NBA draft bez Hrvata, Okafor ili Howard prvi pick

VEČERAS će se u New Yorku održati draft na kojemu će u NBA ligu stići novi kontigent iznimno mladih i nepotvrđenih igrača.

Pravo prvog izbora ima Orlando Magic koji će gotovo sigurno izabrati Emeku Okafora, krilnog centra porijeklom iz Nigerije koji je protekle sezone sa sveučilištem Connecticut osvojio NCAA naslov, ili srednjoškolca Dwighta Howarda kojega najavljuju kao novog Kevina Garnetta.

Očekuje se da se tijekom večerašnje večeri dogode mnoge zamjene igrača, a jedna od najzvučnijih mogla bi biti upraavo ona u kojoj se Orlando riješava svog najboljeg igrača Tracyja McGradyja koji je zaprijetio da će, ukoliko Orlando ovog ljeta ne dovede zvučna igračka pojačanja, iskoristiti opciju u svom ugovoru da nakon sljedeće sezone postane free agent i napusti momčad bez ikakve odštete.

Orlando je to već doživio kada ih je 96. napustio Shaquille ONeal i ne žele ponoviti istu pogrešku. Prema posljednjim informacijama za T-Maca je zainteresirano sedam klubova koji već imaju spremne konkretne ponude, a najrealnija je ona po kojoj bi on zajedno s Juwanom Howardom i Reeceom Gainesom trebao preseliti u Houston za Stevea Francisa, Cuttina Mobleyja i Kelvina Catoa.

Koga će Orlando izabrati prvim pickom prije svega ovisi o tome koji će se trade za McGradyja ostvariti. Ukoliko zauzvrat dobiju iskusne i potvrđene igrače kao što je to u slučaju s Houstonom, onda će njihov pick najvjerojatnije biti Okafor koji je spreman odmah pomoći svojoj momčadi da napravi ozbiljan rezultat. Ukoliko pak dobiju mlade i neiskusne igrače onda više izgleda ima Howard koji je rijetko viđen talent, ali će mu trebati barem 2-3 sezone da igrački stasa.

Nakon Orlanda biraju Charlotte Bobcatsi, nova NBA momčad koja se ligi priključuje sljedeće sezone. Bobcatsi su trebali birati četvrti, ali su napravili trade s LA Clippersima i tako došli u poziciju dočepati se igrača koji bi trebao postati kamen temeljac njihove momčadi u sezonama koje dolaze. Bobcatsi bi više željeli Okafora, ali nećeimati ništa niti protiv toga da im Orlando prepusti Howarda.

Treći bira Chicago i tu već počinje neizvjesnost za koga će se Bullsi odlučiti. Dugo se govorilo da će to biti krilo sa sveučilišta Duke, Sudanac Luol Deng, ali posljednje informacije govore o Okaforovom suigraču sa Connecticuta, beku Benu Gordonu. LA Clippersi koji biraju četvrti bi se mogli odlučiti za srednjoškolca Shauna Livingstona koji je skaute privukao zbog činjenice da sa 201 cm visine igra na poziciji playmakera.

Dvorana Madison Square Garden bit će pozornica na kojoj se na žalost neće čuti ime nijednog igrača iz Hrvatske jer su sva četvorica koji su se bili prijavili povukli svoje prijave.

Za Roka Ukića su postojali realni izgledi da bude izabran u prvoj rundi, što automatski znači trogodišnji zajamčeni ugovor, ali mladi Splićanin nije želio riskirati da padne u drugu rundu u koja nema zajamčenih ugovora i uglavnom se igra za NBA minimalac. Uz to je Roko pametno rezonirao da će nakon još jedne prave sezone u Europi, u kojoj bi trebao fizički ojačati, biti kandidat za prvih 15 pickova, što će mu donijeti znatno bogatiji ugovor.

Damir Omerhodžić je platio danak neigranja prošle sezone i na treninzima i utakmicama na kojima se pokušavao dokazati skautima nije mogao pokazati dovoljno da bi došao u krug kandidata za prvu rundu. Marko Tomas je imao peh s ozljedom zbog koje je imao minimalnu minutažu na kampu na kojemu je nastupio, dok je Drago Pašalić na istom kampu odigrao solidno, ali je također odlučio pričekati sljedeću godinu kada će ovaj kvartet vjerojatno imati novi pokušaj ulaska u NBA ligu.

Osim naših igrača, svoje prijave je povukla velika većina od ukupno 38 neamerikanaca mlađih od 22 godine koji su se bili prijavili, a razlog tome je neuobičajeno veliki broj američkih srednjoškolaca koji su ove godine izašli na draft i očekuje se da bi čak osmorica, što bi bio apsolutni rekord, mogla biti izabrana u prvoj rundi. To je automatski smanjilo broj slobodnih mjesta u prvoj rundi, pa su mnogi odlučili pričekati draft sljedeće godine kada sigurno neće biti toliko srednjoškolaca kojima će možda vrata zatvoriti i NBA liga ako uvedu dobni limit za prijavu na draft od 20 ili 21 godinu.

Poredak kojim će klubovi birati u prvoj rundi

Napomena
Minnesotta je trebala imati 29. pick, ali zbog nepravilnosti oko ugovora Joea Smitha iz 2000. godine on im je oduzet.

Pročitajte više