Gdje se sutra gleda Hrvatska: Fan zone u Zagrebu, Vukovaru i BiH

Foto: Index, Getty Images / Guliver image 

KAKO diše Hrvatska uoči utakmice s Turskom? Euforija je još uvijek neprimjetna, no sve se kod nas lako promijeni preko noći. Dobar rezultat u nedjelju protiv Turske potreban je opijum i zalog za dizanje navijačkih tenzija i o njemu će ovisiti i atmosfera na ulicama. 

>>> Šaljite nam svoje fotografije, videa i komentare na adresu sport@index.hr ili putem Facebook stranice Index Sporta. 

Fan zone organizirane su u Zagrebu, Vukovaru, Puli i Varaždinu te u gradovima u BiH. Organizirano ne sudjeluju Split i Rijeka.  

Zahtjev za postavljanje Fan zone na Matejuški u Splitu odbio je gradonačelnik Baldasar zbog, kaže, loših iskustava od prije dvije godine kad se na istom prostoru pratio Mundijal u Brazilu.

"Najveća Fan zona bit će postavljena na Trgu bana Josipa Jelačića, Krenuli smo s prvim danom Europskog prvenstva i bit ćemo otvoreni do završetka turnira. Druga navijačka zona bit će u Vukovaru, a nekoliko njih otvara se u BiH. Planiranje Fan zona izrazito je organizacijski zahtjevno, pa ih zato ne možemo otvoriti u Splitu i Rijeci jer u tim gradovima nemamo aktivne podružnice," tvrde u klubu navijača hrvatske reprezentacije Uvijek vjerni.

Naravno da Hrvati neće izdati tradiciju organiziranog navijanja po terasama u kvartu, no među većim gradovima samo će Zagreb ustrojiti zonu za masovno okupljanje. 



Na Trgu bana Jelačića očekuje se 10.000 ljudi

U zagrebačkoj fan zoni posjetitelji će moći pratiti sve utakmice Eura na velikom ekranu. Organizatori optimistično očekuju deset tisuća ljudi. Prostor oko Trga će biti pojačano osiguran, tvrde, uz pojačane kontrole posebno na dan kada Hrvatska igra svoje utakmice. 

U Varaždinu će se gledati Hrvatska i Češka, u Puli sve utakmice 

Varaždin je odlučio građanima besplatno pokloniti gledanje jedne utakmice, 17. lipnja protiv Češke. Fan zona bit će na glavnom gradskom trgu, a program kreće kada i utakmica, u 15 sati te se nastavlja koncertom Marijana Bana.

Grad Pula organizira gledanje svih utakmica Hrvatske na središnjem gradskome Trgu Forum. Susret protiv Španjolske koji se održava u večernjim satima pratit će se na velikom platnu.

Grad Split odbio je ponude za organizaciju navijačke zone

Grad Split odbio je zahtjev Damira Karamana, šefa Kerumove kampanje iz 2009. godine, da na Matejuški postavi fan zonu u kojoj bi se pratio EURO u Francuskoj. Karaman se razočaran pojadao medijima kako su odbili dobiti besplatno ono što košta 300 tisuća kuna.

Dogradonačelnik Goran Kovačević za Index je objasnio da poučeni lošim iskustvom otprije dvije godine nisu htjeli Karamanu izaći u susret. Tada je Karaman okupirao dio Matejuške, Splićani su se digli na noge i krenuli u oslobađanje prostora.

Priopćio nam je i kako je postojao interes jedne braniteljske udruge da se fan zona postavi na Žnjanu, na mjestu gdje se održava sajam, no to nije realizirano.

Pročitajte više