Navijač Chelseaja kažnjen zbog nacističkog pozdrava

Foto: EPA

NA SUDU u Londonu navijač Chelseaja osuđen je jer je na utakmici Premier lige protiv Tottenhama u studenom prema suparničkim navijačima salutirao nacističkim pozdravom. Izrečena mu je novčana kazna i zabrana pohađanja utakmica u trajanju od tri godine, javljaju engleski mediji. Ovakve vrste manje ili više eksplicitnih antisemitskih incidenata nisu rijetkost na utakmicama Tottenhama.

Tottenham je povijesno snažno vezan uz židovsku zajednicu sjevernog i istočnog Londona, a procjenjuje se da je tridesetih godina prošlog stoljeća trećina navijača na utakmicama Spursa bila židovskog podrijetla. Posljednja tri predsjednika kluba također su Židovi, a iako klub više nema ništa brojniju židovsku navijačku populaciju od ostalih engleskih velikana, često je percipiran kao "židovski" kod rivala.

Najčešće pogrdne pjesmice na račun Tottenhama uključuju riječ "Yid" ili "Yiddo", nekadašnji kolokvijalni naziv za Židove, koji se danas smatra uvredljivim. Oko njega se vode brojne rasprave jer iako se često spominje u nesumnjivo antisemitskom kontekstu, dio Tottenhamovih navijača ga je prisvojio i nastoji ga upotrebljavati u pozitivno intoniranim krilaticama, poput poznate pjesme "Being a Yid".

Pročitajte više