Nastavlja se rat Vettela i Hamiltona: "Razgovarat ćemo na stazi"

Foto: Getty Images/Guliver Image

SEBASTIAN VETTEL bio je blizu diskvalifikacije s VN Azerbajdžana nakon nesportskog poteza prema Lewisu Hamiltonu u 19. krugu kada je namjerno udario svog suparnika dok su se vozili iza sigurnosnog automobila.

Bez obzira na sjajnu vožnju Daniela Ricciarda, postolja za Lancea Strolla i povratka Valtterija Bottasa, trenutak utrke ipak je bio dvostruki sudar dvojice kandidata za naslov prvaka Vettela i Hamiltona.

Hamilton je zagrijavao kočnice spremajući se za povlačenje sigurnosnog automobila, a Vettel ga je blisko pratio i nije stigao reagirati na njegov potez nakon čega ga udara u stražnji kraj njegova Mercedesa. Kontakt je prošao bez većih posljedica, ali bijesni Vettel stigao je pored Hamiltona, gestikulirao rukama i skretao u njega kako bi mu pokazao što misli o njegovom potezu.

Vettel je bio uvjeren da ga Hamilton testira kočenjem kako bi ga uhvatio nespremnog, ali telemetrijski podaci pokazali su da je Hamilton prilikom svakoga od tri ponovljena starta između 15. i 16. zavoja vozio unutar 3 km/h. Dakle ni u tom slučaju nije vozio presporo.

Pola sata nakon incidenta Paul Gutjahr, Enzo Spano, Anar Shukurov i Danny Sullivan donijeli su svoju presudu – Hamilton nije kažnjen, a Vettel je dobio 10 sekundi mirovanja u boksu, najveću kaznu prije diskvalifikacije.

S obzirom da se ista kazna može dobiti i za ulazak u boks dok je on zatvoren (pod crvenim svjetlom) i da su vozači znali biti diskvalificirani zbog nepoštivanja sličnih pravila (primjerice Montoya 2005. u Kanadi) jasno je da bi se Vettelova kazna mogla protumačiti i kao preblaga. Vettel je dobio 10 sekundi mirovanja iz nekoliko razloga – prvi je što nema točnoga pravila koje će prikladno kazniti vozača koji je namjerno uzrokovao kontakt, a drugi je što su se suci bojali kazniti ga tako drakonskom kaznom i na taj način izravno utjecati na rasplet svjetskoga prvenstva.

Treći razlog je i što se sve dogodilo pri brzini od 50-ak km/h i gotovo bez ikakvih posljedica na njihove bolide (Vettel i Hamilton odvozili su najbrže krugove utrke u 47. i 46. krugu utrke).

Vettel: Razgovarat ćemo u četiri oka

Vettel je za incident dobio i tri kaznena boda, a u posljednjih 12 mjeseci ima ih 9, tri do propuštanja jedne utrke.
 
Vettel je rekao da planira porazgovarati s Hamiltonom nakon incidenta kako bi raščistili stvari nasamo i nastavili dalje. Britanac je nakon utrke rekao da se Vettel osramotio svojim ponašanjem.

"Nemam problema s Hamiltonom, jako ga poštujem kao vozača. Ne mislim da mu je bila namjera oštetiti bolid jer je time riskirao i svoj bolid i svoju utrku", komentirao je Vettel.

"Sad nije pravo vrijeme za razgovor. Učinit ću to samo s njim, raščistiti situaciju i nastaviti dalje. Možda nisam dovoljno pametan, ali nisam kompliciran. Želim to riješiti s njim. Iako ne mislim da imamo puno toga za riješiti".

Vettel je zahvaljujući Hamiltonovom pehu s kokpit zaštitom na kraju profitirao od cijele priče i završio ispred Hamiltona i povećao svoju prednost u poretku vozača na 14 bodova. Ipak, i dalje se ne može pomiriti da Hamilton nije kažnjen.

"Uživao sam u utrci, ali ne mislim da je u redu da sam ja dobio kaznu, a on nije".

Hamilton: Razgovarat ćemo na stazi



Lewis Hamilton kaže da ga ne zanima razgovor s njegovim suparnikom za naslov prvaka, želi se maksimalno usredotočiti na preostalih 12 utrka.

"Prvo, on nema moj broj. Ja ću svoje reći na stazi, to je za mene najvažnije. Čuo sam što je rekao nakon utrke", rekao je Hamilton.

"Ne želim upirati prstom niti išta reći. Tako je kako je. Dogodilo se, ne mislim da je bilo u redu, ali najveća stvar za mene bio je problem sa zaštitom glave. Sve o čemu razmišljam je zbrojiti se u glavi. Želim ‘ubiti’ na idućih 12 utrka. Želim pobijediti na idućih 12 utrka", odlučan je Hamilton.

"Treba mi nešto vremena da se osvrnem na to, ali na kraju krajeva mislim da je ovo manjak poštovanja. Da sam i imao neke loše namjere, da sam ga testirao na kočenje, štogod, i dalje mislim da nisam zaslužio takvu reakciju do nekoga koga sam poštovao i uvijek to pokazivao na stazi. Takve stvari vidite u go-kartima, što onda nećete raditi u kartinzima. Tako se ne vozi. I to nije odgovor na bilo koju situaciju ili problem koji imate", rekao je Hamilton.

 

 

 

Pročitajte više