NBA

NBA igrači opet klečali. Rivers: Što bi bilo da su prosvjednici u Washingtonu crnci?

Foto: Gulliver Image

NBA košarkaši su u srijedu ponovno klečali tijekom intoniranja američke himne, ovoga puta zbog nemilih scena ispred američkog Kapitola u Washingtonu.

Podsjetimo, Trumpovi pristaše su htjeli prekinuti sjednicu Senata na kojoj je Joe Biden trebao biti potvrđen za novog američkog predsjednika. Nekolicina prosvjednika je uspjela ući u Kapitol, a cijela zgrada je u jednom trenutku evakuirana.

Igrači su na različite načine prosvjedovali tijekom intoniranja američke himne

Prvo su igrači Boston Celticsa i Miami Heata na Floridi održali sastanak u svlačionici Heata, a onda su izašli na teren i klečali tijekom intoniranja himne. Isto su učinili igrači Clippersa i Warriorsa, dok su Bucksi i Pistonsi klečali tijekom susreta u Milwaukeeju.

Košarkaši Phoenix Sunsa i Toronto Raptorsa su također doprinijeli protestu držeći se za ruke na centru igrališta tijekom intoniranja američke himne.

Prosvjednike u Washingtonu se tretira na drugačiji način

Osim zbog prosvjeda Trumpovih pristaša u Washingtonu i njihova nejednaka tretmana u odnosu na pripadnike Black Lives Matter pokreta tijekom prosvjeda u proljeće i ljeto, igrači su htjeli ukazati i na nepravednost odluke da se ne podigne optužnica protiv policajca koji je nekoliko puta u leđa upucao Afroamerikanca Jacoba Blakea u Kenoshi.

Igrači su nakon utakmica u srijedu u javnost izašli s priopćenjem u kojem obrazlažu svoje odluke.

"2021. je nova godina, ali neke se stvari nikada ne mijenjaju. Odlučili smo igrati teška srca zbog jučerašnje odluke u Kenoshi i znajući da se prosvjednike u Washingtonu tretira drugačije s obzirom na stranu problema koju zagovaraju. Postoji velika razlika u onome kako su prosvjednici tretirani tijekom proljeća i ljeta te s kojim su odobravanjem tretirani prosvjednici u Washingtonu koji su djelovali ilegalno. To pokazuje koliko još posla imamo", stoji u priopćenju igrača koje se nastavlja:

Što bi se dogodilo da su u Washingtonu prosvjedovali crnci?

"Odlučili smo igrati utakmice da donesemo radost u ljudske živote. Ali ne smijemo zaboraviti nepravdu u našem društvu i nastavit ćemo koristiti svoje glasove i platformu kako bismo isticali probleme i radili sve na korist američkom društvu za koje želimo da bude jednako."

Nakon utakmice svojih Philadelphia 76ersa oglasio se i trener Doc Rivers.

"Kada ste vidjeli prosvjede tijekom ljeta, vidjeli ste više nasilja policije, nacionalne garde i vojske. Onda vidite ovo i zapravo ne vidite ništa. To ustvari dokazuje povlašteni život određenih skupina. Reći ću to jer mnogo ljudi ne želi, možete li zamisliti da su ovo u Washingtonu bili crnci? Što mislite da bi se dogodilo?" pitao je Rivers.

Pročitajte više