NBA: Brown u Pistonsima, Silas u Cavaliersima

DVA OD osam NBA klubova koji su na kraju sezone otpustili trenere riješili su dvojbu tko će voditi momčad s klupe u narednoj sezoni. Novi trener Detroit Pistonsa postao je dosadašnji strateg Philadelphia 76ersa Larry Brown (62), dok je novo lice na klupi Cleveland Cavaliersa Paul Silas (59), koji je ove sezone vodio New Orleans Hornetse.

"Larry Brown je po meni jedan od najeminentnijih trenera u ligi", predstavio je svoju novu akviziciju predsjednik košarkaških operacija u Pistonsima Joe Dumars.

"Pistonsi su momčad kojoj sam se ove sezone uistinu divio. Želimo biti uspješni u svakoj sezoni na dulje vrijeme. To konkretno znači da želimo biti legitimni kandidati za naslov", izjavio je Brown.

Pistonsi sau ove sezone ostvarili najbolji omjer pobjeda i poraza na Istoku, da bi ih iz doigravanja u konferencijskom finalu izbacili New Jersey Netsi. Sljedeće sezone klub iz Motowna mogao bi biti još bolji, jer imaju pravo drugog izbora na ovogodišnjem "draftu".

Iako detalji ugovora nisu objavljeni, očekuje se da će trener olimpijske reprezentacije SAD-a za Igre koje će se 2004. godine održati u Ateni za pet godina u Detroitu inkasirati 25 milijuna dolara.

Brown je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri u NBA-u vodio sastave Denvera, Indiane, San Antonija, New Jerseya, LA Clippersa i Philadelphije, te ostvario omjer pobjeda i poraza 879-685.

Paul Silas je proteklih pet godina proveo na klupi Hornetsa, što mu je bio prvi posao prvog trenera u NBA nakon punih 15 godina, a otpušten je nakon ispadanja u prvom krugu doigravanja od Philadelphije. U razdoblju od 1980. do 1983. vodio je sastav Clippersa koji su tada bilis mješteni u San Diegu, a u narednih

"Mislimo da smo u Paulu Silasu našli idealnog trenera za našu momčad. Ovo je veliki korak na našem cilju, a to je izgradnja respektabilne momčadi na dulje razdoblje", izjavio je vlasnik Cavaliersa Gordon Gund.

Cavaliersi sui prošlu sezonu završili s najlošijim omjerom u ligi (17-65), pa je i Silas, usprkos tomu što Cleveland ima pravo prvog izbora na "draftu", bio oprezan u najavama prilikom svog predstavljanja:

"Jedino što mogu obećati je da će ova momčad igrati čvrsto", kazao je Silas.

Silas je u proteklih pet sezona u Hornetsima ostvario omjer pobjeda i poraza 208-155, a iako nije loš trener, mnogo uspješniju karijeru ostvario je kao igrač. U NBA ligi je proveo 16 godina, te osvojio tri naslova prvaka, dva s Boston Celticsima i jedan sa Seattle SuperSonicsima, dva puta je igrao na "All-Star" utakmicama, a nalazi se na 16. mjestu najboljih skakača svih vremena, te 14. mjestu po broju odigranih NBA utakmica.

Pročitajte više