirao je za pobjedu protiv Torina, a protiv Empolija ih je upisao dvije. Zabio je gol u minimalnoj pobjedi protiv Cagliarija, a s dva gola i asistencijom riješio susret protiv Spezije. Danas je tri puta zabio protiv Venezije. Direktnim sudjelovanjem u završnici donio je Atalanti između 10 i 12 bodova u prvenstvu i jedan u Ligi prvaka. U pretprošlom kolu mu je došlo i veliko individualno priznanje kada je proglašen za igrača kola cijele lige.

Stil ekipe u kojoj veznjaci imaju veliku slobodu odlaska naprijed, a momčad ulazi u završnicu s puno igrača, idealan je za njega. Taj je segment ove sezone dodatno usavršio, ali svojoj igri dodao je raznolikost koja ga čini još boljim igračem.

Pašalić je uvijek zabijao. Ove sezone više igra

S učinkom od osam golova u svim natjecanjima Pašalić je na dobrom putu da sruši svoju rekordnu golgetersku sezonu, onu 2018./19., kada je postigao 12 golova. Posebno je impresivan podatak da je Pašalić u ligi upisao već pet asistencija (Transfermarkt mu ih pripisuje čak sedam). To je već sada najbolji učinak u njegovoj karijeri. Taj segment nije izoliran incident; hrvatski reprezentativac podigao se u skoro svim segmentima.

Pokriva veći dio terena u kojem aktivno igra u odnosu na prošlu sezonu. Ima više dodira na lopti, dodavanja, dugih lopti, driblinga, ključnih dodavanja, a u porastu su mu i defenzivne brojke. Razlika nije u svim kategorijama ogromna, ali u zbroju daje sliku o njemu kao kompletnijem igraču. Njegov doprinos u izgradnji napada i kreaciji i dalje je daleko od svjetske elite, ali to je uvijek bio sporedni dio njegove igre.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Danas je u manjoj mjeri igrač kojem je prva i posljednja zadaća gledati prema golu. Sve češće traži loptu iza leđa suparničke veze, kretnjama razbija linije i razigrava momčad prije nego što uđe u završnicu. Njegov napredak se možda najbolje vidio u susretima reprezentacije.

U nekoliko posljednjih kvalifikacijskih ogleda pokrivao je ulogu i osmice i devetke i desetke. Za momčad Zlatka Dalića bi Pašalić u pravoj teoriji mogao predstavljati rješenje jednog od najvećih problema koji ovaj kadar i ekipa imaju.

Napadač kakav nedostaje reprezentaciji

U dosadašnjoj reprezentativnoj karijeri Pašalić ima 34 nastupa. Prvi put je započeo utakmicu u listopadu 2018. godine protiv Jordana, a svoj prvi start u kvalifikacijskoj utakmici imao je tek u ožujku ove godine kada je zabio jedini gol u domaćoj pobjedi protiv Cipra. Otad je startao u šest kvalifikacijskih susreta, što jasno ukazuje na to da i u Hrvatskoj ima odgovornost koja se više ne svodi samo na igrača iznenađenja iz drugog plana.

Zabio je i prvi gol na susretu koji je otvorio goste, a u ovom ciklusu je bio najbolji strijelac Hrvatske s tri gola, koliko su dali još Modrić i Perišić. Svih šest golova za reprezentaciju postigao je u posljednjih godinu dana.

U tome leži i njegov najveći adut u reprezentaciji za budućnost. Hrvatska ima nekoliko napadača koji igraju dobro, ali ove sezone jedino Livaja konstantno zabija na klupskom planu, dok je u reprezentaciji ionako u drugom planu. Momčad Zlatka Dalića u Kramariću i Petkoviću ima napadače koji se vole povlačiti po loptu i razigravati, zbog čega ponekad nedostaje igrača u samoj završnici.

Pašalić, kao veznjak koji stalno okomito napada dubinu, u teoriji je savršen fit za takav profil napadača. To se najbolje vidjelo u rujanskom ciklusu protiv Slovenije kada je Hrvatska imala sjajnu dinamiku u napadu. Stalno je kombinirao s ostatkom napadačke linije, odlično se kretao bez lopte i otvarao prostor za Kramarića i Livaju, a onda koristio rupe koje su oni stvorili izvlačenjem stopera sa svojih pozicija.

Svojim profilom je, u barem jednom od scenarija koje Dalić ima ispred sebe, potencijalno rješenje problema u završnici napada. S Modrićem i Brozovićem koji i dalje na elitnoj razini mogu kontrolirati sredinu terena i s playmakerom na poziciji devetke, Hrvatskoj na poziciji trećeg veznog igrača treba igrač koji će biti opasan po gol i koji može iskoristiti sve veću orijentaciju na centaršuteve Juranovića i Sose. 

Hrvatski izbornik često se žalio kako mu nedostaje ofenzivac koji će davati golove, ali možda je gledao u krivu liniju. Veznjak Atalante mogao bi biti napadač kakvog je Dalić dugo tražio.

Pročitajte više