LIGE PETICE

Navijači Barcelone poludjeli nakon objave tko sudi El Clasico

Foto: REUTERS/Juan Medina

OBJAVLJENO je tko sudi subotnji El Clasico, u kojem Real u jednoj od ključnih utakmica za naslov dočekuje Barcelonu. 

To je Mateu Lahoz, koji je sinoć sudio sjajnu prvu četvrtfinalnu utakmicu Lige prvaka Bayern - PSG (2:3). Navijači Barcelone se ljute zbog toga što je odabran on jer je riječ o jednom od najomraženijih sudaca kod barcelonista. 

Poništenim golom Messiju zbog nepostojećeg ofsajda uzeo naslov Barceloni. Kasnije joj se ispričao

Više je razloga za to. Lahoz je vodio superderbi posljednjeg kola La Lige 2013./14., kada su na Camp Nouu Barcelona i Atletico odlučivali tko će biti prvak. Pobjeda je donosila naslov Barceloni, a bilo koji drugi rezultat značio je titulu za Atletico. Alexis Sanchez zabio je za vodstvo Barcelone u 34. minuti, a Diego Godin je izjednačio u 49. minuti. Messi je u 63. minuti zabio za 2:1, ali je gol poništen zbog ofsajda. Međutim, zaleđa nije bilo. Kako nije postojao VAR, odluka suca Lahoza nije se promijenila iako je Messiju loptu dodao igrač Atletica.

"Lahoz nam se ispričao jer je poništio Messijev gol. Plakali smo u svlačionici i tada je on ušao. S tim golom bismo bili prvaci", nekoliko godina kasnije otkrio je Elvio Paolorosso, pomoćnik tadašnjeg trenera Barcelone Tate Martina.

Dosudio prvi penal protiv Barcelone nakon dvije godine pa dobio suspenziju

Četiri godine kasnije Lahoz je na utakmici Las Palmas - Barcelona (1:1) ušao u povijest La Lige. Tada je zbog igranja rukom Lucasa Dignea dosudio penal protiv Barcelone, iz kojeg Calleri zabija za konačnih 1:1. Ovakva "presuda" Barceloni u španjolskom nogometnom prvenstvu posljednji put prije toga bila je donesena prije više od dvije godine. Prošlo je 746 dana da se nijedan sudac nije odvažio pokazati na penal protiv Barce. Za to vrijeme, za nju su bili laki na obaraču i dosudili joj 21 jedanaesterac.

Međutim, svi španjolski mediji, pa čak i oni skloni Realu, u izvještajima s utakmice isticali su da je Lahoz dosudio krajnje dvojben penal protiv Barcelone jer Digne nije namjerno igrao rukom, kako su tvrdili i sudački eksperti angažirani u medijima.

Osim toga, goste je teško oštetio i u prvom poluvremenu. Tada je Las Palmasov golman Chichizola igrao rukom izvan kaznenog prostora, a sudac ga nije isključio. Obje velike pogreške na štetu Barcelone potvrdila je i sudačka komisija La Lige. Na sastanku pod predsjedanjem uglednog suca Eduarda Iturraldea Gonzaleza izvršena je ekspertiza kojom je utvrđeno da je Lahoz Barcelonu na tom susretu teško oštetio i treći put. Zamjeralo mu se što je Las Palmasovom igraču Galvezu dao samo žuti karton umjesto crvenog nakon grubog prekršaja na Messiju. Zbog svega navedenog Lahoz je suspendiran.

Pokvario divnu Messijevu posvetu Maradoni, koji je umro četiri dana ranije

Konačno, ove sezone, točnije krajem studenog prošle godine, Lahoz je kažnjavanjem Lea Messija žutim kartonom pokvario njegovu divnu posvetu za četiri dana ranije preminulog Diega Maradonu. Messi je u 73. minuti zabio  za konačnih Barcelona - Osasuna 4:0 u 11. kolu La Lige. 

Gol je proslavio tako da je skinuo dres Barcelone i ostao u dresu s brojem 10 od Newell's Old Boysa. To je Messijev matični klub iz njegovog rodnog Rosarija, u kojem je počeo trenirati sa 6 godina i u kojem je ostao do 13. godine i odlaska u Barcelonu. Međutim, nije ovo napravio kao posvetu svom djetinjstvu, nego Diegu Maradoni. Velikan je pred kraj karijere jednu sezonu odigrao za Newell's Old Boys.

Posvetu Maradoninog nasljednika za preminulog velikana pokvario je sudac Lahoz. Iako je Messi nakon kratke proslave desetku argentinskog prekrio desetkom katalonskog kluba, pokazao mu je žuti karton zbog nesportskog ponašanja. Skidanje dresa to po pravilima doista jest, ali s obzirom na kontekst i način na koji je Messi to izveo, ovo je stvarno bilo nepotrebno, uvjerenje je španjolske sportske javnosti.

Pročitajte više